«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Αποκλειστικό: Αυτά θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας, δραματικής σειράς της ΕΡΤ
Αποκλειστικά

«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Αποκλειστικό: Αυτά θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας, δραματικής σειράς της ΕΡΤ

«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Αποκλειστικό: Αυτά θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας, δραματικής σειράς της ΕΡΤ

Ο Γιώργος Μπέζας εξασφάλισε την υπόθεση των επεισοδίων

Πρεμιέρα κάνει αρχικά  η νέα δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ, «Το βραχιόλι της φωτιάς».

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, που έγραψαν το σενάριο, η σειρά θα ανέβει στη δωρεάν πλατφόρμα της ΕΡΤ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.

Και τα οχτώ (8) επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα στο ERTFLIX έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Το Znews εξασφάλισε αποκλειστικά όσα θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια αυτά θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν), Μιχάλης Ταμπακάκης (Ηλίας), Δημήτρης Αριανούτσος (Ιωσήφ-νεότερος), Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ), Γιώργος Ζιάκας (Θανάσης), Νικολέτα Χαρατζόγλου (Σαρίνα), Ηλέκτρα Μπαρούτα (Ματίλντα), Γκαλ Ρομπίσα (Νταβίντ), Παναγιώτης Ξυνός (Ιωσήφ σε παιδική ηλικία) κ.ά.

Την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

«Το βραχιόλι της φωτιάς» – Τα δύο πρώτα επεισόδια

Επεισόδιο 1ο

Το βραχιόλι που βρίσκει εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης Τσιγγάνας ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν (Χρήστος Λούλης), σε συνδυασμό με την αίτηση χάριτος του χιτλερικού Αδόλφου Άιχμαν το 1962, γίνεται η αφορμή για μια καταβύθιση στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του επιφανούς Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς), να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), βρίσκει προστασία μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους και θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί γεννημένο μέσα στη φωτιά…

Επεισόδιο 2ο

Η ηλικιωμένη Τσιγγάνα Τσιούμπη, λόγω καρδιακής προσβολής, βρίσκεται στην εντατική με τον Ιωσήφ στο πλάι της και η γυναίκα του τον αναζητεί για την προετοιμασία του μπατ μίτσβα της μικρής κόρης τους, Μπέττυς. Οι αναμνήσεις σταδιακά κατακλύζουν τον Ιωσήφ και τον οδηγούν πίσω στο 1927, όπου ακούγοντας τις αφηγήσεις της μάνας του ζει τα πιο τρυφερά του χρόνια σε μια κοινωνία που αλλάζει…

Η ζωή με τα τέσσερα αδέρφια του, Ζακλίν, Νταβίντ, Ηλία, Ραχήλ, και τον φίλο του Θανάση, το όνειρό του να γίνει έμπορος, η έλευση της όμορφης οικιακής βοηθού Ματίλντα στο σπίτι, οι επισκέψεις της Μπενούτα με τρόφιμα στο Κάμπελ κι ένας μεγάλος απαγορευμένος έρωτας, που γεννιέται…

Τα trivia της σειράς που πρέπει να ξέρετε

  • Πρόκειται για μια σειρά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς τα οχτώ επεισόδια, μέσα από τα οποία εξελίσσεται η υπόθεση, διατρέχουν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες (1917-1962).
  • Τα γυρίσματα διήρκεσαν 53 ημέρες και περιλάμβαναν πολλές μετακινήσεις.
  • Προηγήθηκε ρεπεράζ σε περισσότερους από 300 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε διάφορες περιοχές, καθώς έπρεπε να επιλεγούν σπίτια διαφορετικών εποχών και κατηγοριών (από αγροτόσπιτα έως νεοκλασικά και αρχοντικά, εκκλησίες, καταστήματα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, εργοστάσια κ.ά.), καθώς επίσης πολλοί και διαφορετικοί εξωτερικοί χώροι.
  • Μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν και στη βασική οικία της σειράς (535 τ.μ.,) την οποία η παραγωγή ανακατασκεύασε εσωτερικά με σκηνογραφικές παρεμβάσεις και επίπλωσε εξ ολοκλήρου με έπιπλα εποχής.
  • Για τις ανάγκες της σειράς χρειάστηκαν πολλά και διαφορετικά μέσα μεταφοράς. Από χειράμαξες, σούστες και κάρα έως και οχήματα της δεκαετίας του ’30, του ’60 αλλά και φορτηγό του ’40, όπως και αυθεντική μοτοσικλέτα της γερμανικής κατοχής.
  • Σε ό,τι αφορά τα κουστούμια: Ξεπέρασαν τα 1.400 ενδύματα. Για τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ρόλους Γερμανών στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές γερμανικές στολές, ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, στις οποίες έγινε ειδική πατίνα παλαίωσης.
  • Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 βοηθητικοί ηθοποιοί.