Ευθαλία Παπακώστα: «Υπήρξε μια σειρά από δυστυχή γεγονότα που μου πήραν μια παιδικότητα που ήθελα να ζήσω»
Ελλάδα

Ευθαλία Παπακώστα: «Υπήρξε μια σειρά από δυστυχή γεγονότα που μου πήραν μια παιδικότητα που ήθελα να ζήσω»

Ευθαλία Παπακώστα: «Υπήρξε μια σειρά από δυστυχή γεγονότα που μου πήραν μια παιδικότητα που ήθελα να ζήσω»

Ο ρόλος της στο «Μαύρο Ρόδο», οι δυσκολίες της ζωής της και ο έρωτας

Η Ευθαλία Παπακώστα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Πάνο Τσουκάρα όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στον «Σασμό», στον νέο της ρόλο στο «Μαύρο Ρόδο», στις δυσκολίες της ζωής της αλλά και στον έρωτα.

Από τον Σασμό στο Μαύρο ρόδο. Πώς αισθάνεσαι που έχεις κάνει τόσο δυναμική την παρουσία σου στη μικρή οθόνη;

Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω συνεργαστεί με πολύ καλούς συντελεστές και σε ωραίες παραγωγές. Έχει πολύ ενδιαφέρον η επαφή μου με τον κόσμο, αντι – λαμβάνονται πολύ διαφορετικά τον ρόλο που είχα πέρσι με τον φετινό στο Μαύρο ρόδο. Άλλες φορές με λένε Κλαίρη, άλλες φορές Όλγα. Στην επαρχία είναι πολύ έντονο. Πρόσφατα είχα πάει στον Βόλο για τα Χριστούγεννα και μου έλεγαν: «Βγάλε τα γυαλιά, είσαι η Όλγα από το σίριαλ;». Ήταν κάτι πολύ έντονο. Οι μισοί που μου μιλάνε έχουν δει τον Σασμό και οι άλλοι μισοί το Μαύρο ρόδο και, να σου πω την αλήθεια, μου αρέσει πολύ όλο αυτό. Μου αρέσει να εναλλάσσω ρόλους και να μη μένω στάσιμη σε έναν. Και οι δύο ρόλοι είναι δραματικοί.

Κωμωδία θα ήθελες να κάνεις;

Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι σκηνοθέτες και πρόσφατα συζητούσαμε πως έχει φτάσει η ώρα μου για έναν κωμικό ρόλο. Θεωρώ πως θα είναι και πιο δύ – σκολος. Θα προτιμούσα όμως να το κάνω αυτό το βήμα στον κινηματογράφο, γιατί θα ήθελα να είναι πιο καλά υπολογισμένο και δουλεμένο. Οι ρυθμοί της τη – λεόρασης είναι γρήγοροι και δεν θα ήθελα να υπάρχει το ρίσκο να βγει κακό το αποτέλεσμα. Είμαι τελειομανής με οτιδήποτε σχετίζεται με τη δουλειά μου.

Ο ρόλος της Όλγας στη σειρά του Mega πώς προέκυψε;

Είναι η ίδια εταιρεία παραγωγής με τον Σασμό. Είχαμε μια άψογη συνεργασία, θέλαμε και οι δύο πλευρές να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί και με σκέφτη – καν για αυτό τον ρόλο, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Η αλήθεια είναι όμως πως έχω δυσκολευτεί αρκετά με την Όλγα, άργησα λίγο να τη βρω και να την καταλάβω. Η Όλγα είναι κακιά και εγώ δεν είχα καταλάβει γιατί, δεν ήθελα να βγαίνει μονόπλευρη και, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως τώρα την έχω κα – ταλάβει πιο ολοκληρωμένα. Μου πήρε λίγο καιρό. Στην αρχή τη δούλευα με μια φυσικότητα και το ένστικτό μου, τώρα πλέον έχω αρκετά στοιχεία για τον ρόλο που υποδύομαι και πώς αντιμετωπίζει τις καταστάσεις

Θα έλεγες πως γεννήθηκες για να γίνεις ηθοποιός ή προέκυψε η επιθυμία στην πορεία της ζωής σου;

Είναι πολύ βαρύγδουπο να πω ότι γεννήθηκα για αυτό. Σίγουρα γεννήθηκα με κάποια χαρακτηριστικά που πράγματι με βοηθάνε πολύ στην υποκριτική τέχνη. Ας πούμε, είμαι παρατηρητική, με ενδιαφέρει η φύση του αν- θρώπου, είμαι ευαίσθητη, αντιλαμβάνομαι τις λεπτομέρειες. Πλέον δεν έχω δεύτερες σκέψεις για τον δρόμο που ακολούθησα. Στα 17 συνειδητοποίησα πως θα γίνω ηθοποιός. Ήμουν στη Β’ Λυκείου και κάθε Τετάρτη έπαιρνα το μετρό από τα βόρεια προάστια όπου έμενα μετά το σχολείο και πήγαινα στην Ομόνοια, στο Θέατρο Αλλαγών, για να κάνω μαθήματα υποκριτικής με τον Θοδωρή Αθερίδη. Εκεί ένιωσα πολύ οικεία και ζεστά. Τότε κατάλαβα ολοκληρωτικά πως αυτό θα κάνω.

Πώς θα αντιδρούσες αν ένας σκηνοθέτης σού ζητούσε να γδυθείς για μια σκηνή;

Δεν έχω μεγάλη συμπάθεια στο γυμνό, να σου πω την αλήθεια. Πρέπει να υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος για να το κάνω και να νιώθω ασφάλεια με τον σκηνοθέτη. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω γενικά είναι πως με κάθε καινούριο ρόλο νιώθω σαν να ξεκινάω από την αρχή. Είναι σαν να έχω μηδέν εμπειρία και αποτελεί για μένα ένα στοίχημα από την αρχή. Μέχρι την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων και να με δω μπροστά στην κάμερα υπάρχει ανασφάλεια, νιώθω πως δεν θα τα καταφέρω. Κάθε νέος ρόλος είναι σαν bungee jumping για εμένα, πέφτω στο κενό και όλα είναι από την αρχή.

Είσαι μια εντυπωσιακή κοπέλα. Έχεις δεχτεί ποτέ κάποιου είδους παρενόχληση;

Γύρω στα 18-19 βίωσα κάποιες καταστάσεις που με έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση. Σε οντισιόν, για παράδειγμα, έχει τύχει να μου ζητάνε να κάνω πράγματα που δεν θα έπρεπε, φυσικά και δεν τα έκανα, αλλά δυστυχώς τότε λόγω ηλικίας δεν είχα τα εφόδια για να δω καθαρά τις καταστάσεις και να αμυνθώ όπως θα ήθελα. Πια έχω οχυρωθεί πολύ καλά και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απαντήσω πολύ επιθετικά. Τώρα νιώθω πολύ προστατευμένη από τον κοινωνικό μου κύκλο. Οτιδήποτε και να μου συνέβαινε, θα το συζητούσα με τους δικούς μου ανθρώπους και θα έκανα καταγγελία, κάτι που δεν έκανα τότε, για να μην ξαναζήσει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά άλλη κοπέλα από το ίδιο πρόσωπο. Τότε όμως πώς το αντιμετώπισες; Αισθάνομαι πως τραυματίστηκα από τέτοιες συμπεριφορές και περίεργα βλέμμα – τα. Προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι και να το κρατάω μόνο για εμένα και δεν ήθελα να το μοιράζομαι με άλλους. Ευτυχώς πια είμαστε πολύ ευαίσθητοι με αυτά τα θέματα, αλλά ακόμη και σήμερα κάποιοι έχουν την πρόθεση αυτή.
Μετάνιωσες δηλαδή που δεν αντέδρασες τότε;
Όχι, γιατί αν και αργά το έκανα στην πορεία. Ήθελα να κλείσει αυτός ο κύκλος. Τηλεφώνησα σε έναν άνθρωπο που είχε ανάρμοστη συμπεριφορά στην αρχή της καριέρας μου και μου ζήτησε τη «συγγνώμη» που μου άξιζε.

Τα παιδικά σου χρόνια πώς ήταν; Έχεις μιλήσει για την απώλεια της μητέρας και του πατέρα σου.

Η αλήθεια είναι πως έχω ζήσει αρκετά πράγματα, αλλά δεν θα ήθελα να ονομάσω τις απώλειες. Είναι γεγονότα πολύ σημαντικά για εμένα και θα ήθελα να μην αναφέρομαι πια σε αυτά. Μπορώ να σου πω όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο πως όταν ήμουν παιδί δεν ένιωσα να «βαριέμαι» ποτέ, εύχομαι να το αισθανόμουν. Υπήρξε μια σειρά από δυστυχή γεγονότα που όμως με έκαναν πιο δυναμική, από την άλλη μου πήραν και μια παιδικότητα που θα ήθελα να ζήσω. Τις δυσκολίες αυτές λοιπόν πώς τις διαχειρίστηκες; Θυμάμαι από 4 χρόνων να είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Το διάβασμα με βοηθούσε πολύ. Σκέψου ότι από 5 ετών διάβαζα πια κανονικά βιβλία. Επειδή το περιβάλλον στο σπίτι δεν ήταν και το καλύτερο, θυμάμαι επίσης να κοιμάμαι και σε σπίτια φίλων, γεγονός που με βοηθούσε πολύ. Εκεί υπήρχε πολλή ζωή και χαρά.

Τι σου δίνει δύναμη στη ζωή σου;

Όταν σε χτυπάνε τέτοιες συμφορές, όπως οι δικές μου, απλά κάνεις υπομονή. Προσωπικά κλείνω τα μάτια και περιμένω να περάσει. Προχωράει η ζωή και δεν το καταλαβαίνεις καν. Όλα κάνουν κύκλους. Τίποτα δεν είναι σταθερό στη ζωή. Πλέον βασίζομαι πολύ στον εαυτό μου. Προσπαθώ να βρίσκω σε όσα συμβαίνουν στη ζωή μου την ισορροπία μέσα μου.

Είσαι ερωτευμένη;

Μετά από αρκετό καιρό νιώθω ξανά τι σημαίνει έρωτας. Είναι ένα δυνατό συναίσθημα που καλό είναι να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Προσωπικά πιστεύω πως σε όλη τη ζωή μας εκπαιδευόμαστε για να μάθουμε να δια – χειριζόμαστε τον έρωτα. Η δημιουργία δικής σου οικογένειας είναι κάτι που σκέφτεσαι; Δεν έχω ιδέα. Αυτή η σκέψη αλλάζει συνέχεια. Τη μια περίοδο θεωρώ πως είναι το πιο υπέροχο πράγμα του κόσμου και μετά από λίγο λέω «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το κάνω εγώ αυτό».