“Έφυγε” ο Πότης Στρατίκης και μαζί του τα καλύτερά μας χρόνια…
Ελλάδα

“Έφυγε” ο Πότης Στρατίκης και μαζί του τα καλύτερά μας χρόνια…

“Έφυγε” ο Πότης Στρατίκης και μαζί του τα καλύτερά μας χρόνια…

Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια….

Ο δημιουργός του Τζιμ Άνταμς, του Πεπίτο, της Ντιάνας, του Τσιπιρίπο και του Πελεγκρίνο του καλοκάγαθου γαϊδαράκου, που μας συντρόφευαν τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό, ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, δεν είναι ανάμεσά μας.

https://www.facebook.com/stratikis.publisher/posts/1269274299907804

Αυτά τα παιδικά καλοκαιρινά μεσημέρια στο χωριό! Εκεί που μετά τις βουτιές στη θάλασσα, το πλύσιμο με το παγωμένο νερό στο λάστιχο της αυλής, σε βάζανε με το ζόρι για ύπνο.

Και συ κάτω από τα καθαρά άσπρα σεντόνια είχες τη “Μικρή Λουλού”, τα “Κλασικά εικονογραφημένα” και τον “Μικρό Σερίφη”! Τον Πεπίτο, τον Τζιμ, το γαϊδουράκι να σε ταξιδεύουν σε κόσμους που δεν υπάρχουν σήμερα πουθενά σε κανένα παραμύθι….

Ο συγγραφέας τους ήταν μια τεράστια μορφή, στις παρέες του με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο.

Η «γέννηση» του Μικρού Σερίφη

Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: “Ο Μικρός Σερίφης”.

Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ, του “Λούκυ Λουκ”.

Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο.

Οι γενιές που μεγαλώσαμε με τον “Λούκυ Λουκ”, τον “Μικρό Σερίφη”, του οφείλουμε τα παιδικά μας όνειρα, όταν εκεί που μας έπαιρνε ο ύπνος ερχόταν ο Πεπίτο και ο Τζιμ, ο μοναχικός καουμπόι και η Ντόλι του να τα οδηγήσουν σε δρόμους φωτεινούς.

Πάμε Ντόλι….