Φώτης Σεργουλόπουλος: Τίμησε την 25η Μαρτίου φορώντας φουστανέλα
Ελλάδα

Φώτης Σεργουλόπουλος: Τίμησε την 25η Μαρτίου φορώντας φουστανέλα

Φώτης Σεργουλόπουλος: Τίμησε την 25η Μαρτίου φορώντας φουστανέλα

Δείτε τη φωτογραφία που μοιράστηκε

Τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα είχε την τύχη να παρακολουθήσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος που βρέθηκε κοντά στο σημείο ενώ με τον δικό του τρόπο τίμησε και τη μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό.

Ο παρουσιαστής φωτογραφήθηκε δίπλα στη γαλανόλευκη και στη λεζάντα φορώντας φουστανέλα και στη λεζάντα κάτω από το στιγμιότυπο που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους έκανε μία αναδρομή στην ιστορία που κρύβει η παραδοσιακή αυτή φορεσιά.

«Φουστανέλα. Η φουστανέλα είναι παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή επί το πλείστον πολύπτυχη λευκή φούστα, η οποία κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιο πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά.

Το γεγονός ότι οι παλαιότερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο, ενώ ανάγει την ιστορική προέλευση της ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα, ωστόσο περί αυτού του θέματος υπάρχουν διάφορες απόψεις. Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βλάχους και από τους Αλβανούς, ιδίως από τους Τόσκηδες, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες καθώς και από Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Ρουμελιώτες και Πελοποννήσιους κυρίως» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fotis Sergoulopoulos (@serfotis)