Γιορτή του πατέρα: Οι άγνωστες ιστορίες και οι φωτογραφίες των διάσημων μπαμπάδων του ελληνικού κινηματογράφου
Ελλάδα

Γιορτή του πατέρα: Οι άγνωστες ιστορίες και οι φωτογραφίες των διάσημων μπαμπάδων του ελληνικού κινηματογράφου

Γιορτή του πατέρα: Οι άγνωστες ιστορίες και οι φωτογραφίες των διάσημων μπαμπάδων του ελληνικού κινηματογράφου

Από τον Νίκο Κούρκουλο στον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Ένα διαφορετικό αφιέρωμα με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα φιλοξένησε το περιοδικό ΟΚ! για τη Γιορτή του πατέρα.  Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας ανέσυρε από το αρχείο του πολύτιμο υλικό διάσημων μπαμπάδων του ελληνικού κινηματογράφου με τα παιδιά τους.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

Την εποχή που έγινε πατέρας για πρώτη φορά, το 1967, οι καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις τον είχαν αναγκάσει να βρίσκεται στην Αμερική, αφού έπαιζε με τη Μελίνα Μερκούρη στο μιούζικαλ Illya Darling στο Μπροντγουέι. Από τη μια χαιρόταν αυτή την καλλιτεχνική του επιτυχία, αλλά από την άλλη στενοχωριόταν βαθιά, αφού η έγνοια του ήταν μόνιμα στην Ελλάδα και στη γυναίκα του Μελίτα, που σε λίγο θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.

Μάλιστα για να έχει ένα άκουσμα ο νεογέννητος Άλκις από τον πατέρα του, λίγο πριν φύγει για την Αμερική ο ηθοποιός ζήτησε από τον καλό του φίλο Μίμη Πλέσσα να ηχογραφήσει κάποια τραγούδια με τη φωνή του, ώστε όσο ο ίδιος έλειπε να συντροφεύουν σαν νανούρισμα τον μικρό Άλκι.

Ο Κούρκουλος απέκτησε ακόμη τρία παιδιά, τη Μελίτα από τον πρώτο του γάμο και την Εριέττα και τον Φίλιππο από τη σχέση του με τη Μαριάννα Λάτση. Ήταν ένας τρυφερός και ιδιαίτερα δοτικός και στοργικός πατέρας.

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έγινε πατέρας για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1948, αφού ήρθε στον κόσμο η κόρη του Άννα. Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός τον βρήκε στο Θέατρο Rex, όπου έπαιζε, τη στιγμή που έκοβαν την πίτα με όλο τον θίασο. Αποβραδίς το ζευγάρι είχε αποδεχτεί την πρόταση του Κώστα Μουσούρη να αλλάξουν τον χρόνο μαζί στο θέατρό του (συνήθιζε να καλεί όλο το ελληνικό θέατρο για Πρωτοχρονιά κοντά του) και τότε έπιασαν τη Μαργαρίτα οι πόνοι. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο μαιευτήριο και την επομένη, όταν ο Μίμης έπρεπε να βρίσκεται στο θέατρο για τη διπλή παράσταση της ημέρας, εκείνη γέννησε.

Ο ίδιος είχε πει: «Την Πρωτοχρονιά τη στιγμή που ήμουν στο Rex μου ανήγγειλαν πως έγινα πατέρας κορασίδος. Τα θηλυκά άρχισαν να αποκτούν πλειοψηφία στην οικογένεια. Καιρός όμως ήταν πια να αποκτήσω και κόρη εκ του φυσικού να με πιλατεύει στη ζωή, μια που ως τότε με είχαν πιλατέψει τόσες και τόσες κόρες στη σκηνή, γιατί έπαιζα τους πατεράδες τους από 20 χρόνων». Ο δημοφιλής «μάγκας του ελληνικού κινηματογράφου» απέκτησε ακόμη μία κόρη, τη Μαρία, και βέβαια στην προσωπική του ζωή μόνο μάγκας δεν ήταν. Ήταν ένας απίστευτα γλυκός, πράος και καλός οικογενειάρχης και πατέρας.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Όσο κι αν υπήρξε ο μέγας καρδιοκατακτητής, σε αντίθεση με τον Κωνσταντάρα ήταν υπέρ του γάμου και της οικογένειας. Ωστόσο είχε κάνει ήδη τρεις γάμους και ακόμη δεν είχε γίνει πατέρας. Κατά
τα γυρίσματα της ταινίας Το δόλωμα το καλοκαίρι του 1964 στη Ρόδο με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη γνώρισε μια πανέμορφη Ελβετή, που εργαζόταν στο ξενοδοχείο Miramare του θείου της, και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Τελειώνοντας τα γυρίσματα της πρότεινε να τον ακολουθήσει. Το ειδύλλιο κατέληξε πολύ σύντομα σε γάμο. Ήταν ο τέταρτος για τον Αλέκο, που αισθανόταν πιο ώριμος από ποτέ.

Πολύ γρήγορα ήρθε στον κόσμο το πρώτο του παιδί, ο Βάσιας. Ένα κατάξανθο γλυκό αγόρι που ήταν η αδυναμία του Αλέκου. Δεν μπορούσε μέρα μακριά του. Τον έπαιρνε μαζί του στο θέατρο, στα γυρίσματα, στις τουρνέ, όπως και τη γυναίκα του, Βερένα. Όλοι μιλούσαν για μια πολύ ευγενική, διακριτική, σοβαρή και καλοσυνάτη κοπέλα, που λάτρευε τον Αλέκο και του το έδειχνε με κάθε τρόπο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, την ευτυχία της οικογένειας ήρθε να ολοκληρώσει και το νεότερο μέλος της, αφού γεννήθηκε το κορίτσι που πήρε το όνομα Γιοχάνα (Ιωάννα).

Από την ημέρα του γάμου τους πέρασαν πέντε υπέροχα χρόνια και ο Αλέκος αισθανόταν πως ζούσε μια από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή του. Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ, αφού στη ζωή του μπήκε με σαρωτικό τρόπο η Νόνικα Γαληνέα και το ζευγάρι χώρισε. Η Βερένα πήρε τα παιδιά στην Ελβετία, όπου έφτιαξε και εκείνη πάλι τη ζωή της. Ο Βάσιας και η Γιοχάνα μεγάλωσαν μακριά από τον μπαμπά τους, ωστόσο οι σχέσεις τους μαζί του μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν εξαιρετικές.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Είναι γνωστό πως ήταν ο τύπος του μποέμ, του φλογερού εραστή και του ποδόγυρου. Φύση ελεύθερη, ανήσυχη και περιπετειώδης, αρνιόταν με πάθος να εγκλωβιστεί στα στενά όρια ενός γάμου. Ο έρωτάς του όμως για την όμορφη Γιούλη τον οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας και πολύ σύντομα γεννήθηκε, το 1946, ο γιος του Δημήτρης. Εκείνος βέβαια αρχικά δεν έδειχνε να πολυενθουσιάζεται από το γεγονός. Η πρώτη εντύπωση του Λάμπρου ήταν απογοητευτική καθώς έβρισκε το νεογέννητο άσχημο, ζαρωμένο, με δυο εξογκώματα στο κεφάλι του. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήταν η ιδέα του και πως το μωρό τού έμοιαζε. Άρχισε πλέον να του αρέσει που απέκτησε έναν γιο. Ο μικρός Δημήτρης δεν προλάβαινε να παίρνει δώρα απ’ τον μπαμπά του.

Ο Λάμπρος όμως χώρισε με τη Γιούλη και ο μικρός Δημήτρης ένιωσε έντονα την έλλειψη του πατέρα. Ο ίδιος είχε πει:

«Για μένα ο πατέρας μου ήταν ο ήρωάς μου. Όχι γιατί ήταν ο σπουδαίος Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο γνωστός και λαοφιλής ηθοποιός, αλλά γιατί απλά ήταν ο πατέρας μου. Ναι, μου έλειπε πολύ στα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Δεν τον έβλεπα συχνά – και όχι γιατί δεν γινόταν να έρθει στο σπίτι που ζούσα με τη μητέρα μου, αλλά ίσως γιατί δεν πίστευε κι ο ίδιος πόσο μου έλειπε.

Όταν μεγάλωσα κι έφτασα τα 12-13 χρόνια μου, έπαιρνα την πρωτοβουλία και πήγαινα εγώ και τον έβρισκα. Με έβλεπε συνεχώς δίπλα του, μάθαινε, ήθελε δεν ήθελε, τα νέα μου, την πρόοδό μου στο σχολείο, τις επιτεύξεις μου στον αθλητισμό. Κι ας μη θυμότανε μια φορά τι τάξη πάω.

Αυτό το περιστατικό είναι επίσης κάτι που δεν θα ξεπεράσω ποτέ. Όταν με ρώτησε μπροστά σε άλλους “Ρε συ, τι τάξη πας;” ήταν για μένα σοκαριστικό. Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως ο πατέρας ο δικός μου δεν ήξερε τι τάξη πάω! Όμως προσπάθησα να το ξεχάσω, κι ας έκλαψα πολύ για αυτό».