Λεωνίδας Κακούρης: “Τα παιδιά στο σχολείο με φώναζαν ‘Φριτς΄”
Ελλάδα

Λεωνίδας Κακούρης: “Τα παιδιά στο σχολείο με φώναζαν ‘Φριτς΄”

Λεωνίδας Κακούρης: “Τα παιδιά στο σχολείο με φώναζαν ‘Φριτς΄”

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια ως μετανάστης από τη Γερμανία και η απώλεια της αδελφής και του πατέρα του

Ο Λεωνίδας Κακούρης, ο πρωταγωνιστής των “Άγριων Μελισσών” ως “Δούκας Σεβαστός” ήταν καλεσμένος στο Ενώπιος Ενωπίω.

Από τις πρώτες ερωτήσεις του παρουσιαστή ήταν φυσικά τι κοινά έχει ο ηθοποιός με τον σκληρό Δούκα.

“Ο Δούκας είναι ένας εντελώς κόντρα ρόλος σε σχέση με μένα. Είμαι ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας. Προκειμένου να βρω και να ανακαλύψω τις ποιότητες του Δούκα ανέτρεξα σε αυτό που έχουμε όλοι μας, τις αναμνήσεις. Έφερα στο μυαλό μου κάποιους ανθρώπους που ήταν ιδιαίτερα σκληροί εκείνη την εποχή”.

https://streamable.com/5z7lg

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του ηθοποιού στην παιδική του ηλικία καθώς έχασε την αδελφή του σε ηλικία 9 ετών και τον πατέρα του μόλις στα 17 του.

Υπήρξε παιδί μεταναστών από τη Γερμανία που ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε φιλοξενούμενος σε συγγενείς.

“Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους, τις ζωές τους και δεν απέχουν πολύ από τις δικές μας ζωές διότι έχουμε λίγο την αίσθηση ότι κάποιοι πολιτισμοί έχουν μείνει πίσω. Ένας μετανάστης έχει μεγάλο βάρος να μεταφέρει. Είμαι παιδί μεταναστών, δούλευαν σε εργοστάσιο και οι δύο, ο πατέρας μου ήταν οδηγός, η μητέρα μου έραβε. Εγώ γεννήθηκα στη Γερμανία και μετά άρχισε μια μικρή οδύσσεια όπου με έπαιρνε ο ένας συγγενής μετά τον άλλον. Χωριστήκαμε μέχρι περίπου τετάρτη, πέμπτη δημοτικού που γύρισαν όλα τα μέλη της οικογένειας”.

Πώς βίωσε την επιστροφή στην Ελλάδα;

“Τα παιδιά στο σχολείο με έλεγαν Φριτς. Όταν το άκουγα από κάποια παιδιά με ενοχλούσε αν και θυμάμαι εγώ έπαιζα μπάλα εκείνη την ώρα και έλεγα ‘άστους να λένε, τι Φριτς, εσύ είσαι Έλληνας'”.

Όπως ακούστηκε στην εκπομπή, ο ηθοποιός έμαθε ότι ο πατέρας του πέθανε όταν πήγε να τον ψάξει για να του πει ότι πέρασε στο Πανεπιστήμιο, καθώς είχαν χωρίσει οι γονείς του.

Μάλιστα όπως είπε, ο πατέρας του σκοτώθηκε με ένα ταξί που διατηρούσε με κάποιον άλλον και άφησε και χρέη πίσω του που έπρεπε να ξεπληρώσει.

“Η σχέση μου με τα παιδιά μου έχει χτιστεί από την πρώτη στιγμή που είδα το ποδαράκι της κόρης μου να σηκώνεται από το λεκανάκι στο νοσοκομείο και μετά στο σπίτι που καθόμασταν με τη γυναίκα μου και κοιτούσαμε αυτό το νέο πλάσμα και δεν ξέραμε πώς να το πιάσουμε. Νομίζω χτίστηκε καλά. Τα πρώτα 7 χρόνια που γεννήθηκε η Ηλιάνα επέλεξα να κάνω λίγες παραστάσεις”.

Ο ηθοποιός βίωσε και την απώλεια της αδελφής του.

“13 ήμουν εγώ και η αδελφή μου ήταν 9. Ήταν μικρούλα και δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που είχαμε επανασυνδεθεί”.

Ο Λεωνίδας Κακούρης συγκινήθηκε κοιτώντας τις φωτογραφίες του με την αδελφή του.

https://streamable.com/ee7cc