Νίκος Αλιάγας: Η νέα του φωτογραφική δουλειά εκτίθεται στο δημαρχείο του Παρισιού – Η συγκινητική αναφορά στον πατέρα του
Ελλάδα

Νίκος Αλιάγας: Η νέα του φωτογραφική δουλειά εκτίθεται στο δημαρχείο του Παρισιού – Η συγκινητική αναφορά στον πατέρα του

Νίκος Αλιάγας: Η νέα του φωτογραφική δουλειά εκτίθεται στο δημαρχείο του Παρισιού – Η συγκινητική αναφορά στον πατέρα του

Οι «Παριζιάνες» του προσβάσιμες σε όλους όσους περνούν από το δημαρχιακό μέγαρο

Άλλη μία αναγνώριση για τη φωτογραφική του δουλειά απολαμβάνει ο Νίκος Αλιάγας που αυτή τη φορά εκθέτει στο Παρίσι, σε εξωτερικό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης, τις φωτογραφίες του που είναι αφιερωμένες στις «Παριζιάνες» (Parisiennes) και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου.

Ο Νίκος Αλιάγας ασχολείται με τη φωτογραφία από μικρό παιδί κι εδώ και μια 15ετία εκθέτει τα έργα του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι το Βέλγιο, η Ελβετία, το Μονακό, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα όπου παρουσίασε μια φορά έργα του στο Μεσολόγγι.

Οι φωτογραφίες του είναι πάντα ασπρόμαυρες και όπως έχει πεί «στρέφονται γύρω από τα παιχνίδια του χρόνου. Με εκπλήσσει η άρνηση των ανθρώπων να μη μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα του χρόνου. Ενώ όλα μας σπρώχνουν καθημερινά να προσπαθούμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο, ξυπνάμε ένα πρωί κι απλά ο χρόνος πέρασε και δεν τον είδαμε. Ίσως για αυτό τον λόγο φωτογραφίζω και τα χέρια των ανθρώπων γιατί πάνω τους ο χρόνος δεν κρύβεται ποτέ και λένε αυτά που η κοινωνική μάσκα προσπαθεί να φιμώσει».

Η αναφορά στον πατέρα του που τον συγκίνησε

Αυτή τη φορά ο φακός του εστιάζει στις Παριζιάνες.

«Όχι τις Παριζιάνες όπως πιθανότατα τις φαντάζεται κανείς, συνδεδεμένες με το αρχέτυπο της μόδας, αλλά στις πρωταγωνίστριες της καθημερινότητας, αυτές που δεν έχουν ζητήσει ποτέ ούτε αναγνώριση ούτε ενδιαφέρθηκαν ποτέ να ποζάρουν μπροστά σε έναν φακό. Αυτές με συγκινούν».

Πρόκειται για την 5η έκθεσή του στο Παρίσι η οποία γίνεται σε εξωτερικό χώρο, εκτός γκαλερί. Η πρώτη ήταν το 2012 στην Conciergerie που ήταν πρώην φυλακές της Γαλλικής Επανάστασης όπου είχε παρουσιάσει έργα μεγάλων διαστάσεων με θέμα «Ψυχές και Σώματα».

Μιλά ακόμα και για δυο γιαγιάδες που του τράβηξαν την προσοχή. «Δυο γυναίκες που κάθονται σε ένα παγκάκι, έχουν κατεβάσει για λίγο τις μάσκες τους πίνουν τη μπυρίτσα τους.  Και μου λένε εμάς βρήκες να βγάλεις φωτογραφία; Και τους απαντάω ναι, σας βγάζω γιατί γελάτε, γιατί βλέπω ένα είδος αντίστασης σε αυτή την ακατανόητη κατάσταση που ζούμε και δεν μιλάω για αρνητές κλπ απλά για μια στιγμή που κατεβάζουν τις μάσκες, πίνουν την μπύρα και χαμογελούν πριν τις ξαναβάλουν λέγοντάς μου μάλιστα “μη μας καρφώσεις γιατί οι άνδρες μας αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι κάνουμε ψώνια”. Αυτή η στιγμή όμως αποτύπωνε μια αλήθεια, μια πραγματικότητα και με άγγιξε. Γενικά αν δεν αισθάνομαι ένα άγγιγμα μέσα μου δεν φωτογραφίζω. Δεν μπορώ να στήσω δηλαδή φωτογραφίες».

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου τον συνάντησε στο σημείο της έκθεσης. Μάλιστα ο παρουσιαστής συγκινήθηκε αναφερόμενος στον πατέρα του.

«Με συγκινεί γιατί όταν ο πατέρας μου ήρθε το ’64 σε αυτή τη χώρα, το παιδί αυτό που περπατούσε ακριβώς στην ίδια λεωφόρο 23 ετών με μια βαλίτσα και ονειρευόταν ένα καλύτερο αύριο, εργάτης, ράφτης, έχει το όνομά του σήμερα αλλά δεν είναι μόνο χάρη σε μένα, είναι χάρη σε αυτόν».

https://streamable.com/n50gor