Ο Σωκράτης Μάλαμας τα λέει “νέτα – σκέτα”
Ελλάδα

Ο Σωκράτης Μάλαμας τα λέει “νέτα – σκέτα”

Ο Σωκράτης Μάλαμας τα λέει “νέτα – σκέτα”

Ένα καινούριο μουσικό project έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό ο Σωκράτης Μάλαμας. Το όνομά του είναι «Τα Σκέτα» και αφορά σε επανεκτελέσεις παλιών κι αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών.

Γιατί σκέτα;

«Σκέτα» χαρακτηρίζονται γιατί ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Εκείνη του Σωκράτη Μάλαμα κι εκείνη του Δημήτρη Λάππα. Το project χωρίζεται σε ενότητες, μία για κάθε συνθέτη. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στον Άκη Πάνου κι έχουν ήδη ηχογραφηθεί και διανεμηθεί στο επίσημο κανάλι του Σωκράτη Μάλαμα 3 κομμάτια: «Και τι δεν κάνω», «Του κόσμου το περίγελο» και «Ασφαλώς και δεν πρέπει».

Γιατί τα συγκεκριμένα τραγούδια;

Όπως σημειώνει ο Σωκράτης Μάλαμας στην περιγραφή των βίντεο: «Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία. Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα».

Πώς είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Σχετικά με το πρώτο κεφάλαιο, το ηχητικό αποτέλεσμα διαφέρει αρκετά από τις πρώτες εκτελέσεις των κομματιών, προσεγγίζοντας με σεβασμό το έργο του Άκη Πάνου, δίνοντας ταυτόχρονα μια σύγχρονη ματιά πολύ κοντά στο ύφος των κομματιών του Σωκράτη Μάλαμα. Τα βίντεο είναι απλά με μια ιδιαίτερη αισθητική, αφήνοντας τα τραγούδια να «μιλήσουν» από μόνα τους. Περιμένουμε να ακούσουμε τα επόμενα κεφάλαια.