Οι New York Times καταγράφουν τον πύρινο εφιάλτη της Ελλάδας
Ελλάδα

Οι New York Times καταγράφουν τον πύρινο εφιάλτη της Ελλάδας

Οι New York Times καταγράφουν τον πύρινο εφιάλτη της Ελλάδας

Τα διεθνή μέσα παρακολουθούν τα δυσάρεστα γεγονότα της χώρας μας

Τεράστια μέτωπα φωτιάς έχουν καταπνίξει την Ελλάδα με την τρομερά δυσάρεστη επικαιρότητα να συγκεντρώνει τα φώτα από διεθνή μέσα.

Πολλές οι αναφορές στις πυρκαγιές της Ελλάδας από κολοσσούς της ενημέρωσης,όπως οι New York Times.

Η γνωστή εφημερίδα ακολουθεί τα χνάρια της λαίλαπας όπως σαρώνει τη νοτιοανατολική Ευρώπη ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών καύσωνα και της ανυδρίας εν μέσω καλοκαιριού.

Από την ελληνική επικράτεια μέχρι τη νότια Τουρκία μεγάλες φωτιές έχουν μετατρέψει σε στάχτη αχανείς εκτάσεις γης, περιουσίες ενώ αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με την Ελλάδα να θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σήμερα.

Οι πυρκαγιές πλήττουν τις νότιες ακτές της Τουρκίας για ένατη ημέρα αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από ξηρά και θάλασσα μέσα στη νύχτα. Πλάνα που μεταδόθηκαν στη γείτονα χώρα έδειξαν πώς αστραπιαία οι φλόγες άλλαξαν ξαφνικά κατεύθυνση με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια δάσους κάηκαν καθώς περισσότερες από 180 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες έχασαν τα σπίτια τους.

Εξίσου αποκαρδιωτική και η εικόνα της Ελλάδας. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε βόρεια της Αθήνας την Τρίτη κατέστρεψε πολλά σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους. Παρότι είχε αρχικά περιοριστεί οι φλόγες γιγαντώθηκαν εκ νέου αργότερα μέσα στην ημέρα και σκόρπισαν το χάος στο πέρασμά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη αύξησε τη συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ η Κύπρος έστειλε υποστήριξη με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πυροσβεστών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας προειδοποίησε για «ακραίο» κίνδυνο πυρκαγιών την Παρασκευή, καθώς προβλέπονται ισχυροί άνεμοι που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Την Παρασκευή, θα φτάσει περαιτέρω βοήθεια από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποίησε για «έναν διαρκή εφιάλτη τον Αύγουστο» και προέτρεψε τις αρχές να είναι έτοιμες για πιθανές πλημμύρες λόγω της καταστροφής μεγάλων εκτάσεων δάσους.