Ορθούλα Παπαδάκου: Η ζωή της αφότου διαγνώσθηκε με Σκλήρυνση κατά πλάκας
Ελλάδα

Ορθούλα Παπαδάκου: Η ζωή της αφότου διαγνώσθηκε με Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ορθούλα Παπαδάκου: Η ζωή της αφότου διαγνώσθηκε με Σκλήρυνση κατά πλάκας

Καλεσμένη της Ελεονώρας Μελέτη και της εκπομπής «Μετά τα Μεσάνυχτα» ήταν η Ορθούλα Παπαδάκου το βράδυ της Τετάρτης. Η πρώην παίκτρια του Survivor μίλησε για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) με την οποία είναι αναγκασμένη να ζει τα τελευταία χρόνια.

Το 2011, η Ορθούλα Παπαδάκου διαγνώστηκε με ΣΚΠ. Όπως είπε, κατάλαβε μόνη της πως κάτι διαφορετικό συνέβαινε στο σώμα της, όταν ξαφνικά εκεί που έτρωγε άρχισε να τρέμει το χέρι της κι ένιωθε μουδιάσματα στη δεξιά μεριά του σώματός της. Ωστόσο, το πρόβλημα δε λύθηκε όταν πήγε στο νοσοκομείο, καθώς έπειτα από δύο μήνες εξετάσεων, ήρθε η λανθασμένη διάγνωση. Οι γιατροί κατέληγαν τότε στο συμπέρασμα πως έχει περάσει τρία μικρά εγκεφαλικά και πως αυτά οφείλονταν σε ψυχολογικούς παράγοντες. Της σύστηναν, δε, να μιλήσει σε ψυχολόγο.

«Από τη στιγμή που έλεγα ότι έχω πρόβλημα και μου έλεγαν ότι είναι ψυχολογικό, δεν μπορούσα να το δεχτώ. Νομίζανε ότι έχω πάθει τρία μικρά εγκεφαλικά, δεν το δέχτηκα. Έφυγα από το νοσοκομείο αυτό, πήγα σε άλλο. Με είδε νευροχειρουργός και είπε να με δει και νευρολόγος για επιπλέον εξετάσεις. Και τότε καταλάβαμε ότι είναι τα πρώτα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας», εξομολογείται στην Ελεονώρα Μελέτη, η Ορθούλα Παπαδάκου.

Η ζωή μετά τη διάγνωση

Η μεγαλωμένη στον Καναδά Ορθούλα, μίλησε για τη διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης μιας ασθένειας: «Στον Καναδά είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τις αρρώστιες. Ο κόσμος μοιράζεται τα προβλήματά του κι έτσι ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλο και μπορεί να βοηθηθεί κιόλας. Εδώ είναι ακόμα ταμπού τα αυτοάνοσα νοσήματα. Για παράδειγμα εδώ, δε θα πω ότι έχω κάτι γιατί μπορεί να μη με πάρουν σε μια δουλειά».

Μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της ΣΚΠ παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας: «Όταν έμαθα ότι έχω σκλήρυνση, είπα ότι μπορώ να το αντιμετωπίσω. Είμαι τυχερή γιατί το βρήκαν νωρίς γιατί τότε μπορείς να κάνεις πράγματα να το κρατήσεις εκεί που είναι. […] Τις δύσκολες μέρες δε σηκώνομαι από το κρεβάτι, θέλω σκοτάδι, δε μιλάω με κανέναν και πονάω πολύ. Στην σκλήρυνση παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία γιατί είναι αυτοάνοσο. Στην αρχή ντρεπόμουν και πάθαινα κρίσεις πιο συχνά. Νόμιζα ότι με κοιτάζουν όλοι», λέει η Ορθούλα Παπαδάκου.

Σχετικά με τις αλλαγές στην καθημερινότητά της λέει: «Δε μπορώ να κάνω τη γυμναστική που έκανα. Θέλει περπάτημα, πολύ κολύμπι και να προσέχω πολύ τους μύες μου. Προσέχω πολύ να μη βγαίνω έξω στη ζέστη και όσο μπορώ προσέχω τη διατροφή μου. Δεν έχει αλλάξει όμως η ποιότητα της ζωής μου, γιατί ψυχολογικά είμαι πολύ καλά». Για όσους διαγνώστηκαν επίσης με το αυτοάνοσο προτείνει: «Να με ακούν και νέα παιδιά που το έχουν. Να το δουλέψουν με σωστή αγωγή και σωστούς ανθρώπους και ψυχολογική στήριξη για να φτάσει σε ένα καλό σημείο».

Τέλος, οι βασικές συμβουλές για κάποιο άτομο που έχει ΣΚΠ, είναι να λάβει ψυχολογική υποστήριξη σε γκρουπ, φυσικοθεραπείες, καθώς και να πηγαίνει για κολύμπι και γιόγκα.