Πάσχα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι φωτογραφίες και τα εξώφυλλα της εποχής
Ελλάδα

Πάσχα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι φωτογραφίες και τα εξώφυλλα της εποχής

Πάσχα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι φωτογραφίες και τα εξώφυλλα της εποχής

Ο Μάκης Δελαπόρτας «ξεσκονίζει» το αρχείο του στο περιοδικό ΟΚ!

Σε αλλοτινές εποχές περασμένης αθωότητας μάς ταξίδεψε ο Μάκης Δελαπόρτας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΟΚ!.

Ο γνωστός βιογράφος «ξεσκόνισε» τις αναμνήσεις του και πήγε πολλά χρόνια πίσω, όταν οι μεγάλες σταρ του σινεμά, όπως η μία και μοναδική Αλίκη Βουγιουκλάκη, άνοιγαν το σπίτι τους, μαζί και την καρδιά τους για να περάσουν με τους θαυμαστές τους τις γιορτές.

«Σύσσωμος ακόμη ο καλλιτεχνικός κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την Κυριακή των Βαΐων, όταν τα θέατρα έριχναν αυλαία και επιτέλους θα υπήρχε μια ανάσα κάποιων ημερών, μέχρι να ξεκινήσουν οι πρόβες για τις νέες θερινές παραστάσεις και τις εξορμήσεις με τις πολυήμερες περιοδείες του καλοκαιριού» αναφέρει ο Μάκης Δελαπόρτας.

«Το θέατρο και ο κινηματογράφος ήταν αναμφίβολα οι πιο αγαπημένες διασκεδάσεις του κοινού, αλλά και το ραδιόφωνο στα χρόνια του ’60 ήταν το μαγικό Μέσο που έφερνε σε επαφή τους απλούς ανθρώπους με τη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ντύσουν με τη φαντασία τους ήχους και τις εικόνες. Μιλάμε για τα χρόνια εκείνα που ο ήχος, μέσω του ραδιοφώνου, του πικάπ και του τζουκ μποξ, ήταν ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς», ενώ η εικόνα, σαν γλυκιά “ερωμένη” –πριν από την είσοδο της τηλεόρασης και του Ίντερνετ–, έμπαινε στα σπίτια μέσω περιοδικών, αφίσας ή καρτποστάλ.

Όπως ήταν φυσικό, τα αγαπημένα αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου ήταν το ζητούμενο για τα εξώφυλλα των περιοδικών, που με τα απόλυτα εναρμονισμένα με την εποχή concept τους –κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα– γίνονταν ανάρπαστα! Έτσι, πολλοί από τους σταρ του ’60, σε απόλυτα πασχαλινό κλίμα, κοσμούσαν τα εξώφυλλα των λαϊκών περιοδικών ποζάροντας αγκαλιά με αρνάκια, πασχαλινά αυγά, αναστάσιμα κεριά, νεογνά κοτοπουλάκια, κουνελάκια κι άλλα γιορτινά στολίδια.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη αναμφίβολα υπήρξε η «ιέρεια» εκείνων των εξωφύλλων από τα πρώτα της κιόλας βήματα και η σίγουρη εμπορική επιτυχία κάθε περιοδικού. Αν ένα έντυπο ήθελε να εξασφαλίσει σίγουρα φύλλα, έπρεπε πάση θυσία να απαθανατίσει το λαμπερό και χαρούμενο χαμόγελο της Αλίκης για τους φανατικούς αναγνώστες του και να προβάλει την εθνική μας σταρ σε όλες τις πιθανές παραλλαγές μιας γιορτινής ατμόσφαιρας. Το φωτογενές πρόσωπο με το σχεδόν παιδικό χαμόγελο της Αλίκης συμβόλισε κατά καιρούς μοναδικά τη ζεστασιά και τη χαρά του Πάσχα και των Χριστουγέννων αλλά και την αισιόδοξη διάθεση της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η Αλίκη αποτέλεσε –και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα– το πιο ακριβό συλλεκτικό απόκτημα, την πιο εμπορική σταρ όλων των εποχών στην εγχώρια σόουμπιζ, με τα εξώφυλλά της, τα αυτόγραφά της και τις κινηματογραφικές της αφίσες να πωλούνται στη μαύρη αγορά και τους “Αλικόβιους” φανατικούς συλλέκτες της να αυξάνονται και να πληθύνονται με τον χρόνο. Ήταν γνωστή η αγάπη της εθνικής μας σταρ για τη Θεσσαλονίκη και έτσι η ίδια τα περισσότερα Πάσχα της ζωής της επέλεγε να ταξιδεύει στη συμπρωτεύουσα, ιδιαίτερα μετά τον γάμο της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όπου κι οι δύο περνούσαν εκεί τις πασχαλινές τους διακοπές ανάμεσα σε αγαπημένους τους φίλους».