Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Μιχάλης Σαράντης: «Προέχει η δικαίωση των θυμάτων»
Ελλάδα

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Μιχάλης Σαράντης: «Προέχει η δικαίωση των θυμάτων»

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Μιχάλης Σαράντης: «Προέχει η δικαίωση των θυμάτων»

Φίλοι στη ζωή και συμπρωταγωνιστές στη «Φαμίλια» του ΑΝΤ1, οι δύο ηθοποιοί παίρνουν θέση στο OK! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Άποψη ξεκάθαρη, χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις και χωρίς κανέναν φόβο, για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις επιθέσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Μιχάλης Σαράντης.

Οι ηθοποιοί δεν δίστασαν να πάρουν θέση δημόσια, μιλώντας στο περιοδικό OK! που κυκλοφορεί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στηρίζοντας στο έπακρο τα θύματα των υποθέσεων που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία.

«Επειδή αυτή την περίοδο ακούμε για ανθρώπους του χώρου μας που έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα από άλλους ανθρώπους, εύχομαι ειδικά για αυτούς να βρουν σύντομα δικαίωση και χέρια να τους ξαναγκαλιάσουν. Πρώτος ανοίγω τα χέρια μου σε αυτούς τους ανθρώπους. Αντιλαμβάνομαι το ανθρώπινο λάθος, αν θέλεις και τη λάθος στιγμή, όχι όμως όταν αυτό εμπεριέχει βία και οποιαδήποτε έννοια επιβολής εξουσίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Και οι δυο τους είναι πεπεισμένοι ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις, με το θάρρος των θυμάτων να τις καταγγείλουν δημόσια, είναι βήματα που μόνο μπροστά μπορούν να μας πάνε ως κοινωνία.

«Ναι, μόνο προς το φως μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η ιστορία. Με διακατέχει τρομερός θυμός για όσα καθημερινά ακούω και αποκαλύπτονται και σου δηλώνω ευθέως ότι είμαι με όποιον άνθρωπο έχει πονέσει, με όποιον άνθρωπο θέλει να μιλήσει και να εκφράσει τη βία που έχει υποστεί από οποιονδήποτε, σε οποιονδήποτε χώρο. Με ταράζει όλο αυτό και τώρα που το συζητάω με ταράζει, έχει βγάλει όλων μας τα προσωπικά τραύματα στη φόρα. Ξυπνούν δικές μου, προσωπικές φοβίες και βιώματα, που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που συμβαίνουν – και δεν θα έλεγα ποτέ τι μπορεί να έχω πάθει εγώ γιατί δεν θα έχει καμιά αξία τη δεδομένη στιγμή μπροστά σε όσα έχουν πάθει αυτοί οι άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος να βγουν και να μιλήσουν», τόνισε ο Μιχάλης Σαράντης με τον Πυγμαλίωνα να προσθέτει:

«Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτά τα βήματα που κάνουμε τώρα δεν είναι προς την εξέλιξή μας και μας πάνε προς τα πίσω, σίγουρα έχει σοβαρό πρόβλημα».

Ο Μιχάλης είχε γράψει στο Instagram ότι «ντρέπεται και η ντροπή» και κλήθηκε να το εξηγήσει: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έγραψα. Ναι, ντρέπεται και η ντροπή. Μου βγήκαν τόσο καθαρά και αβίαστα αυτές οι τέσσερις λέξεις».

Όσον αφορά στις γνώμες όπως ότι «Τα θύματα αποζητούν δημοσιότητα», ενώ κάποιοι αναρωτήθηκαν «Γιατί τώρα;», οι δυο τους απάντησαν.

Πυγμαλίων: Εγώ θα κάνω μια απλή ερώτηση. Εάν κάποιος φίλος μου, ο άνθρωπός μου, το παιδί μου πέρναγε το ένα χιλιοστό από οτιδήποτε αναφέρεται, θα έμπαινα στη διαδικασία να το αμφισβητήσω και να πω γιατί τώρα; Κάποιος θα τοποθετηθεί κατά αυτό τον τρόπο όταν δεν έχει
ιδέα και ίχνος αγάπης μέσα του. Είναι πολύ εύκολο να βγάλουμε το δάχτυλό μας και να λογοκρίνουμε, να πει ο καθένας ό,τι θέλει, και δη ανώνυμα. Επί της ουσίας, όταν μιλάμε για κάτι τόσο σοβαρό και όταν πραγματικά θέλεις να πάρεις θέση, θα το κάνεις επώνυμα. Θα εκθέσεις τον λόγο σου και θα δικαιολογήσεις το γιατί. Πάντως, θέλω να πω στο σημείο αυτό και ένα τεράστιο «μπράβο» στον κύριο Σπύρο Μπιμπίλα, η συσπείρωση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο τρόπος που χειρίζονται τις καταστάσεις είναι αξιέπαινα.

Μιχάλης: Και από μένα ένα τεράστιο «μπράβο» στον κύριο Σπύρο Μπιμπίλα και σε όλους τους ανθρώπους του ΣΕΗ. Αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η δικαίωση των θυμάτων. Εγώ προσωπικά εκεί στέκομαι ακόμα. Υπάρχει μέσα μου η ανάγκη για απόλυτη δικαίωση. Και να βγουν και άλλοι άνθρωποι να μιλήσουν.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης έχει συνυπάρξει επαγγελματικά και με τον Γιώργο Κιμούλη και με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει για τη συνεργασία μαζί του: «Θα μου επιτρέψεις αυτή την ερώτηση να την απαντήσω στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, εφόσον καλεστώ. Είμαι στη διάθεσή τους».

Οι ηθοποιοί,  σχολίασαν και τα όσα ακούστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη περί «εξαπάτησης» και «βαθιάς υποκριτικής Τέχνης» αλλά και από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος μίλησε για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους».

Μιχάλης: Μου φαίνονται τόσο αστεία αυτά τα πράγματα, που μόνο να τα «καφρίσω» μπορώ. Όσα έχουν ειπωθεί αυτές τις μέρες ξεπερνούν την προσωπική μου αισθητική. Δηλαδή, να σου απαντήσω στα σοβαρά πώς μου φαίνεται η φράση «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» ή για το ότι η Μενδώνη μπέρδεψε την υποκρισία με την υποκριτική Τέχνη; Δεν θέλω να μπω σε αυτό τον βούρκο. Θέλω να σκέφτομαι και πολύ συνειδητά να λέω στον εαυτό μου «Μιχάλη, όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη και πιο φωτεινή
κατάσταση».

Πυγμαλίων: Θα συμφωνήσω με όσα λέει ο Μιχάλης, όπως και με άλλους 10.000 συναδέλφους μου που έχουν την ίδια άποψη. Θεωρώ απαράδεκτη την έκφραση «επαγγελματίας ομοφυλόφιλος». Μιλάμε για ανθρώπους. Τίμιους, ευλογημένους και ευγενείς ανθρώπους. Προχθές ήταν το «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», χθες ήταν το «μέτριος», αύριο θα είναι κάποια άλλη προσβλητική φράση και –χαζά παραπλανητική– άποψη. Λίγη τσίπα, ρε παιδιά, που θα έλεγαν και οι παλιοί. Λίγη μπέσα… Όσον αφορά το υπουργικό κομμάτι, θεωρώ απαράδεκτη την επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων γιατί υποτίθεται ότι είναι η υπουργός του Πολιτισμού. Η υπουργός της υποκριτικής Τέχνης.

Αν δεν αναγνωρίζει η ίδια τι είναι η «υποκριτική Τέχνη», τότε είναι τραγική η επιλογή της για τη συγκεκριμένη θέση. Και λανθασμένη. Κι αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι από εδώ και πέρα η υποκριτική Τέχνη θα γίνει πολύ καλύτερη για τους συναδέλφους μου, γιατί τουλάχιστον μεταξύ
μας ξέρουμε ότι δεν υπάρχει υποκρισία. Και ας το κλείσουμε εδώ.