Σάκης Ρουβάς: Δείτε τον 20 χρόνια πριν, στα εγκαίνια του μετρό!
Ελλάδα

Σάκης Ρουβάς: Δείτε τον 20 χρόνια πριν, στα εγκαίνια του μετρό!

Σάκης Ρουβάς: Δείτε τον 20 χρόνια πριν, στα εγκαίνια του μετρό!

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος γιορτάζει - Φωτογραφίες

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας.

Ήταν 29 Ιανουαρίου 2000 όταν άνοιξε τις πύλες του επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, και επιτράπηκε η δωρεάν μετακίνηση των επιβατών για δύο ημέρες προκειμένου να εξοικειωθούν με το νέο μέσο.

Μόλις μία μέρα πριν, στις 28 Ιανουαρίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια στον σταθμό του Συντάγματος, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και ολόκληρης της κυβέρνησης ενώ το παρών έδωσαν και καλλιτέχνες.

Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Λαλιώτης και η σύζυγός του, Μαρίνα.

Ένας από αυτούς ήταν ο μεγάλος σταρ Σάκης Ρουβάς με τον μάνατζέρ του -τότε- Ηλία Ψινάκη.

Ο Σάκης Ρουβάς κατεβαίνει τα σκαλιά του μετρό στο Σύνταγμα με τον Ηλία Ψινάκη και τον Γιώργο Ντάβλα

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος.

Από το μεγάλο γεγονός δεν μπορούσε να λείπει και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Από τους πρώτους που έκαναν μια… exclusive βόλτα με το μετρό λίγες μέρες πριν από την επίσημη λειτουργία του ήταν ο τότε υπουργός Αμύνης και αποβιβάστηκε στον σταθμό “Εθνικής Άμυνας”.

Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν στις 29 Ιανουαρίου να μπουν στο μετρό για μία δωρεάν βόλτα και οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.

Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ/ΜΠΕ Αλέκος Λιδωρίκης περιγράφει στο βιβλίο του «Αθήνα-Περιηγήσεις και Ίχνη” την πρώτη εκείνη ημέρα λειτουργίας του μετρό:

«Σύνταγμα, τέλη Ιανουαρίου 2000. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν χωρίς εισιτήριο για ένα διήμερο σε όλους τους σταθμούς, νιώθοντας εθνική υπερηφάνεια για το υψηλής ποιότητας και αισθητικής έργο που αναδεικνύει την ιστορία της πόλης, καθώς χάρη στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην πρωτεύουσα (79.000 τ.μ.) η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή”.

Φωτογραφίες: Ευρωκίνηση