Σόλων Τσούνης: «Έχω βιώσει τον ανταγωνισμό με αθέμιτα μέσα»
Ελλάδα

Σόλων Τσούνης: «Έχω βιώσει τον ανταγωνισμό με αθέμιτα μέσα»

Σόλων Τσούνης: «Έχω βιώσει τον ανταγωνισμό με αθέμιτα μέσα»

Ο ηθοποιός μιλά στο περιοδικό ΟΚ! για τις καταγγελίες στο θέατρο αλλά και το αν έχει πέσει ο ίδιος θύμα παρενόχλησης

Για το «χτύπημα» της πανδημίας στο θέατρο και το πώς τον επηρέασε αλλά και τον καταιγισμό αποκαλύψεων που βγήκαν στην επιφάνεια μετά από χρόνια σιωπής μίλησε ο Σόλων Τσούνης στο περιοδικό OK! και τη Μαρία Παπαϊωάννου.

Η μακρά περίοδος της καραντίνας παραδέχεται πως κάποια στιγμή τον κλόνισε αλλά γρήγορα βρήκε τον εαυτό του και ασχολήθηκε με χόμπι και ασχολίες που λόγω αυξημένου φόρτου εργασίες δεν προλάβαινε.
Μιλώντας για το θέατρο δηλώνει πως πράγματι είναι ένας χώρος που χρειάζεται κανείς για να αντέξει γερό στομάχι κι ο ίδιος μάλιστα έχει βιώσει παλαιότερα ακραίο περιστατικό ανταγωνισμού. Όσο για τις καταγγελίες αυτό που τόνισε ήταν ότι ναι μεν ακούγονταν φήμες για ορισμένους ανθρώπους αλλά σε καμία περίπτωση δεν άγγιζαν ούτε κατά διάνοια την πραγματική έκταση των πραγμάτων.

Πιστεύεις στη φράση που ακούγεται για τον χώρο σου ότι «χρειάζεται γερό στομάχι»;

Οπωσδήποτε. Όλη αυτή η διαδικασία που περνάς για να πάρεις μια δουλειά είναι ψυχοφθόρα, το γεγονός δηλαδή ότι σε επιλέγουν ανάμεσα σε πολλούς συναδέλφους. Όταν είσαι νεότερος ει-δικά και δεν σε παίρνει κάποιος σκηνοθέτης, αυθόρμητα το ρίχνεις πάνω σου. Σκέφτεσαι ότι δεν είσαι καλός ή ακόμη ότι δεν έκανες κάτι σωστά. Χρειάζεται λοιπόν πολύ γερό στομάχι, ωριμότητα και αντοχές.
Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχες αναφέρει πως είχες έρθει αντιμέτωπος με ένα περιστατικό ακραίου ανταγωνισμού και εξαιτίας αυτού έχασες τη δουλειά. Ναι, αυτά είναι μέσα στη δουλειά. Να σου πω την αλήθεια, δεν νιώθω κανέναν ανταγωνισμό γιατί πιστεύω ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός. Έχω βιώσει, ωστόσο, τον ανταγωνισμό με αθέμιτα μέσα. Δηλαδή να με κατηγορήσουν για κάτι κακό και κάποιος άλλος να επηρεαστεί. Ξέρεις κάτι όμως; Καλύτερα που δεν έγινε εκείνη η δουλειά γιατί δεν αξίζει να συνεργαστώ με κάποιον που πιστεύει αυτόματα κάτι χωρίς να έχει μιλήσει μαζί μου. Μάθημα είναι κι αυτό.

Ακούγοντας όλα αυτά τα περιστατικά λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου έπεσες από τα σύννεφα ή ήταν κάτι που ξέρατε εσείς μεταξύ σας;

Η φράση «το ξέραμε» είναι παρεξηγήσιμη. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετικό να ξέρεις γενικά πράγμα-τα για κάποιον άνθρωπο, όπως το ότι είναι εκρηκτικός ή ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός είναι συγκεκριμένος, και είναι διαφορετικό να μαθαίνεις ότι έχει κάνει απόπειρες βιασμού ή έχει κακοποιήσει ανήλικους ανθρώπους. Όχι, αυτές τις λεπτομέρειες δεν τις ήξερα. Γνώριζα ότι κάποιοι είναι νευρικοί, ότι μπορεί να σε θίξουν, ότι φλερτάρουν κάποιους ανθρώπους πάνω στη δουλειά αλλά δεν ήξερα για κακοποιήσεις τέτοιου τύπου. Ασφαλώς και έπεσα από τα σύννεφα. Πρέπει να προσέχουμε κι εμείς όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «τα ξέραμε». Γιατί όσοι τα ξέρανε ασφαλώς και έπρεπε να βγουν να τα πουν. Χαίρομαι πολύ που αυτοί που υπέστησαν αυτές τις κακοποιήσεις βρήκαν τη δύναμη να βγουν να μιλήσουν. Όλο αυτό θεωρώ ότι θα φέρει ένα καλύτερο αύριο και στη δουλειά μας και στην κοινωνία.

Έχεις έρθει αντιμέτωπος με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης;

Δεν έχω φτάσει στο σημείο να νιώσω πολύ άβολα ή να με τραυματίσει κάποια εμπειρία ψυχικά. Έχω περάσει light καταστάσεις. Δεν συνέβη κάτι που με προσέβαλε. Έχω δεχτεί, ας πούμε, φλερτ, αλλά το φλερτ δεν είναι κατακριτέο. Λες «ευχαριστώ πολύ, δεν ενδιαφέρομαι» και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν έχω υποστεί όμως κακοποίηση. Δεν μου έχει κάνει κανείς bullying στη δουλειά. Είμαι και χαρακτήρας που, αν συνέβαινε, δεν θα το άντεχα. Θα έφευγα. Όσες φορές έχω νιώσει ότι κάποιος πάει να ξεφύγει και μιλάει λίγο πιο νευρικά ή απότομα από αυτό που επιτρέπω, αντιδρώ. Τσακώνομαι. Δεν θέλω να πω ότι εγώ είμαι δυναμικός και έχω τα κότσια να τον αντιμετωπίσω, γιατί καμιά φορά απλά παγώνεις και δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσεις.