Σπύρος Μπιμπίλας: «Είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται αλλά δε με άκουσαν»
Ελλάδα

Σπύρος Μπιμπίλας: «Είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται αλλά δε με άκουσαν»

Σπύρος Μπιμπίλας: «Είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται αλλά δε με άκουσαν»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μιλά για το πώς αλλοιώνει χαρακτήρες η εξουσία

Στον καναπέ των Dot κάθισε ο Σπύρος Μπιμπίλας συζητώντας την κρίση που περνά το θέατρο εξαιτίας των όσων πρωτάκουστων και τρομακτικών ήρθαν στο φως μετά από χρόνια σιωπής.

Τόνισε για ακόμη μία φορά πως πολλά από όσα ακούγονται σήμερα ήταν γνωστά στους κόλπους του χώρου αποδοκιμάζοντας βαθιά όσους έθιξαν την αξιοπρέπεια ανθρώπων με πρόφαση την τέχνη.

«Οι κακές συμπεριφορές υπήρχαν πάντα στο θέατρο. Διαπληκτισμοί πάντα υπήρχαν. Η υποκριτική είναι δουλειά εντάσεων και ψυχολογικής πίεσης. Ο σκηνοθέτης για να μπεις σε έναν ρόλο στο κάνει βίωμα σε πιέζει αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Είναι απαράδεκτο ένας σκηνοθέτης να βάζει ηθοποιούς να κάνουν ακατονόμαστα πράγματα για να τους δοκιμάσει να δουν αν μπορούν. Όταν πήγα στον Νίκο Κούνδουρο για να με δει για έναν ρόλο με ρώτησε από την αρχή αν έχω πρόβλημα με το γυμνό. Δεν μου ζήτησε, όμως, ο άνθρωπος να πάω στη γωνία και να κάνω διαδικασίες διάφορες. Όσα ακούω σήμερα είναι εκτός ηθική κι ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

https://streamable.com/cck5r9

Όπως τόνισε, η εξουσία διαφθείρει και ενδεχομένως αυτή να είναι η αιτία πίσω από τις τρομακτικές αυτές υποθέσεις.

Τέλος, ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών εξομολογήθηκε πως υπήρξαν αρκετές στιγμές που προσπάθησε ο ίδιος να συνετίσει κάποιους από τους φερόμενους ως δράστες κακοποιητικών συμπεριφορών χωρίς αποτέλεσμα.

«Είναι σαν την αρχαία τραγωδία, η ύβρις και η νέμεσις. Είχα καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αγγίξει την ύβρις και μάλιστα είχα συμβουλεύσει κάποιους που τώρα κατηγορούνται αλλά δε με άκουσαν».

https://streamable.com/48yx56