Σταμάτης Κόκοτας: «Η λεβεντιά δεν αγοράζεται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις»
Ελλάδα

Σταμάτης Κόκοτας: «Η λεβεντιά δεν αγοράζεται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις»

Σταμάτης Κόκοτας: «Η λεβεντιά δεν αγοράζεται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις»

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε για την πορεία του, για τους ανθρώπους που συγχώρεσε και μας έμαθε πώς μοιάζει ένας αληθινός λεβέντης

Δεν ήταν όνειρο πόσο μάλλον απατηλό η επιτυχία που γνώρισε ο Σταμάτης Κόκοτας, η αγάπη που έλαβε από τον κόσμο και η τεράστια κληρονομιά που άφησε με τις ερμηνείες και τα τραγούδια του.

Στα 85 του χρόνια ο Σταμάτης Κόκοτας μας άφησε. Οι σπουδαίοι μιας άλλης εποχής μπορεί να λιγοστεύουν αλλά δεν θα ξεχαστούν, πώς μπορούν άλλωστε, όταν έχουν καταφέρει να αφήσουν το σημάδι τους όχι στα χαρτιά αλλά στις καρδιές των ανθρώπων που τους θαύμασαν και τους δόξασαν.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937 και με πολλή δουλειά και μεράκι άγγιξε την κορυφή με σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Οι χαρακτηριστικές, μακριές φαβορίτες ήταν το σήμα κατατεθέν του, το οποίο μάλιστα του ζήτησαν πολλές φορές να αποχωριστεί και με αδρό αντάλλαγμα. Εκείνος όμως δεν δέχτηκε.

Κάποτε απέρριψε μάλιστα το ποσό των 50.000.000 δραχμών για να τις ξυρίσει για μία διαφήμιση με ξυραφάκια. «Αν δεχτώ να κόψω τις φαβορίτες, με αγοράσανε και αύριο θα μου πουν “γδύσου” και θα μου δώσουν 100.000.000».

«Αν και μικρό παιδί, ήξερα ότι η λεβεντιά δεν αγοράζεται. Ή την έχεις ή δεν την έχεις» είχε αναφέρει στην εκπομπή «Η ζωή είναι στιγμές» με τον Ανδρέα Ροδίτη.

Το χρήμα δεν τον αλλοίωσε ποτέ , το «μοίραζε», όπως εκείνος ήθελε. Και μπορεί να μην το διαφήμισε ούτε μία φορά στην πορεία του αλλά πάντα βοηθούσε εκείνους που του χτυπούσαν την πόρτα για να τους συντρέξει.

«Ό,τι μπορώ, κάνω. Είμαι άνθρωπος όπως όλοι, με στενοχωρούν πολλά. Τα τραγούδια που λέω έχουν αυτό το τραβηχτικό του κόσμου γιατί είναι γεμάτα από θλίψη και χαρά. Όλα αυτά είναι γεννήματα. Ένας άνθρωπος που έχει περάσει όλα αυτά, όλα αυτά μεταφέρονται. Αυτός είναι ο Σταμάτης» έλεγε πριν από δύο χρόνια στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Και ο Σταμάτης ήξερε να συγχωρεί αυτούς που τον είχαν πικράνει.

«Έτσι ήμουν όλη μου τη ζωή. Έκανα πως δεν άκουγα πόσες φορές. Τι να απαντήσω; Έπρεπε να τους πω “σήκω, φύγε” αλλά το κατάπινα» αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.