Ζέτα Δούκα: Έφηβη πάλεψε με τη νευρική ανορεξία – «Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά»
Ελλάδα

Ζέτα Δούκα: Έφηβη πάλεψε με τη νευρική ανορεξία – «Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά»

Ζέτα Δούκα: Έφηβη πάλεψε με τη νευρική ανορεξία – «Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά»

Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά και για τη δύσκολη περίοδο που πέρασε σε ηλικία μόλις 15 ετών, όταν έδωσε μάχη με τη νευρική ανορεξία

H Ζέτα Δούκα ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» και μίλησε στην Μπέττυ Μαγγίρα για τη μάχη που έδωσε η ίδια με τις διατροφικές διαταραχές και τη νευρική ανορεξία σε ηλικία μόλις 15 ετών.

«Έφτιαξα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την “Ανάσα” η οποία είναι 14 χρόνια πια και είναι για ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής. Το ξεκίνησα γιατί κι εγώ αντιμετώπιζα πρόβλημα στην εφηβεία μου και στα μετεφηβικά χρόνια.

Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά. Στα εφηβικά μου χρόνια. Ήμουν 15 χρονών. Ήταν μια περίοδος στην οποία νόσησα και εγώ από νευρική ανορεξία. Και όταν μετά από πολλά χρόνια το ξεπέρασα και ρωτήθηκα ως ηθοποιός, αν έπασχα ποτέ από διαταραχές πρόσληψης τροφής, είπα “ναι”.

Έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα και για τον εαυτό σου και για την πραγματικότητα γενικότερα. Αυτό είναι από τα σοβαρά συμπτώματα. Κατ’ αρχάς το σώμα μου, σταμάτησε να έχει περίοδο για 9 μήνες. Το σώμα πάντοτε σε προειδοποιεί και ο οργανισμός σου για οτιδήποτε σου συμβαίνει. Το θέμα είναι πώς θα το αντιληφθείς και που θα πας να ζητήσεις βοήθεια.

Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε. Σήμερα κλείνω τα 48. Όταν εγώ πριν 33 χρόνια ζήτησα βοήθεια, δε μου δόθηκε όπως θα έπρεπε, ιατρικώς. Πήρα έναν δρόμο που δε με οδήγησε στην ίαση. Παρά μόνο μετά από 12 χρόνια με προσωπική επίμονη και κόπο και επίπονη ψυχοθεραπεία. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε και η “Ανάσα”, για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σωστά με ειδικούς και να μην χάνονται σε αυτόν τον πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα οι άνθρωποι».