Αλέξης Γεωργούλης: «Έχω κάνει πολλά λάθη»
Συνεντεύξεις

Αλέξης Γεωργούλης: «Έχω κάνει πολλά λάθη»

Αλέξης Γεωργούλης: «Έχω κάνει πολλά λάθη»

Η αυτοκριτική, η καριέρα στην πολιτική, η αγάπη για την τέχνη και η επιστροφή στο YFSF

Είναι από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα της υποκριτικής τέχνης που τόλμησε να δοκιμάσει τον εαυτό του και στον στίβο της πολιτικής.

Ο ηθοποιός και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, μία ανάσα πριν από την πρεμιέρα του YFSF, μίλησε στο Znews για όλα. Τι του προσφέρει η τέχνη  που υπηρετεί εδώ και δύο δεκαετίες, ποιος φόβος τον οδήγησε στο να γίνει ηθοποιός και σε τι διαφέρει από τους επαγγελματίες πολιτικούς;

Πριν ρωτήσω οτιδήποτε τον Αλέξη Γεωργούλη θέλησα να του υπενθυμίσω την πρώτη μας συνάντηση! Γύρισα τον χρόνο στο 2009, όταν ως δόκιμη δημοσιογράφος παραβρέθηκα στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Έρωτας αλά ελληνικά». Του αφηγήθηκα το πώς είχα βιώσει εκείνες τις στιγμές και φτάσαμε να μιλάμε για τη σημασία του να είσαι καλλιτέχνης.

«Το καλό που έχει η showbiz είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να πειραματίζονται και να δημιουργούν. Όσα φτιάχνουν μιλούν στις ψυχές των ανθρώπων. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσω της πολιτικής. Όμως, εκεί είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Έχεις μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί καλείσαι να πάρεις αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων», σχολίασε.

Νομίζω ότι όσοι δεν είστε επαγγελματίες πολιτικοί μπορείτε να λέτε ευκολότερα κάποια πράγματα στον λαό…

Αυτό δεν μπορώ να το πω, δηλώνω ότι είμαι άπειρος. Οι πολιτικοί που είναι επαγγελματίες και έχουν χτίσει μία καριέρα, δεν γίνεται να την αφήσουν εύκολα και να ξεκινήσουν μία άλλη οποιαδήποτε εργασία. Άρα προσέχουν πάρα πολύ να δημιουργήσουν μία ισορροπία ούτως ώστε να μην ενοχλήσουν τον κόσμο, να μην χάσουν ψηφοφόρους στην επόμενη εκλογική περίοδο. Αυτό μπορεί να «χαλάσει» λίγο την κρίση τους. Ίσως δυσκολεύονται να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να θέσουν τις θέσεις που πιστεύουν.

Πριν πάρεις την απόφαση να γίνεις Ευρωβουλευτής φοβήθηκες τις κριτικές;

Κοίταξε όσο το σκεφτόμουν, δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου ότι θα γίνει τόσο μεγάλος ντόρος…

View this post on Instagram

“There is a distinct gap between formal transparency and substantial transparency. Simply by putting data out there we cannot achieve the necessary level of scrutiny and engagement, especially at the times of apathy of the public vis-a-vis the European Institutions.” My statement in @politicoeurope on the issue of transparency in European Union. As a shadow rapporteur in the file of the Petitions Committee on the @euombudsman , Ι addressed the “revolving doors” problem. Τhe Committee has requested a study on the conflicts of interests in EU Agencies. #transparency #petitionscommitee __________________________________ «Μια απλή δημοσίευση των στοιχείων δεν μπορεί να είναι αρκετή για να επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο λογοδοσίας και ενασχόλησης, ειδικά σε περιόδους όπου χαρακτηρίζονται από απάθεια του κοινού απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.” Η τοποθέτησή μου στο Politico για το ζήτημα της διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως σκιώδης εισηγητής στον φάκελο της Επιτροπής Αναφορών για τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή επισήμανα το πρόβλημα της «περιστρεφόμενης πόρτας». Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ζητήσει την διεξαγωγή σχετικής μελέτης. @europeanparliament

A post shared by Georgoulis Alexis (@georgoulisalexis_ep) on

«Θέλησα να κρατήσω επαφή με το επάγγελμά μου γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός»

Θέλεις να έχει μέλλον ο δρόμος που άρχισες να χαράζεις στην πολιτική και πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό την καριέρα σου στην υποκριτική;

Καταρχάς, δεν το βλέπω ότι φεύγω από την υποκριτική και πηγαίνω στην πολιτική, το ένα συνεχίζει το άλλο γιατί είμαι το ίδιο πρόσωπο. Δεν αλλάζω, δεν γίνομαι κάποιος άλλος. Αλλάζει το περιβάλλον, οι στόχοι αλλά ο πυρήνας, ο οποίος είμαι εγώ και αυτά που κουβαλάω, είναι ο ίδιος. Προς το παρόν, δεν σκέφτομαι αν πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην πολιτική. Ούτε είμαι θετικός, ούτε αρνητικός, δεν θέλω να το σκεφτώ καθόλου. Έχω βάλει πέντε στόχους που θα προσπαθήσω με όλη μου τη δύναμη να τους καταφέρω. Θέλω να ολοκληρωθεί η θητεία μου.

Γιατί επέλεξες παράλληλα με την Ευρωβουλή να συνεχίσεις να εργάζεσαι στην τηλεόραση;

Θέλησα να κρατήσω επαφή με το επάγγελμά μου γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν θέλω να φτάσω ποτέ στο σημείο να αναρωτηθώ τι θα γίνει αν δεν ξαναβγώ, να ρίξω νερό στο κρασί μου ή να κάνω κάτι που δεν πιστεύω μόνο και μόνο για να μου δώσω περισσότερες πιθανότητες να εκλεγώ. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το σκεπτικό. Το είχα από πριν στο μυαλό μου.

Η κωμωδία και οι επόμενοι στόχοι

Πριν σε δω ως «Θόδωρο» στην παράσταση «Ζητείται ψεύτης», στην οποία πρωταγωνιστούσες την περασμένη σεζόν δεν θα σε είχα για τόσο κωμικό ηθοποιό!

Μου αρέσει η κωμωδία πάρα πολύ. Θα δανειστώ τις λέξεις ενός πολιτικού που έλεγε: «Αν θέλεις να πεις στον λαό την αλήθεια, καν’ τον να γελάσει αλλιώς θα σε μισήσει». Το λέω αυτό για να υπογραμμίσω τη σημασία της κωμωδίας. Η κωμωδία δεν έχει στόχο να σε κάνει να γελάσεις -αυτό είναι το περιβάλλον- αλλά να θίξει θέματα, τα οποία δεν μπορείς να ακούσεις με σοβαρότητα. Το θέατρο και οποιαδήποτε τέχνη μιλά για μία αλήθεια. Εμένα με εξιτάρει όλο αυτό.

Καλλιτεχνικά ποιο θα ήθελες να είναι το επόμενο βήμα μετά το YFSF;

Αυτό που θα ήθελα να αναπτύξω περισσότερο έχει να κάνει με τη συγγραφή των σεναρίων. Το ξεκίνησα πριν κάποια χρόνια και μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά επειδή είμαι πάρα πολύ κοινωνικό ον, δεν μπορώ να δουλέψω μόνος. Νιώθω ότι είναι ότι σαν να επικοινωνώ με τον εαυτό μου και αυτό που γράφω είναι για να το κάνω εγώ. Αυτό είναι περισσότερο μια ψυχανάλυση παρά μια δημιουργία για να δώσω στον κόσμο.

Ψυχανάλυση σε κάποιον ειδικό έχεις κάνει ποτέ;

Όχι, δεν έχω κάνει. Έχω κάνει πολύ αυτο-ψυχανάλυση. Εγώ το λέω αμπελοφιλοσοφία για να μην ακούγεται βαρύ. (Γελάει).

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε εσωτερικά συμπλέγματα. Τα δικά σου τα έχεις λύσει;

Δεν τα έχω λύσει. Δεν θα λυθούν ποτέ. Πάντα όταν κάτι λύνεις κάτι άλλο ανοίγει. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί έτσι είναι και η ζωή. Ποτέ μέσα στη ζωή σου δεν λες ολοκληρώθηκα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ψάχνουμε τον εαυτό μας. Όσο ανακαλύπτουμε πράγματα τόσο βλέπουμε ότι υπάρχουν κι άλλα.

Λάθη έχεις κάνει;

Με τα λάθη μόνο μπορείς να καταλάβεις ότι πας σωστά. Αν δεν γίνει κάποιο λάθος είναι σαν να μην έχει γίνει κανένα σωστό. Στη ζωή μου έχω κάνει πολλά λάθη. Αυτά που έχω εντοπίσει και έχω μάθει από αυτά είναι τα σωστά λάθη.

«Έγινα ηθοποιός γιατί ήθελα να εξερευνήσω τον φόβο της έκθεσης»

Μία ακόμα ταινία στο Hollywood ή μία ξένη σειρά όπως οι Durrells είναι στους στόχους σου;

Εννοείται! Δεν είναι μόνο στους στόχους μου, είναι και στις επιθυμίες μου. Επίσης, θέλω να κάνω και θέατρο. Παράλληλα, αναζητώ τρόπους να εκφραστώ και μέσω της μουσικής. Παίζω κιθάρα, ασχολούμαι και με τη σύνθεση λίγο, τραγουδάω και λίγο.

Θα μπορούσαμε να σε δούμε και ως επαγγελματία μουσικό;

Φοβάμαι πάρα πολύ να εκτεθώ μέσω της μουσικής στο κοινό. Δεν μπορώ να τραγουδήσω μπροστά σε κόσμο, μου κόβονται τα γόνατα…

Δηλαδή ως διαγωνιζόμενο στο YFSF δεν θα σε βλέπαμε ποτέ;

Με τίποτα! (Γελάει). Ίσως επειδή το φοβάμαι πάρα πολύ να το τολμούσα. Ντρέπομαι πάρα πολύ, γιατί θυμάμαι την πρώτη φορά που είπα ποίημα στο νηπιαγωγείο. Είχα πάθει σοκ… Η έκθεση είναι ο Νο1 φόβος στον κόσμο. Έγινα ηθοποιός γιατί ήθελα να τον εξερευνήσω. Πιστεύω ότι ο φόβος είναι πυξίδα. Όταν έχει θετικό πρόσημο είναι το δέος και όταν έχει αρνητικό είναι ο τρόμος.

Η επιστροφή του «Είσαι το ταίρι μου»

Πάντως, έχεις πειραματιστεί σε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Θυμάμαι που είχες παρουσιάσει και εκπομπή στον Alpha. Σου αρέσει να δοκιμάζεις τον εαυτό σου;

Μου αρέσει να ανακαλύπτω διαφορετικά πράγματα. Δεν θεωρώ ότι το επάγγελμά μου ως ηθοποιός θα πρέπει να περιοριστεί στο κομμάτι του θεάτρου. Αν και όταν ξεκίνησα ήθελα μόνο θέατρο, στη συνέχεια ανακάλυψα το πόσο δυνατή είναι η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, το πώς μπορείς μέσω της δημοσιότητας να μιλήσεις στον κόσμο.

Είμαστε στην εποχή των τηλεοπτικών ριμέικ. Θα ήθελες να επιστρέψει η σειρά «Είσαι το ταίρι μου»;

Όταν κλείσαμε τα δέκα χρόνια από το «Είσαι το ταίρι μου», έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε το ριμέικ. Το είδαν όλοι θετικά, δεν ξέρω γιατί δεν προχώρησε η παραγωγή. Θα ήταν μία πολύ καλή στιγμή γιατί έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια που είναι σαν να γυρνάς τον χρόνο πίσω και να τον ξαναζείς. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να συμβεί και θα είχε τρομερό ενδιαφέρον.

Το YFSF και ο τίτλος του ζεν πρεμιέ

Έχεις προλάβει να ξεχωρίσεις κάποιον από τους παίκτες του νέου YFSF;

Όχι. Αν ξεχώρισα κάποιον από τους παίκτες σίγουρα δεν θα ήταν ένας. Είναι όλοι πάρα πολύ καλοί! Ξεχωρίζω συναισθηματικά τον Γιώργο Χρανιώτη που έχουμε δουλέψει μαζί στο θέατρο και στην ταινία «Μαριονέτες». Στο πρώτο γύρισμα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η Ευρυδίκη. Ήταν πολύ διαφορετική. Τον Λάμπη επίσης που είναι πολύ ωραίος χαρακτήρας. Μάλιστα, παλιά όταν είχαμε γνωριστεί μου έδινε συμβουλές. Βέβαια, έχουμε και πολλά φρέσκα πρόσωπα. Οι νέοι καλλιτέχνες μαθαίνουν πολλά νέα πράγματα, παίρνουν καλές γραμμές.

Τον τίτλο του ζεν πρεμιέ τον αποδέχτηκες;

Να πω ότι ζεν πρεμιέ σημαίνει ο νεαρός πρωταγωνιστής. Αυτή τη δουλειά έκανα!

Βλέπεις θετικά τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υποκριτική χωρίς να έχουν σπουδάσει την τέχνη;

Ναι, είμαστε σε ένα εργαστήριο και λάθη να γίνουν, δεν πειράζει. Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός. Η υποκριτική είναι κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή σου. Η ζωή χωρίς τέχνη είναι σαν να μην είναι ζωή.