Χάρης Ρώμας: «Δημιούργησα κάτι που έφτιαξε τη ζωή των συναδέλφων μου»
Συνεντεύξεις

Χάρης Ρώμας: «Δημιούργησα κάτι που έφτιαξε τη ζωή των συναδέλφων μου»

Χάρης Ρώμας: «Δημιούργησα κάτι που έφτιαξε τη ζωή των συναδέλφων μου»

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του «Καφέ της Χαράς», ο στίβος της πολιτικής και η αποχή από την τηλεόραση

Είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα πρόσωπα της τέχνης και έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Οι σειρές του παίζονται ανελλιπώς εδώ και δεκαετίες και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία ακόμα και αν γράφτηκαν πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ο Χάρης Ρώμας μιλάει στο Znews για την πολυαναμενόμενη επιστροφή της θρυλικής του σειράς «Το καφέ της Χαράς» (κάνει πρεμιέρα αύριο βράδυ στον ΑΝΤ1), τον λόγο που έκανε παύση από τη μικρή οθόνη αλλά και την απόφασή του να ασχοληθεί με τον στίβο της πολιτικής ως Eντεταλμένος Σύμβουλος Θεατρικών και Μουσικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της επιστροφής της σειράς «Το καφέ της Χαράς»;

Πρώτα έγινε η πρόταση από το κανάλι. Γεννήθηκε πολύ παλιά, μόλις δύο χρόνια αφότου τελειώσαμε. Το 2008 μου είπαν πρώτη φορά αν θέλω να το συνεχίσω, το 2010 μου είπαν για το «Κωνσταντίνου κι Ελένης». Κάθε δύο χρόνια γινόταν αυτή η συζήτηση και αφορούσε την επιστροφή μίας από τις σειρές μου, τους «Μεν και δεν», το «Κωνσταντίνου και Ελένης», και «Το καφέ της Χαράς». Τελικά, τώρα αισθάνθηκα έτοιμος και είπα στον Θοδωρή (σ.σ. Κυριακού) να το κάνουμε.

Σας φόβισε το γεγονός ότι θα έπρεπε να παρουσιάσετε την εξέλιξη μίας από τις ιστορίες που είχατε γράψει στο παρελθόν και είχαν αφήσει το τηλεοπτικό τους στίγμα;

Καθόλου. Δεν φοβήθηκα καθόλου. Είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά το πώς θα μπορούσε να γίνει και ποια από τις προτάσεις θα μπορούσε να ευδοκιμήσει. Ποια θα έχει καλλιτεχνικό, συγγραφικό και υποκριτικό ενδιαφέρον. Ποιους ήρωες μπορώ να εξελίξω για να αισθάνονται καλά και οι συνάδελφοι αλλά και εμείς να μπορούμε να γράψουμε ένα δυνατό σενάριο, γιατί εν αρχή είναι ο λόγος. Ήμουν πολύ σίγουρος για «Το καφέ της Χαράς» και γι’ αυτό που θέλω να κάνω, οπότε δεν είχα άγχος. Ούτε έχω τώρα. Ειδικά, από τη στιγμή που είδα ότι και η εικόνα ότι είναι πάρα πολύ ωραία.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Μπορεί να έχεις ένα καλό υλικό, αλλά κάτι να χαλάσει στην εικόνα. Δηλαδή ο σκηνοθέτης να το δει λάθος, τα φώτα να είναι λάθος. Τώρα είναι όλα πάρα πολύ καλά, πολύ προσεγμένα.

Συγκινηθήκατε βλέποντας τα πρώτα πλάνα;

Χάρηκα! Η συγκίνηση ήρθε όταν ξαναβρέθηκα με τους συμπρωταγωνιστές μου και ήμασταν όλοι μαζί. Όλους τους έβλεπα κατά διαστήματα σε διάφορα μέρη συναντιόμασταν ή στις πρεμιέρες μας, με όλους υπήρχε αγάπη, αλλά να ξαναδείς όλο αυτό το επιτελείο μαζί και να ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πρόβα είναι πολύ συγκινητικό.

Όλοι οι συνάδελφοί σας αναγνωρίζουν το πόσο πολύ τους βοήθησε αυτή η δουλειά…

Είναι όλοι τους επαγγελματίες και είναι πολύ μεγάλο το συναισθηματικό δέσιμο με «Το καφέ». Πολλοί -αν δεν ξεκίνησαν την καριέρα τους από εκεί- ξεκίνησε η αναγνωρισιμότητά τους από τη σειρά και να αμείβονται με καλή αμοιβή. Είμαι πολύ περήφανος για «Το καφέ της Χαράς». Με κάνει να αισθάνομαι χρήσιμος και άξιος άνθρωπος το ότι δημιούργησα κάτι που έφτιαξε τη ζωή των συναδέλφων. Το λέω επειδή μου το λένε οι ίδιοι, δεν το εικάζω μόνος μου.

Στον νέο κύκλο της σειράς θα δούμε τον Περίανδρο Πώποτα διαφορετικό από τον χαρακτήρα που γνωρίζαμε;

Ο Περίανδρος είναι -κατά βάση- αυτό που ξέρει ο κόσμος, διότι ήταν αποφασισμένο μ’ αυτή τη φιλοσοφία να γραφτούν οι ρόλοι. Και εγώ και η Άννα Χατζησοφιά θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν μεν σύμφωνα με τις καταστάσεις, αλλά τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά είναι ίδια. Ακόμα και αν κάποια έχουν κρυφτεί πίσω από κάποιες άλλες συμπεριφορές, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες, οι παθογένειες ξαναβγαίνουν περίτρανα στον αέρα.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της ζωής σας;

Το πιστεύω αυτό έτσι κι αλλιώς για τη ζωή. Στη ζωή ερχόμαστε και κάνουμε έναν αγώνα για να βγάλουμε στην επιφάνεια τα θετικά, ούτως ώστε τα αρνητικά να φαίνονται λιγότερα. Αυτή είναι η γνώμη μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας άνθρωπος στη ζωή του. Από κει και πέρα, τα αρνητικά είναι τόσο έντονα που δεν μπορούν να κρυφτούν, να μπουν κάτω από το χαλί. Δεν μπορείς να τα υποτάξεις, ακόμα κι αν είσαι νοήμων και καταλαβαίνεις ότι αυτό πρέπει να το βάλω πίσω και να βγάλω την καλή μου πλευρά μπροστά. Υπάρχουν δυστυχώς, κάποιες παθογένειες που βγαίνουν από μόνες τους.

Τα δικά σας ελαττώματα ποια είναι;

Τα δικά μου ελαττώματα δεν τα λέω, γιατί αν τα πω θ’ αρχίσει να τα προσέχει ο κόσμος. (Γελάει).

Έχετε καθόλου κοινά στοιχεία με τον ρόλο σας;

Όχι. Ωστόσο, αυτό που ανακάλυψα τώρα που ασχολήθηκα με τα κοινά, είναι ότι με βρίσκει σύμφωνο το «Τάξις και ηθική». Νομίζω ότι η χώρα χρειαζόταν τάξη. Η ηθική είναι κάτι που το χρειαζόμαστε ανά πάσα στιγμή έτσι κι αλλιώς, δηλαδή δεν είναι αυτονόητο, το βλέπουμε στο δημόσιο βίο πολύ έντονα.

«Η πολιτική είναι σκληρός κόσμος»

Είστε Eντεταλμένος Σύμβουλος Θεατρικών και Μουσικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Πώς αποφασίσατε να κάνετε το βήμα να μπείτε στον πολιτικό στίβο με τον Γιώργο Πατούλη;

Ήταν μια πρόκληση! Η πρόσκληση έγινε από τον Γιώργο Πατούλη που ήταν συμφοιτητής μου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχαμε σχέση από τότε. Μου είχε ξαναγίνει πρόταση ν’ ασχοληθώ.

Γιατί είπατε τώρα το «ναι»;

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά και επειδή έγινε από τον Γιώργο που αισθανόμουν ότι ήταν οικείο πρόσωπο την αποδέχτηκα. Με προφυλάσσει η αυτοδιοίκηση, δεν μπήκα και στα «βαθιά» να γίνω βουλευτής. Είναι περίεργος ο κόσμος των πολιτικών.

Δεν είναι σκληρός για έναν καλλιτέχνη;

Είναι σκληρός κόσμος. Εκεί το συναίσθημα λειτουργεί πολύ λίγο, οπότε για έναν καλλιτέχνη είναι δύσκολο. Εγώ επειδή είμαι συγγραφέας, όλο αυτό που ζω το προσλαμβάνω σαν ένα μεγάλο μάθημα που θα με βοηθήσει να γράψω κι άλλα πράγματα και θα το κάνω δημιουργικό. Είναι δημιουργικό έτσι κι αλλιώς, γιατί έχουμε σκοπό να κάνουμε πράγματα στον πολιτισμό στα οποία ο Γιώργος είναι αρωγός. Οπωσδήποτε, οι πολιτικοί και αυτοί που είναι γύρω τους, το περιβάλλον τους και οι συνεργάτες τους είναι ένας πολύ περίεργος κόσμος, είναι «Βυζάντιο».

Η παύση από την τηλεόραση και η λάθος επιλογή

Είχατε κάνει μεγάλη παύση από την τηλεόραση. Σας είχε λείψει;

Δέκα χρόνια θα κλείσουν που έχω να βγω στην τηλεόραση! Μόνος μου αποφάσισα να φύγω από την τηλεόραση. Είπα στην Άννα πως πρέπει να κάνω μια ιδιαίτερη διαφορετική δουλειά, γιατί θέλω ν’ αποχωρήσω. Με έπνιγε αυτό. Έτσι, κάναμε το «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο».

Γιατί θέλατε να αφήσετε την τηλεόραση;

Ήθελα να προχωρήσω για να κάνω θέατρο, να γράψω θεατρικά έργα. Αισθανόμουν ότι είμαι ελλιπής ως προς αυτό και ήθελα να το κάνω. Επειδή είχα βγάλει κάποια χρήματα, είχα την άνεση να το κάνω και ήξερα ότι θα μου κάνει καλό. Είμαι ευχαριστημένος που το έκανα. Κάποια στιγμή αποφάσισα να επανέλθω, γιατί μου έλειψε η τηλεόραση.

Τι συνέβη τότε;

Είχαν περάσει πέντε-έξι χρόνια και μου έκαναν πρόταση λάθος άνθρωποι. Μου πρότειναν πολύ καλά χρήματα, αλλά δεν έπεσα στην παγίδα, γιατί είδα περί τίνος πρόκειται. Θα ήταν ευτελές το αποτέλεσμα. Ήταν να κάνω το ρόλο του κακού πεθερού στο τότε «Ε». Αποφάσισα ότι δεν είναι αντάξιο ούτε του τηλεοπτικού μου παρελθόντος, ούτε η ψυχική μου υγεία θα ήταν διαφυλαγμένη σε τέτοιο περιβάλλον.