Φωτεινή Γεωργίου: «Τρομάζω πολύ και θυμώνω με την εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων ”ειδικών”»
Συνεντεύξεις

Φωτεινή Γεωργίου: «Τρομάζω πολύ και θυμώνω με την εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων ”ειδικών”»

Φωτεινή Γεωργίου: «Τρομάζω πολύ και θυμώνω με την εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων ”ειδικών”»

Η οικοδέσποινα της εκπομπής «Υγεία πάνω απ' όλα» μιλά για την πανδημία του κορονοϊού και αποκαλύπτει μυστικά καλής ζωής

Η Φωτεινή Γεωργίου κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό μέσω της συχνότητας του ΑΝΤ1 για όλες τις εξελίξεις γύρω από θέματα υγείας και μυστικά για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερα. Το τελευταίο διάστημα έχει καταπιαστεί κατά κόρον με το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού και περιγράφει στο Znews τα όσα έζησε όταν έκανε το τεστ για ανίχνευση αντισωμάτων, τι τη φοβίζει περισσότερο και ποια είναι τα δικά της μυστικά καλής υγείας.

Η εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα» είναι η μακροβιότερη στο είδος της στην τηλεόραση και αγαπημένη συνήθεια του κοινού κάθε Σαββατοκύριακο. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Με ποια κριτήρια αναζητάτε τα θέματα και τους ειδικούς που φιλοξενείτε;

Στο «Υγεία πάνω απ’ όλα» βάζουμε «ψυχή», αγαπάμε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, για το καλό του τηλεθεατή και της υγείας του. Η επιλογή των ειδικών επιστημόνων που φιλοξενούμε γίνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, σκοπός είναι να δώσουμε έγκυρες, αξιόπιστες και κατανοητές ιατρικές πληροφορίες για πρόληψη, αντιμετώπιση, βελτίωση της σωματικής, ψυχικής υγείας και της καθημερινότητας.

Ένα κομμάτι της δικής μου ευθύνης απέναντι στους τηλεθεατές είναι να μεταφράζω την επιστημονική ορολογία και τα δυσνόητα δεδομένα για να γίνονται πιο κατανοητά. Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι το μυστικό της επιτυχίας μας, αλλά συνήθως- από την ζωή φαίνεται -ότι αγαπάει κάποιος το κάνει και καλά!

Έχει συμβεί ποτέ κάποιο «ευτράπελο» ή κάποιο «δύσκολο» γύρισμα;

Κάθε γύρισμα είτε εξωτερικό που κάνω δηλαδή ρεπορτάζ, είτε γύρισμα εκπομπής έχει τις δικές του δυσκολίες, καμιά φορά και πολλές αναποδιές! Αλλά κάνω αυτό που λέω συνεχώς και στους τηλεθεατές… Παίρνω βαθιά ανάσα και προχωρώ μπροστά με θετική σκέψη!

Θυμάμαι και γελάω ένα γύρισμα εκπομπής, στο οποίο κάποια στιγμή έπαθε blackout η «επιστροφή» μου στο αυτί, δεν άκουγα τους συνεργάτες μου τι μου λένε από το κοντρόλ και ο floor manager μου τα έγραφε με μαρκαδόρο σε μεγάλα κομμάτια ξύλου μέχρι το διαφημιστικό διάλειμμα!

Τα νούμερα τηλεθέασης σας απασχολούν; Σας αγχώνουν;

Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν με απασχολούν, αλλά δεν μου γίνονται εμμονή.

Εγώ και οι συνεργάτες μου κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, σκεπτόμενοι πάντα το όφελος υγείας του τηλεθεατή και όχι αν θα «πουλήσει» ή όχι το συγκεκριμένο θέμα . Δεν μ’ αρέσει ο αποκλειστικός τρόπος σκέψης «νούμερα» για μια εκπομπή υγείας, δεν είναι σωστός.

Η εκπομπή θα συνεχίσει να μας κρατά συντροφιά και την επόμενη σεζόν;

Δεν έχω απάντηση, άλλωστε νομίζω η συγκυρία της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έχει θέσει άλλες προτεραιότητες προς το παρόν.

Πόσο εύκολο είναι να συνεχίζετε να εργάζεστε στον καιρό του κορονοϊού;

Δεν είναι εύκολο, έχω ένα άγχος ειδικά όταν μπαίνω σε ερευνητικά κέντρα, και νοσοκομεία όπου ειδικοί επιστήμονες διαχειρίζονται και έχουν στην καθημερινότητα τους τον SARS-COV-2. Για αυτό είμαι θα έλεγα «υποχόνδρια» με τα μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκα σε κάθε περίπτωση και αμέτρητες φορές πλύσιμο χεριών , αντισηπτικό τζελ και σπρέι.

Στο γύρισμα της εκπομπής δεν αγχώνομαι, έχουμε το physical distancing τουλάχιστον 1,5 μέτρα μεταξύ καλεσμένου και παρουσιαστή και συνδέσεις skype. Και αν χρειαστεί να έρθουμε πιο κοντά… μάσκα!

«Δεν είναι σίγουρο ότι η βελτίωση του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τιθασεύσει τον κορονοϊό»

Στην εκπομπή σας έχετε ασχοληθεί κατά κόρον με το ζήτημα της πανδημίας. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα;

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Εξακολουθεί να μετρά καθοριστικά η προσωπική μας υπευθυνότητα, για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, μέχρι να έρθουν τα καλά νέα για αποτελεσματικές θεραπείες και το εμβόλιο.

Μπορεί η εικόνα αυτή την στιγμή να είναι πολύ καλή, αλλά ο νέος κορονοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί έξω και δεν είναι καθόλου σίγουρο ερευνητικά, ότι η βελτίωση του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας θα τον τιθασεύσει.

Τι σας φοβίζει περισσότερο με την πανδημία; Σας τρόμαξε ποτέ κάτι από όσα ακούσατε από τους ειδικούς;

Μετά από τόσα χρόνια ιατρικού ρεπορτάζ και τόσα γυρίσματα σε χειρουργεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία δεν τρομάζω εύκολα με όσα βλέπω και όσα ακούω από ειδικούς επιστήμονες.

Τρομάζω όμως πολύ και θυμώνω με την εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων «ειδικών» ή κάποιων αδιάφορων που ταΐζουν το τέρας των fake news, με αποτέλεσμα οι ψεύτικες ειδήσεις να γίνονται viral εν μέσω πανδημίας σε χρόνο dt. Γιατί εκμεταλλεύονται τον φόβο και την αγωνία του κόσμου.

«Ο λαός στα δύσκολα πειθαρχεί»

Πιστεύατε ότι το μεγαλύτερο σύνολο των Ελλήνων θα πειθαρχούσαν τόσο εύκολα με τα μέτρα;

Όχι πραγματικά πολλά με εξέπληξαν σε αυτή την πανδημία αν και έχω ζήσει ως συντάκτης υγείας και την πανδημία του Η1Ν1.

Φαίνεται ότι αυτός ο λαός στα δύσκολα πειθαρχεί, ακούει τους επιστήμονες και στην συντριπτική του πλειοψηφία έχει τα κότσια να φέρει για το καλό του, τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά του.

Έχετε κάνει το τεστ του κορονοϊού; Υπήρξε λόγος ή το κάνετε στο πλαίσιο ρεπορτάζ;

Έχω κάνει το γρήγορο τεστ για ανίχνευση αντισωμάτων με μία σταγόνα αίμα στα πλαίσια ρεπορτάζ. Στα 10 λεπτά που μεσολαβούν για το αποτέλεσμα δεν σας κρύβω ότι είχα μια ανησυχία… αλλά σκεπτόμουν ότι θα ήμουν τυχερή αν είχα την περίφημη ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού, χωρίς να έχω παρουσιάσει συμπτώματα! Αλλά τελικά το τεστ ήταν αρνητικό.

Γενικά, τα rapid tests δείχνουν δύο πράγματα. Αν υπάρχει «πρόσφατη» λοίμωξη αλλά και αν υπάρχει ανοσία από παλαιότερη επαφή με τον SARS-COV-2. Με ποσοστό βεβαίως ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, γι’ αυτό και τα γρήγορα τεστ συνεχίζουν να αξιολογούνται από την επιστημονική κοινότητα.

Πώς κρίνετε τη νέα φάση της ζωής στην οποία περνά η ελληνική κοινωνία; Τι σας ανησυχεί από δω και στο εξής;

Το εφιαλτικό σενάριο, που φοβάται και η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι να χάσουμε την ανθρωπιά μας, την συμπόνια και την αλληλεγγύη. Κανένας ιός, κανένας φόβος δεν δικαιολογεί ρατσιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές.

Ποια είναι το δικά σας μυστικά «όπλα» ενάντια στον κορονοϊό;

Είμαι «πεισματικά αισιόδοξη». Δεν λέω ότι εγώ δεν «πέφτω», αλλά βρίσκω στην θετική σκέψη την δύναμη να ξανασηκωθώ και να προχωρήσω.

Τι τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διατροφολόγιο για να ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού μας;

Δύο είναι οι «μαγικές» ομάδες τροφών: λαχανικά και φρούτα! Όσο περισσότερα τα χρώματα στο πιάτο μας, τόσο περισσότερα τα θρεπτικά κατά του αντιοξειδωτικού στρες και έτσι θα πετύχουμε εύκολα τον στόχο της αντιοξειδωτικής διατροφής, που αποδεικνύεται μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Όταν είμαι με το παιδί μου δε μετρά ο χρόνος»

Θα θέλατε να παρουσιάσετε στο μέλλον κάποιο άλλο είδος τηλεοπτικού προγράμματος, μία ψυχαγωγική εκπομπή ή ένα δελτίο ειδήσεων για παράδειγμα;

Σας είπα αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, αλλά έχω μάθει στην ζωή μου το «ποτέ μην λες ποτέ».

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας στην προσωπική σας ζωή; Με τι χαλαρώνετε;

Νίκη και Λίζα αυτά είναι τα δύο ηρεμιστικά -χαλαρωτικά– φάρμακά μου, η κόρη μου και η σκυλίτσα μου. Τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό! Ειδικά όταν είμαι με το παιδί μου δε μετρά ο χρόνος.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή υγείας που πήρατε ποτέ και θέλετε να τη μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Για να είμαστε και να νιώθουμε καλά, χρειάζεται να νοιαστούμε για τον εαυτό μας και να αφιερώσουμε χρόνο στην σωστή διατροφή και την άσκηση. Δεν είναι δύσκολο φτάνει να το αποφασίζουμε. Η ισορροπία στο σώμα και στην ψυχή μας είναι στάση ζωής!