Γιώργος Θεοφάνους: «Φοβόμουν την τηλεόραση και τη φοβάμαι ακόμα»
Συνεντεύξεις

Γιώργος Θεοφάνους: «Φοβόμουν την τηλεόραση και τη φοβάμαι ακόμα»

Γιώργος Θεοφάνους: «Φοβόμουν την τηλεόραση και τη φοβάμαι ακόμα»

Ο μουσικοσυνθέτης μιλάει στο Znews για το X Factor, τις αξέχαστες συνεργασίες του και τον ρόλο του οικογενειάρχη

Είναι από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς της γενιάς του και κατάφερε να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου, γράφοντας τη δική του ιστορία. Ποιος δεν έχει ερωτευτεί, χωρίσει ή αγαπήσει ακούγοντας τα τραγούδια του Γιώργου Θεοφάνους; Ο πιο έμπειρος μέντορας του X Factor μιλά στο Znews για τον μεγάλο τελικό του παιχνιδιού, τον νικητή, την καριέρα του και την ευτυχισμένη οικογένεια που έχει δημιουργήσει.

Το όνομά σας είναι ταυτισμένο με το X Factor. Τι είναι για σας αυτό το παιχνίδι;

Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να βγω στην τηλεόραση, είπα το «ναι» σε αυτό το παιχνίδι, μετά από πάρα πολλά «όχι». Φοβόμουν την τηλεόραση και την φοβάμαι ακόμα δε σας το κρύβω, γιατί είναι ένα παμφάγο ον, το οποίο αν δεν ξέρεις να το χειριστείς σωστά, πραγματικά μπορεί να σε φάει το ίδιο. Πιστεύω ότι τα πρώτα χρόνια δεν κατάφερα να το κάνω αυτό, αλλά στην πορεία νομίζω το ισορρόπησα λίγο. Το X Factor είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα μουσικά παιχνίδια ταλέντων που υπάρχουν στην τηλεόραση– καταρχήν μόνο και μόνο με τις κατηγορίες αγόρια, κορίτσια, συγκροτήματα, άνω των 25, δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο οι διαγωνιζόμενοι. Επίσης, είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν στο οποίο αν ο παίκτης αρέσει θα παραμείνει πάρα πολλές εβδομάδες μέσα και θα τον μάθει το κοινό, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει με τα άλλα παιχνίδια. Επίσης, δεν χρειάζεται να μείνουν οι παίκτες σε ένα σπίτι εσώκλειστοι, όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα τηλεοπτικά show.

Τα νούμερα τηλεθέασης του παιχνιδιού σας αφορούν; Τα παρακολουθείτε;

Με αφορούν πάρα πολύ τα νούμερα, όπως με αφορούν οποιαδήποτε νούμερα για παράδειγμα όταν πρόκειται να κυκλοφορήσω κάποιο καινούργιο τραγούδι και στεναχωριέμαι αν δεν πάει καλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε μία καταπληκτική, κατά την άποψή μου, παραγωγή, είχε όλα τα εφόδια να πάει εξαιρετικά καλά. Παίξανε πολλά πράγματα ρόλο σε αυτό ας μην μπούμε σε μία τέτοια ανάλυση. Η δουλειά μου δεν είναι να αναλύω αυτά τα δεδομένα, αλλά να τα παρατηρώ. Είχαμε εξαιρετικούς παίκτες, πολύ καλή παρουσιάστρια, πολύ καλή επιτροπή και μια παραγωγή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες παραγωγές που γίνονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με δεδομένο τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, δεν είναι στενάχωρο για εσάς τους μέντορες να γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παικτών δεν θα κάνει καριέρα; Τι πρέπει να έχει τελικά ένας καλλιτέχνης για να τα καταφέρει;

Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτή τη σκέψη. Θα πρέπει δηλαδή κάποιος, ο οποίος διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο Ιατρική ή Νομική ή Αρχιτεκτονική να σκέφτεται αν τα παιδιά αυτά θα κάνουν καριέρα σε αυτό το επάγγελμα στη ζωή τους; Αλίμονο! Δεν μπορούν όλοι να γίνουν τραγουδιστές. Θα πάρουν την εμπειρία, αλλά χρειάζεται τύχη, χρειάζεται ταλέντο και το μεγαλύτερο ταλέντο ενός ανθρώπου -κατά την άποψή μου- είναι να διαχειριστεί το ίδιο του το ταλέντο.

«Όποιος και να κερδίσει το X Factor θα χαρώ πραγματικά το ίδιο»

Μεγάλο φαβορί για τη νίκη είναι ο Γιάννης Γρόσης. Τον ξεχωρίσατε από την αρχή και συνεργάζεστε ήδη μαζί του. Γιατί; Πιστεύετε ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής;

Είναι άδικο αυτή τη στιγμή να μιλάμε και να ξεχωρίζουμε ανθρώπους -σαφέστατα ο Γιάννης Γρόσης είναι ένας πολύ ταλαντούχος τραγουδιστής, είναι ο μοναδικός λαϊκός τραγουδιστής που έχουμε στο παιχνίδι, κι αν αποφασίσει το κοινό να ψηφίσει έναν τραγουδιστή τέτοιο, σίγουρα ο Γιάννης το αξίζει. Είναι και ο Δημήτρης πάρα πολύ καλός σε αυτό που κάνει, του το είπα και του ίδιου από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί να είναι ο νικητής. Χαίρομαι πάρα πολύ επίσης και για το συγκρότημα με τα δύο παιδιά που έχω, τους AC2, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται στο παιχνίδι ότι ο κόσμος διάλεξε πάρα πολύ καλούς τραγουδιστές. Όχι ότι κάποιοι άλλοι που έφυγαν δεν ήταν καλοί τραγουδιστές.

Έχετε αγωνία για τον τελικό, στον οποίο φτάσατε με το συγκρότημα AC2; Το περιμένατε; Ελπίζετε να πάρετε τη νίκη;

Το ζητούμενο είναι να κάνουν την καλύτερη παρουσίαση του εαυτού τους και των τραγουδιών τους. Αυτό ισχύει για όλους τους διαγωνιζόμενους. Είναι τρεις διαφορετικές οντότητες η τελική τριάδα, όποιος και να κερδίσει θα χαρώ πραγματικά το ίδιο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Δημήτρη Παπατσάκωνα;

Την είπα την γνώμη μου από την πρώτη στιγμή για τον Δημήτρη. Είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, έχει άγνοια κινδύνου, δεν έχει καταλάβει πόσο καλός είναι σε αντίθεση με τον Γιάννη Γρόση, ο όποιος και με την εμπειρία που αποκτά κάθε Σαββατοκύριακο που εμφανίζεται μαζί μου στο Red Room @ Cash, βλέπει τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου όταν λέει τα τραγούδια μου -λαϊκά δηλαδή τραγούδια. Ο Δημήτρης δεν έχει καταλάβει τη δύναμη του. Ελπίζω και εύχομαι να του δοθεί μια τέτοια ευκαιρία να υπάρξουν τραγούδια μοντέρνα ελληνικά, τα οποία μπορεί να πει και ξένα βέβαια και να βρεθεί ο τρόπος να δείξει το μεγάλο του ταλέντο. Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια αγόρια με τέτοια δυναμική στον τελικό.

Η παρουσίαση, το τραγούδι και η πηγή έμπνευσης

Θα παρουσιάζατε το X Factor; Υπάρχει κάποια άλλη εκπομπή που θα θέλατε να παρουσιάσετε;

Μία φορά έκανα τον παρουσιαστή σε εκπομπή, το Junior Music Stars, ένα project, το οποίο δημιούργησα από το μηδέν. Αφορούσε παιδιά έως 15 ετών, που είτε έπαιζαν μουσικά όργανα, είτε ήταν τραγουδιστές. Μου έχουν γίνει διάφορες προτάσεις στο παρελθόν για να παρουσιάσω διάφορες άλλες εκπομπές, αλλά δεν το τόλμησα ποτέ. Αν δεν έχει να κάνει με τη μουσική, δεν μπορώ ούτε καν να το σκεφτώ, θα είμαι σαν το ψάρι έξω από τη γυάλα.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή παίζω κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Red Room με έξι υπέροχους μουσικούς και τέσσερα παιδιά νέες φωνές παλιούς και καινούργιους μου συνεργάτες την Όλγα Βενετσάνου, τη Βάλια Σωμαράκη, τον Βασίλη Πορφυράκη και τον Γιάννη Γρόση.

Τι είναι για σας το τραγούδι; Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Το τραγούδι είναι ίδια μου η ζωή. Δεν έχω μάθει κάτι άλλο να κάνω στη ζωή μου και όσες φορές το προσπάθησα, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Κάνω αυτό από πέντε ετών. Έγραφα μουσική πριν καν μάθω την αλφάβητο. Όταν έμαθα την αλφαβήτα άρχισα να γράφω και στιχάκια. Ευτυχώς, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με μεγάλος στιχουργούς και παλαιότερους -όπως ο Μάνος Ελευθερίου- αλλά και νεότερους. Και με τραγουδιστές συνέβη αυτό τόσο με τις παλαιότερες γενιές- με τη Νάνα Μούσχουρη, τη Μαρινέλλα, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Πασχάλη Τερζή, τον Γιάννη Πάριο, την Χαρούλα Αλεξίου, τη Γλυκερία, τον Μανώλη Μητσιά, την Πίτσα Παπαδοπούλου, αλλά και με την γενιά μου: με τον Αντώνη Ρέμο τη Νατάσα Θεοδωρίδου, την Πέγκυ Ζήνα, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Σάκη Ρουβά, την Ευρυδίκη, τη Μαντώ, τον Χρήστο Δάντη, αλλά και με την επόμενη γενιά: την Πάολα, τον Κωνσταντίνο Αργυρό. Το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο: Ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που μου έδωσε αυτό το ταλέντο, αλλά και πειθαρχία και μελέτη. Αυτό δεν τελειώνει, δεν σταματά ποτέ.

Βλέπουμε τελευταία το νεανικό κοινό να παθιάζεται με τους ράπερ που εμφανίζονται στο προσκήνιο. Αλλάζουν τα ακούσματα του Έλληνα ή είναι μία «μόδα» της εποχής;

Η μουσική είναι μια τεράστια ομπρέλα! Χωράει τα πάντα και δεν πρέπει να ξορκίζουμε κανένα είδος. Εγώ ήμουν πάντα αντίθετος σ’ αυτές τις κατηγοριοποιήσεις της μουσικής, ακόμα και με την πιο απλή εκδοχή των κατηγοριών έντεχνο και λαϊκό. Να μου πεις, μιλάς εκ του ασφαλούς, γιατί την ίδια εποχή που έκανες τους One, έκανες και την Χαρούλα Αλεξίου ή την ίδια εποχή που συνεργαζόσουν με τον Σάκη Ρουβά, δούλευες και με τον Πασχάλη Τερζή, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Βαλάντη. Για μένα υπάρχουν μόνο καλά και κακά τραγούδια, τίποτα άλλο.

«Είμαι ένας κλασικός μπαμπάς»

Φέτος, γνωρίσαμε και τα δύο σας παιδάκια, μέσω της έκπληξης που σας έκαναν στο X Factor ως Φάλτσα de papel. Πώς είστε ως μπαμπάς;

Είμαι ένας κλασικός μπαμπάς που θέλει και πιστεύει στον θεσμό της οικογένειας. Επιμένω και θέλω να τρώμε μαζί, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα που είμαστε όλοι την ίδια ώρα στο σπίτι. Επιμένω να κρατάμε τις παραδόσεις μας, τα πιστεύω μας στην εκκλησία, στην πατρίδα, στο έθνος. Να ξέρουμε την ιστορία μας και σαν Κύπριοι και σαν Ελλαδίτες, γιατί τα παιδιά μου είναι και τα δύο, έχουν δηλαδή και τις δύο υπηκοότητες. Έλληνες είμαστε όλοι και πρέπει να γνωρίζουμε από που ερχόμαστε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μη χαθούμε εκεί που πάμε.

Ποιο είναι το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου;

Ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον και να τολμούμε να λέμε «σ’ αγαπώ» κάθε μέρα. «Σ’ αγαπώ για το τώρα το πριν το μετά και το πάντα»…