Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο Znews: “Δεν θέλω να κόψω το νήμα του ονείρου ενός ανθρώπου”
Συνεντεύξεις

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο Znews: “Δεν θέλω να κόψω το νήμα του ονείρου ενός ανθρώπου”

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο Znews: “Δεν θέλω να κόψω το νήμα του ονείρου ενός ανθρώπου”

Ο ατίθασος μαθητής Αλέξης Γεωργούλης, το μεγάλο της όπλο στη ζωή και η θέση στην κριτική επιτροπή του YFSF

Είναι από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς και έχει δοκιμαστεί σε πολλά διαφορετικά πράγματα με μεγάλη επιτυχία. Μεγάλο της όπλο είναι το χιούμορ και η ειλικρίνειά της, άλλωστε δεν είναι εύκολο για μία πρωταγωνίστρια να παραδέχεται ότι έχει κάνει πολλές αποτυχίες. Φέτος, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου δοκιμάζει τον εαυτό της στον πιο δύσκολο όπως τον χαρακτηρίζει ρόλο, αυτόν του κριτή του YFSF.

Φέτος θα σας απολαύσουμε σε έναν καινούριο ρόλο! Τον ρόλο του κριτή στο YFSF.

Δεν είναι ρόλος και είναι πιο δύσκολο αυτό διότι στον ρόλο κρύβεσαι, εδώ θα είμαι εγώ. Βεβαίως από τη στιγμή που εκτίθεμαι θα τεθώ και πάλι υπό κριτικήν. Θα πει ο καθένας ό,τι νομίζει αλλά θα κρίνει εμένα και όχι έναν ρόλο.

Είναι πιο δύσκολο αυτό για σας;

Για μένα ναι, παρόλο που το YFSF είναι ένα παιχνίδι.

Είπατε εύκολα το «ναι» όταν σας έγινε η πρόταση; 

Όχι πολύ εύκολα. Το σκέφτηκα αρκετά. Δέχτηκα, γιατί είναι παιχνίδι που δεν φεύγει κανένας, δεν κρίνεται η καριέρα κανενός. Δεν κόβεις το όνειρο κανενός. Βέβαια, και αυτό είναι μες στο πρόγραμμα, όποιος πάει σε ανάλογες εκπομπές και συμμετέχει το ξέρει. Στο YFSF, εμείς που είμαστε κριτική επιτροπή είμαστε δευτεραγωνιστές, δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές.

Αν ήταν διαγωνισμός δεν θα δεχόσασταν να κρίνετε τις επιδόσεις τους;

Όχι, αν ήταν αλλιώς το παιχνίδι, δεν θα το έκανα. Επισημαίνουμε κάποιες λεπτομέρειες για να περνάει και η ώρα του κόσμου. Εμένα μου αρέσει να λέω μερικές άχρηστες πληροφορίες. Ας πούμε έκανε ο Λάμπης τον Dean Martin και θυμήθηκα που έβλεπα τις ταινίες του και το πόσο μου άρεσε. Τέτοια μικρά πράγματα από τη ζωή του καθενός τους λέω. Το θέμα είναι να περάσουμε καλά. Δεν είναι εύκολο… Γενικά στη ζωή να περνάς καλά αν σου δίνεται η ευκαιρία.

Σας έχουν κάνει προτάσεις να συμμετάσχετε και σε άλλες επιτροπές τηλεοπτικών σόου;

Όχι και η αλήθεια είναι ότι δεν θα πήγαινα σε άλλη επιτροπή, γιατί δεν θέλω να κόψω το νήμα του ονείρου ενός ανθρώπου. Εδώ δεν κρίνουμε καριέρες. Επίσης, δεν ξέρω αν έχω και τις γνώσεις να το κάνω.

Το YFSF και ο μαθητής Αλέξης Γεωργούλης

Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας στη θέση των διαγωνιζομένων;

Εγώ αυτό που κάνουν τα παιδιά δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχω τέτοιες δυνατότητες, ούτε χορεύω, ούτε τραγουδάω. Τα παιδιά είναι από ένα επίπεδο και πάνω και τα σέβομαι πολύ. Όλα, όχι μόνο τα νέα που είναι και όμορφα και έπρεπε να τα σκοτώσω… (Γέλια). Θα τα δεχτώ και θα τα βλέπω. Είναι τόσο ωραίο το θέαμα, σου ανοίγει την καρδιά και τη ψυχή.

Με εκπλήσσει που είπατε ότι εσείς δεν θα μπορούσατε να το κάνετε!

Όχι αγάπη μου, δεν θα μπορούσα με τίποτα! Έχουν δυνατότητες τα παιδιά. Εγώ δεν τις έχω, το ομολογώ. Έχω ακούσει άλλους να λένε ότι δεν θα το έκαναν για άλλους λόγους, εγώ δεν θα το έκανα γιατί δεν μπορώ. Δεν ξέρω ακόμα και να είχα την άνεση αν θα μπορούσα μέσα σε μία εβδομάδα να μπω στη διαδικασία να παρουσιάσω έναν καλλιτέχνη. Εμείς είμαστε στη σκιά να βλέπουμε και να επισημαίνουμε με τον τρόπο μας κάποια πράγματα.

Πώς ήταν η εμπειρία των πρώτων γυρισμάτων;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα γυρίσματα και έχω ενθουσιαστεί με τους παίκτες. Οι δυνατότητές τους είναι πολύ υψηλές και γι’ αυτό τις σέβομαι. Σέβομαι επίσης το ότι μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να κάνουν πρόβα και να φτιάξουν έναν άλλον καλλιτέχνη, να τον δουν, να τον καταλάβουν και να τον ερμηνεύσουν με έναν τρόπο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Είστε το νεότερο μέλος της επιτροπής. Έχετε προλάβει να δέσετε με τους υπόλοιπους κριτές;

Ναι, καλέ! Με τον Δημήτρη Σταρόβα έχουμε ξαναδουλέψει. Τον Γιώργο Μαζωνάκη τον ξέρω χωρίς να έχουμε κάνει παρέα και ο Αλέξης Γεωργούλης ήταν μαθητής μου κάποτε. Πέρασε από την τάξη, κοίταξε λίγο και έφυγε! Ήταν ένα αγόρι με μακρύ μαλλί και τζιν, λίγο σαν τον Brad Pitt. Μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί, κούκλος και βαρύς. Ήρθε δεν του άρεσε, πήρε μία ποικιλία ούζο και πήγε σε άλλη τάξη. (Γέλια).

Πράγματι, έχει συμβεί αυτό;

Ναι, ναι. Βέβαια, ο Αλέξης είναι ένα γλυκύτατο παιδί με χιούμορ.

«Το χιούμορ είναι όπλο και άμυνα για εμένα»

Κι εσείς φαίνεστε άνθρωπος με πολύ χιούμορ.

Μου αρέσει το χιούμορ. Σημαίνει ότι μπορούμε να δεχόμαστε και την κριτική των άλλων. Χιούμορ δεν είναι να κάνεις μόνο και να βλέπεις τα ελαττώματα των άλλων, αλλά να βλέπεις και τα δικά σου και να αυτοσαρκάζεσαι. Για μένα αυτή είναι η ουσία του χιούμορ. Πιστεύω ότι το έχουν και τα παιδιά που διαγωνίζονται και όλοι εμείς που βρισκόμαστε απέναντί τους. Το χιούμορ είναι όπλο και άμυνα για εμένα στη ζωή.

Ως καλλιτέχνης δέχεστε εύκολα την κριτική;

Από τη στιγμή που εκτίθεσαι, σε κρίνουν θέλεις δε θέλεις. Σε κανέναν δεν αρέσει να μην είναι ο καλύτερος. Όμως εμένα στα τόσα χρόνια μου έχει συμβεί. Έχω κάνει πάρα πολλές αποτυχίες και αρκετές επιτυχίες. Ο κόσμος δεν θυμάται τις αποτυχίες, ευτυχώς, δεν γίνεται όμως να μην κάνεις.

Από τη βράβευσή της στα 37ά “Κορφιάτικα Βραβεία”

Φέτος βλέπουμε πολλές και καλές τηλεοπτικές σειρές. Σας χαροποιεί ως καλλιτέχνη η επιστροφή στη μυθοπλασία;

Είναι πολύ ωραίο αυτό που συνέβη και με τις «Άγριες Μέλισσες» και με το «Κόκκινο Ποτάμι» που βλέπουμε και νέους ηθοποιούς που δεν είχαμε ξαναδεί και είναι πολύ καλοί. Βέβαια, τον Ιωάννη Παπαζήση τον γνωρίζαμε, τον ξέρω προσωπικά και μου αρέσει τρελά.

Όμως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε κάτι ανάλογο.

Όχι και είναι καταπληκτικός, όπως και ο Αργύρης Πανταζάρας. Και στις «Μέλισσες» όλα τα παιδιά είναι εξαιρετικά. Η Μαρία Κίτσου έχει παίξει απίστευτα πράγματα στο θέατρο. Είναι τόσο ωραίο που είπαν “ναι” στην τηλεόραση. Αμέσως αναβαθμίζεται όταν βλέπεις τόσο ωραίους ηθοποιούς. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία και είναι πολύ παρήγορο αυτό. Μου αρέσει και ως θεατής και ως ηθοποιός.

Θα θέλατε να είστε μέρος τους;

Βεβαίως. Πρόκειται για δύο δουλειές που ευχαρίστως θα ήμουν μέρος τους έστω και με ένα μικρό κομμάτι.

Δεχτήκατε άλλες προτάσεις φέτος για την τηλεόραση;

Όχι, είχα τελειώσει τη συνεργασία μου με την Κύπρο (σ.σ. στη σειρά Αστέρια στην άμμο), είχα κάνει στο θέατρο την παράσταση Annie και δεν υπήρξε κάτι άλλο. Αν είχα παράσταση δεν θα μπορούσα να κάνω το YFSF. Θέλω και χρόνο να ηρεμήσω και δεν μπορώ και την πολύ έκθεση. Μου κάνει κακό εμένα, δεν μπορώ.

Στον δρόμο σας προσεγγίζει ο κόσμος;

Βεβαίως και μου αρέσει και πάρα πολύ. Από τη στιγμή που βρίσκομαι σε ένα μέσον ευρείας αποδοχής, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πει κάτι.

Μπορώ να σας ρωτήσω και για το τέλος της σειράς «Το σόι σου»;

Βεβαίως, μόνο μην με ρωτήσεις γιατί… Τον Alpha να ρωτήσεις!

Ήταν κρίμα που σταμάτησε μία τόσο αγαπημένη σειρά…

Κι εγώ το πιστεύω αλλά ο Alpha έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι –και ο οποιοσδήποτε σταθμός- και αυτός αποφασίζει. Είχε κάνει μία πολύ ωραία πορεία, πέντε χρόνια δεν είναι λίγα, και θα μπορούσε να πάει κι άλλο από τη στιγμή που μπορούσαμε όλοι. Μια χαρά, πάμε παρακάτω!

Τη Ρένια Λουιζίδου τη βλέπουμε στο «Καφέ της Χαράς» που επέστρεψε μετά από 15 χρόνια. Είστε θετική με τα ριμέικ των σειρών;

Η Ρένια είναι καταπληκτική και επαγγελματίας! Σκίζει το «Καφέ της Χαράς». Ποτέ μία επιτυχία δεν είναι τυχαία. Οι Ρώμας-Χατζησοφιά ξέρουν πολύ καλά να γράφουν, ξαναγυρίσανε. Εμένα δεν με ενοχλεί αυτό. Όποιος το κάνει, καλώς. Σε μας δεν θα συμβεί γιατί μετά από 15 χρόνια δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί το «Σόι». Θα ήταν δύσκολο και για… τεχνικούς λόγους, ας μην επισέλθουμε σε τι. (Γέλια). Τα παιδιά όταν το έκαναν ήταν 15 χρόνια πριν, εμείς 15 χρόνια μετά… Δεν είναι εύκολο.

Δύο χρόνια μετά το τέλος θα ήταν εφικτό να σας δούμε;

Αυτό το ξέρει ο σταθμός. Επίσης παίζει ρόλο το αν θα μπορούμε όλοι. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο…