Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο Znews: “Η ελεύθερη σχέση είναι μία απάτη”
Συνεντεύξεις

Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο Znews: “Η ελεύθερη σχέση είναι μία απάτη”

Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο Znews: “Η ελεύθερη σχέση είναι μία απάτη”

Ταλαντούχος ηθοποιός, που το ευρύ κοινό τον γνώρισε λίγο καλύτερα μέσα από τον ρόλο του gay Κρητικού “Άγγελου” στο “Κάτι κουρασμένα παλικάρια”, ο Γιώργος Κοντοπόδης μάς μίλησε ενώ ήταν “εγκλωβισμένος” στο αυτοκίνητό του, στους “λατρεμένους δρόμους της Αθήνας”, όπως μας είπε,  εν μέσω πορείας στο κέντρο, πηγαίνοντας στη δραματική σχολή «Ίασμος» όπου διδάσκει.

“Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για αυτό;” μου είπε με χιούμορ και μια δόση σαρκασμού, στοιχεία που για 6η χρονιά “καλλιεργεί” στο έπακρο στην παράσταση που πρωταγωνιστεί στο Θεάτρο Μπέλλος.

Ο λόγος για το “Ελεύθερο ζευγάρι” μία δική του διασκευή του θεατρικού που έγραψε ο μεγάλος και βιτριολικός Ιταλός Ντάριο Φο με τη σύζυγό του, Φράνκα Ράμε.

“Ξεκίνησε για να παίξει 3 τριήμερα για να καλύψει μερικά κενά στο θέατρο. Πρότεινα στον Αλέξανδρο Λιακόπουλο (σ.σ τον σκηνοθέτη της παράστασης) αυτό το πολύ όμορφο κομμάτι και φτάσαμε να παίζουμε 6 χρόνια”.

Ο Γιώργος είναι πρωταγωνιστής και τα έξι αυτά χρόνια, με εναλλασσόμενες παρτενέρ. “Φαίνεται δεν με αντέχουν” είπε με χιούμορ. Η… μακροβιότερη είναι και η τωρινή συμπρωταγωνίστριά του, Μαρσώ Φίλη.

Η Μαρσώ Φίλη και ο Γιώργος Κοντοπόδης στην παράσταση “Ελεύθερο ζευγάρι”

“Το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων αφορά πολύ κόσμο”

Αποφασίσατε να διασκευάσετε Ντάριο Φο.

Όταν το διάβασε ο Αλέξανδρος το έργο σκέφτηκε ότι ναι μεν για την περίοδο που είχε γραφτεί από τον Φο ήταν πρωτοποριακό και ιδιαίτερο αλλά πριν από 6 χρόνια του φάνηκαν κάποια σημεία παρωχημένα και ήθελε να αφορά την Ελλάδα του σήμερα. Οπότε πρώτη του παρέμβαση ήταν η μετατροπή του ενός από τους δύο ήρωες σε Έλληνα -γιατί και οι δύο είναι Ιταλοί, παρότι το ιταλικό ταμπεραμέντο είναι κοντά στον Έλληνα. Βρέθηκε και η ιδέα του Κρητικού συζύγου, που εμένα με έχει οδηγήσει σε διάφορα άλλα πράγματα. Δεύτερο είναι ότι θέλησε να κάνει το έργο διαδραστικό. Δηλαδή σε αρκετά σημεία του έργου γίνεται cut στη δράση και κατεβαίνουμε ως ρόλοι πάντα στο κοινό με το οποίο συνδιαλεγόμαστε. Αυτό είναι ένας από τους λόγους που έξι χρόνια μας έχει κάνει να μη βαριόμαστε. Η παράσταση είναι κάθε βράδυ διαφορετική. Αναλόγως του τι θα μας πει κάθε βράδυ ο θεατής, διαμορφώνεται και η συνέχεια.

Οι προκλήσεις του να είναι μια παράσταση διαδραστική;

Στην αρχή ήμασταν ιδιαίτερα αγχωμένοι και έγινε αρκετή πρόβα στη διάδραση, παρότι επί της ουσίας την ημέρα της πρεμιέρας καταλάβαμε τι συμβαίνει γιατί στις πρόβες είναι εντελώς άλλο. Απεδείχθη ότι είναι το δυνατότερο σημείο του έργου.

Οπότε οι θεατές το επικρότησαν;

Υπάρχουν θεατές που έρχονται για να μιλήσουν, κάποιοι μάλιστα ρωτάνε στο ταμείο πού πρέπει να κάτσουν για να μιλήσουν και τους εξηγούν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις! Υπάρχουν θεατές που ξαναέρχονται για να μιλήσουν, υπάρχουν άλλοι που τους έχω πει “Συγγνώμη, έχετε προετοιμασμένο κείμενο για το τι θα πείτε;” διότι αρχίζουν έναν ατελείωτο μονόλογο! Φαίνεται ότι το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων με το οποίο ασχολείται η παράσταση αφορά πολύ τον κόσμο.

Το πιο παράξενο που έχετε ακούσει από θεατή;

Θα σας πω το πιο ωραίο, το πιο γλυκό: Έχει έρθει να μας παρακολουθήσει ζευγάρι το οποίο έχει ανοιχτό γάμο. “Αυτό που πραγματεύεται το έργο είμαστε εμείς, είμαστε παντρεμένοι αρκετά χρόνια και έχουμε βρει αυτή τη λύση” μας είχαν πει, που δεν το κρίνω. Εμένα προσωπικά δεν μου ταιριάζει καθόλου στις σχέσεις αλλά ήταν η φορά που έκατσα σε θεατές περισσότερη ώρα από όση συνηθίζω, γιατί ήταν κάτι ιδιαίτερο.

Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την αλληλεπίδραση οι θεατές; Με έκπληξη; Συντηρητισμό;

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά σε αυτές τις αίθουσες που έχουμε παίξει, δε σοκάρονται πλέον με τίποτα. Είναι και ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Είναι πολύ λεπτό το όριο του να προσβάλλεις έναν θεατή. Δεν έχουμε υπερβεί ποτέ τα όρια και ελπίζω να μη συμβεί, οπότε είναι διασκεδαστικό  οτιδήποτε λένε οι θεατές.

Έρχονται περισσότερα ζευγάρια ή και άλλου είδους κοινό;

Κατά βάση έρχονται ζευγάρια. Έχουν υπάρξει μέρες που έχουμε λιγότερα (ζευγάρια). Έρχονται μάλιστα πολλά παντρεμένα ζευγάρια.

Ο Ντάριο Φο έχει πολύ έντονο το πολιτικό στοιχείο στα έργα του. Εσείς το έχετε αφαιρέσει;

Εμείς το έχουμε ελαττώσει. Η πολιτική δεν μου αρέσει καθόλου στο θέατρο. Ο Φο έχει μια εμμονή -με την καλή την έννοια- με το θέμα της χρήσης ουσιών στα έργα του. Εμείς αυτά δεν θελήσαμε να πάρουν έκταση.

Τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε;

Το κείμενο μιλά για τις ελεύθερες σχέσεις. Δεν τάσσεται υπέρ ή κατά γιατί όπως είναι γνωστό όλοι είμαστε ανοιχτοί σε μια ελεύθερη σχέση όταν αφορά το τι κάνουμε εμείς. Όταν ο σύντροφός μας αποδεχτεί αυτή τη διαδικασία μπαίνουμε σε μία διαδικασία ζήλιας. Αυτό πραγματευόμαστε και εμείς. Το κείμενο λέει -και αυτό πρεσβεύω και εγώ- ότι η ελεύθερη σχέση είναι μια απάτη, δεν είμαστε ουσιαστικά απελευθερωμένοι διότι όταν ο άλλος πάει να κάνει κάτι ζηλεύουμε, άρα είναι “τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου”. Ο ήρωας του έργου το αντιμετωπίζει έτσι ακριβώς. Αυτή είναι μία άποψη που αν όχι με βρίσκει σύμφωνο, με καθησυχάζει διότι για εμένα η ελεύθερη σχέση είναι κάτι πέραν των ορίων της λογικής.

Μία ατάκα από το έργο που σας κάνει κάθε φορά εντύπωση;

Αν σας πω ότι κάθε φορά αλλάζω ατάκες; (γέλια). Υπάρχει αυτή η ελευθερία λόγω του Κρητικού συζύγου. Πλέον αυτά που απολαμβάνω είναι τα εσωτερικά αστεία που κάνουμε με τη Μαρσώ που δεν ενοχλούν τον κόσμο αλλά είναι τα δικά μας, του τύπου “τι είπες πάλι βρε τέρας, θες να φύγουμε γελώντας από τη σκηνή;” Όλο το κείμενο μου αρέσει γιατί για να κάνεις μία διασκευή πρέπει να βάλεις μέσα πράγματα που να σου αρέσουν. Δεν έχω συγκεκριμένη ατάκα. Απολαμβάνω πολύ τη διάδραση με τον κόσμο.

Είστε και Κρητικός, όπως ο ήρωάς σας.

Ναι, είμαι από το Ηράκλειο.

Χρησιμοποιήσατε αυτό το ταμπεραμέντο για να προσαρμόσετε τον ρόλο σας;

Δε μιλάω κρητικά. Όταν θέλησα να φτιάξω έναν χαρακτήρα Κρητικό θέλησα να τον κάνω καλό. Το πρότυπο Κρητικού που είχα στο μυαλό μου ήταν ο πατέρας μου, ένας άνθρωπος ευγενής και καλοκάγαθος και γι’ αυτό μου βγαίνει αυτός ο χαρακτήρας στον ρόλο. Οπότε έχω αντιγράψει επί της ουσίας τον μπαμπά μου, τον οποίο πολύ θαυμάζω και αγαπώ.

“Ο Νίκος Μουτσινάς έχει τεράστιο χάρισμα”

Ας πάμε και στα τηλεοπτικά και τον ρόλο που κάνατε στο “Κάτι χωρισμένα παλικάρια”.

Ο οποίος προέκυψε από το “Ελεύθερο ζευγάρι”!

Από ‘κει σας “τσίμπησαν” δηλαδή;

Κάπως έτσι! Είχε έρθει να δει την παράσταση η βοηθός του Βασίλη Θωμόπουλου, η αγαπημένη Νατάσα Χατζηανδρέου, οπότε όταν ήρθε η ώρα  να γίνει η σειρά, με πήραν ένα τηλέφωνο και μου είπαν τι είχαν κατά νου. Το έκανα φυσικά με τεράστια χαρά.

Τηλεοπτικά σχέδια έχετε;

Είμαι στη διαδικασία γυρισμάτων για ένα σίριαλ που είναι να γίνει για την ΕΡΤ, το “Έξι νύχτες στην Ακρόπολη” αλλά το γύρισμα του σίριαλ έχει γίνει λίγο… σίριαλ! Έχουμε ήδη καθυστερήσει λόγω θεμάτων που δε γνωρίζω, έπρεπε να έχει παραδοθεί. Ελπίζω ότι θα παραδοθεί και ότι θα το δούμε φέτος.

Είναι μάλλον λίγο… σίριαλ της εποχής αυτό με τις παραγωγές που δεν ολοκληρώνονται.

Είναι, διότι έμαθα πρόσφατα για ένα σίριαλ ιδιωτικού καναλιού, πάνω που ετοιμαζόμουν να πω ότι είναι θέμα της κρατικής τηλεόρασης. Εν τέλει συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Είναι λίγο παράξενο και θλιβερό. Γιατί έχεις δεσμευτεί, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο αν είσαι έντιμος, έχεις υπολογίσει τους χρόνους σου αλλά υπάρχουν παράμετροι που ποτέ δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν είναι η δουλειά μας να μάθουμε ποτέ.

Είχατε παίξει με τον Νίκο Μουτσινά. Πώς τον βλέπετε φέτος;

Είναι ένα πλάσμα ούτως ή άλλως χαρισματικό. Είναι πανέξυπνος. Αυτό που λατρεύω στους ανθρώπους είναι το να είναι ευφυείς. Ο Νίκος θα του πεις “καλημέρα” και θα βρει κάτι όμορφο και έξυπνο να σου απαντήσει, το οποίο ποτέ δεν θα σε προσβάλλει. Για μένα αυτό είναι ένα τεράστιο χάρισμα που έχουν κάποιοι άνθρωποι. Και η θέση που αυτή τη στιγμή έχει του αξίζει 100%.

Τι θα δείτε στο “Ελεύθερο ζευγάρι”

Μια Ιταλίδα και ο Κρητικός σύζυγος της προσφέρουν άφθονο γέλιο στους θεατές, ξετυλίγοντας την ιστορία τους.

Πολλά χρόνια γάμου, συνεχείς απιστίες του συζύγου, μια σύζυγος στα όρια της τρέλας και τρεις νέοι ρόλοι-έκπληξη συνθέτουν το παζλ των ηρώων μας.

Καυγάδες, πάθη, μίση, έρωτες, απιστίες και εξομολογήσεις, που όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται εντονότεροι και προσφέρουν ακόμη περισσότερες στιγμές γέλιου.