Ο Σωτήρης Καλυβάτσης στο Znews: «Ο καημός των καναλιών είναι τα νούμερα»
Συνεντεύξεις

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης στο Znews: «Ο καημός των καναλιών είναι τα νούμερα»

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης στο Znews: «Ο καημός των καναλιών είναι τα νούμερα»

H μη αναμενόμενη απάντηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κανάκη και ο ρόλος του στο «Αν ήμουν πλούσιος»

Είναι αναμφισβήτητα από τις πιο συμπαθείς φυσιογνωμίες της ελληνικής τηλεόρασης! Ο Σωτήρης Καλυβάτσης έχει το ταλέντο να μάς φτιάχνει τη διάθεση και ως παρουσιαστής και ως κωμικός ηθοποιός. Άλλωστε, ο δημοφιλής καλλιτέχνης δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις και νέες ιδέες. Αυτή την περίοδο τον απολαμβάνουμε σε ρόλο πρωταγωνιστή στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Αν ήμουν πλούσιος», ενώ παράλληλα «σκαρώνει» τη δική του εκπομπή. Μιλώντας στο Znews, θυμάται τα χρόνια του «Α.Μ.Α.Ν.» με νοσταλγία και αγάπη και μιλάει για τον έρωτά του  με την Υρώ Λούπη.

Πρωταγωνιστείς στη σειρά του ΑΝΤ1 «Αν ήμουν πλούσιος»! Τι σε ώθησε να πεις το «ναι» σε αυτή την τηλεοπτική πρόταση;

Αρχικά, όταν το διάβασα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια είμαι σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της σειράς, τον κύριο Στράτο Μαρκίδη, -κάνουμε ταινίες και εργάζομαι στο θέατρό του-, οπότε ήταν ένα θετικό στοιχείο. Από την άλλη, ήθελα να συνεργαστώ και με τον κύριο Καραγιάννη. Έτσι, όλα αυτά δέσανε και είπα το «ναι».

Αλήθεια, γιατί σε έχουμε δει μόνο σε guest ρόλους μέχρι σήμερα; Δεν υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις;

Όντως, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω κανονικά σε ένα σίριαλ και όχι ως guest και ελπίζω να τα καταφέρουμε! Είχαν υπάρξει κάποιες προτάσεις, αλλά δεν με συγκινούσαν ιδιαιτέρως. Αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η πρόταση αφορούσε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και μπήκα στη διαδικασία να το δοκιμάσω.

«Δεν θέλω να κάνω τηλεόραση, απλά για να κάνω»

Η παρουσίαση σου λείπει;

Θα με ενδιέφερε, δεν τη έχω βγάλει από το μυαλό μου. Ωστόσο, για να συμβεί πρέπει να υπάρξει κάτι ιδιαίτερο.

Σου έγιναν φέτος προτάσεις;

Για παρουσίαση όχι. Ίσως κάποιες προτάσεις πήγαν να… φανούν, αλλά είχα ήδη κλείσει και είχα δώσει τον λόγο μου. Οπότε τις απέρριψα χωρίς να μπω στη διαδικασία συζήτησης.

Έχεις κάνει διαφορετικά πράγματα στην τηλεόραση, υπάρχει κάτι στο οποίο θα ήθελες να δοκιμαστείς;

Δεν ξέρω. Σίγουρα, μπορώ να κάνω διάφορα πράγματα. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να «λέει και κάτι». Δεν θέλω να κάνω τηλεόραση, απλά για να κάνω τηλεόραση. Οπότε αν βρεθεί και είναι δημιουργικό, ξεχωριστό, ανατρεπτικό και με αντιπροσωπεύει θα έμπαινα ευχαρίστως στη διαδικασία να το κάνω.

Παράλληλα, σε βλέπουμε στην παράσταση «Ο βαφτιστικός της κυρίας». Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Χάρη Ρώμα;

Είναι πολύ ωραία, συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά. Ο Χάρης είναι ένας άψογος συνεργάτης. Είναι πολύ γενναιόδωρος στη σκηνή. Ο ίδιος έχει διασκευάσει το έργο και το έχει σκηνοθετήσει. Τη Θεοφανία Παπαθωμά και την Κατερίνα Τσάβαλου τις γνώριζα από πριν, είχαμε ιδιαίτερη σχέση. Χαίρομαι πoυ γνώρισα καλύτερα τον Όθωνα Μεταξά και που συνυπάρχω στη σκηνή με τον Βαγγέλη Δουκουτσέλη, τον Αντώνη Καλομοιράκη και την Εύη Κολιούλη. Είναι όλοι καλά παιδιά και έχουμε αρμονική συνεργασία.

«Το να μπαίνεις στο σπίτι των ανθρώπων κάθε μέρα είναι κάτι υπέροχο»

Αν σου ζητούσε ο Χάρης να «περάσεις» από το «Καφέ της Χαράς», τι θα έλεγες;

Ναι γιατί όχι; Θα μπορούσα να περάσω και σαν «Σωτήρης Μπουμπλής» (σ.σ. Ο ρόλος που υποδύεται στη σειρά ΄Αν ήμουν πλούσιος’). Αν υπήρχε κάποιος ρόλος που θα εξυπηρετούσε τον Χάρη, θα το έκανα με μεγάλη χαρά.

Έχει υπάρξει σχετική πρόταση;

Όχι, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση προς το παρόν. Έχουν ξεκινήσει άλλωστε τα γυρίσματα του «Καφέ της Χαράς» και εγώ είμαι σε φάση… «Αν ήμουν πλούσιος»!

Φαντάζομαι ότι είναι απαιτητικά τα καθημερινά γυρίσματα…

Είναι μία καθημερινή σειρά και δεν βρισκόμαστε και πολύ μπροστά σε επεισόδια, οπότε είμαστε σε ένα μόνιμο τρέξιμο! Είναι λίγο εξουθενωτικό να έχεις δεκάωρα γυρίσματα και θέατρο. Ωστόσο, το ευχαριστιέμαι.

Έκανες δεύτερες σκέψεις επειδή ήταν καθημερινή η σειρά;

Όχι. Ίσα-ίσα είναι ένα καθημερινό ραντεβού με τους τηλεθεατές. Μπορεί να έχει λίγο παραπάνω δουλειά για μας, αλλά το να μπαίνεις στο σπίτι των ανθρώπων κάθε μέρα είναι κάτι υπέροχο.

Πώς κρίνεις τη σημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα;

Μέχρι τώρα σε επίπεδο μυθοπλασίας είχαμε λίγο τουρκοποιηθεί λόγω της κρίσης. Βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί τα τούρκικα κατά πολύ. Βέβαια, το κόστος ενός έτοιμου προϊόντος από το εξωτερικό είναι πολύ χαμηλότερο, οπότε κατανοώ τα κανάλια. Πλέον όμως, γυρίζουμε στην ελληνική μυθοπλασία και είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Το θέμα είναι να γίνονται δουλειές που να έχουν ποιότητα και να μπορούν να έχουν και διάρκεια.

Σίγουρα, η κρίση φέρνει και οικονομικές δυσκολίες…

Βάζοντας μπροστά την κρίση, υπήρχαν καθυστερήσεις, έψαχνες να βρεις τα χρήματά σου! Αλλά εντάξει, στην Ελλάδα είμαστε! Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτού του είδους το δίκιο σου, οπότε αν την πατήσεις… την πάτησες.

Την έχεις πατήσει;

Βεβαίως! Αλίμονο…

Η κωμωδία και τα χρόνια του «Α.Μ.Α.Ν.»

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου πρωταγωνιστή σε μία δραματική σειρά ή είσαι ταγμένος στην κωμωδία;

Νομίζω ότι αν παραστεί ανάγκη μπορώ να αντεπεξέλθω και στο δράμα.

Είναι όντως το δυσκολότερο είδος η κωμωδία;

Αυτό είναι γεγονός! Το καταλαβαίνουμε και από το ότι είναι πολύ λιγότερες. Δεν είναι απλό να καταφέρνεις να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε, να διασκεδάζουν με ποιοτικό χιούμορ. Τα δράματα τα ζούμε και στη ζωή.

Να ξέρεις ότι μεγάλωσα, βλέποντας «Α.Μ.Α.Ν.»!

Σας καταστρέψαμε και εσάς. (Γελάει).

Κοιτάζοντας σήμερα προς τα πίσω, τι γεύση σου έχει αφήσει αυτή η εποχή και η συνεργασία σου με τον Αντώνη Κανάκη;

Ήτανε πολύ ωραίες στιγμές. Ξεκινήσαμε μία εκπομπή από τη Θεσσαλονίκη που την έβλεπε όλη η Ελλάδα και ήταν πολύ ξεχωριστή σε σχέση με την υπόλοιπη τηλεόραση. Είχε στοιχεία επαγγελματισμού -αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει τόσα πολλά χρόνια-, είχε όμως και πολλά στοιχεία παρέας, φιλότιμου. Ήταν ένα δημιούργημα δικό μας, το οποίο ήταν πολύ ιδιαίτερο και όλοι μας μία παρέα.

Αν ερχόταν σήμερα ο Αντώνης Κανάκης και σου έλεγε να γυρίσετε ένα επεισόδιο τι θα απαντούσες;

Αυτό έχει πολλά θέματα τώρα! Δεν είναι κάτι απλό, γιατί δεν ήτανε και το «Α.Μ.Α.Ν.» κάτι απλό. Οπότε, κάτω από κάποιες συνθήκες και ανάλογα τι θέλουμε να μας συμβεί, μπορεί και να γινόταν. Κανείς δεν ξέρει…

Ήταν εύκολο για μία παρέα από τη Θεσσαλονίκη να ξεχωρίσει στην τηλεόραση;

Ο καημός των καναλιών είναι κυρίως τα νούμερα! Τότε μάς δόθηκε το βήμα μέσα από την ΕΡΤ3 με το «Κομφούζιο». Είδαν τα νούμερα τα κανάλια των Αθηνών και σπεύσανε να μας πάρουν. Έτσι, βγήκαμε από τη δημόσια στην ιδιωτική τηλεόραση και μετά η πορεία είναι γνωστή. Όταν ανακαλύπτουν, λοιπόν, κάτι που έχει αξία και πιστεύουν ότι θα φέρει νούμερα, επενδύουν σε αυτό τα κανάλια.

Αυτό δεν είναι λίγο σκληρό για εσάς τους καλλιτέχνες;

Σκληρό, ξεσκληρό, αυτή είναι η δουλειά. Όσο και αν λειτουργείς με το συναίσθημα, έρχονται στιγμές που συνειδητοποιείς ότι έτσι αντιμετωπίζεσαι. Αν δεν έχουν από σένα όφελος, γυρνούν τον διακόπτη και πάνε παρακάτω. Αυτό όσο πιο γρήγορα το καταλάβει κάποιος καλλιτέχνης τόσο πιο εύκολα θα χωνέψει και αυτά που του συμβαίνουν.

Έχεις ζήσει απογοητεύσεις στην πορεία σου;

Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι φαντάζομαι… Μαζί με όλους και εγώ. Και απογοητεύσεις και χαρές και λύπες.

Η αγάπη για τη θάλασσα, το κεφάλαιο «οικογένεια» και ο έρωτας με την Υρώ Λούπη

Είσαι αντισυμβατικός με το καλλιτεχνικό κύκλωμα! Ζεις ακόμα σε ένα σκάφος;

Όσο μπορώ! Τα τελευταία δύο καλοκαίρια έμεινα λίγο παραπάνω. Κατάφερα να μείνω για περίπου δύο μήνες.

Τι σου προσφέρει επαφή σου με τη θάλασσα;

Για μένα είναι ισορροπία, με βοηθάει να έρχομαι στα ίσια μου. Πηγαίνω σε μέρη, γνωρίζω ανθρώπους, είναι τεράστια η προσφορά της. Σε μεγάλο βαθμό άνθρωπος που είμαι οφείλεται και στη θάλασσα.

Είναι ένα καταφύγιο για να αντέξεις όλα τα υπόλοιπα;

Ναι, αν υποθέσουμε ότι από την άλλη πλευρά είναι καταιγίδες και φουρτούνες…

Οικογένεια δεν έτυχε ή δεν θέλησες να κάνεις;

Ούτε θέλησα, ούτε έτυχε. Όταν θέλεις, τυχαίνει. Τώρα αν συνέβαινε κάτι… κατά λάθος, δεν ξέρω τι θα γινόταν. Μπορεί και να είχα παντρευτεί. Προς το παρόν διατηρούμαι έφηβος!

Αν ερχόταν ένα παιδί σήμερα, θα παντρευόσουν τη σύντροφό σου Υρώ Λούπη;

Δεν είναι στους στόχους μας και στα θέλω μας. Ουσιαστικά, δεν βρίσκω λόγο να παντρευτούν δύο άνθρωποι, αν δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια. Μόνο για να κάνουν ένα παιδί, διαφορετικά μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους παρέα και να ‘ναι μία χαρά.

Για κάποιους υπάρχουν οι κοινωνικές συμβάσεις, οι γονείς, ο κόσμος… Είχες τέτοιες πιέσεις;

Αν υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση σε κατανοούν και οι γονείς σου. Αν σε αγαπάνε πραγματικά, σε καταλαβαίνουν. Αν θέλεις να κάνεις κάτι απλά για την κοινωνία, τι να πω; Εγώ δεν σκοπεύω να κάνω σε κανέναν τέτοιου είδους χατίρι.

Τι είναι αυτό που ερωτεύτηκες στην Ηρώ;

Την Ηρώ!

Πώς ξεκίνησαν όλα; Γνωριζόσασταν, ήσασταν φίλοι πριν γίνεται ζευγάρι;

Γνωριστήκαμε στη θεατρική παράσταση «Πρωταγωνίστριες», στην οποία παίζαμε μαζί, υπό το βλέμμα του κυρίου Μανούσου Μανουσάκη. Ήρθαμε πιο κοντά και από τότε πορευόμαστε παρέα.

Για ποιους λόγους τη θαυμάζεις;

Είναι ένα άτομο που το θαυμάζω για διάφορους λόγους. Είναι μία πάρα πολύ καλή ηθοποιός. Την παρακολουθώ με τον τρόπο μου και «εκπαιδεύομαι» και εγώ. Και για πολλά άλλα…

«Στήνουμε μία σατιρική εκπομπή»

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Το τελευταίο καιρό με κάποιους καλούς φίλους είμαστε σε μία διαδικασία για να στήσουμε μία σατιρική εκπομπή.

Θα τη δούμε σύντομα;

Δεν ξέρω, θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη θα έχω καταφέρει να ολοκληρωθεί τον πιλότο. Αν όλα πάνε καλά, μπορεί να τη δείτε από τη νέα σεζόν. Προς το παρόν, δεν συζητάμε κανένα κανάλι, γιατί θέλω πρώτα να είμαι έτοιμος.