Ai Wei Wei: Πωλείται η μοναδική κατοικία που σχεδίασε στις ΗΠΑ
Κόσμος

Ai Wei Wei: Πωλείται η μοναδική κατοικία που σχεδίασε στις ΗΠΑ

Ai Wei Wei: Πωλείται η μοναδική κατοικία που σχεδίασε στις ΗΠΑ

Στο πέρασμα των χρόνων, δεν ήταν λίγες οι «επιδρομές» του Ai Weiwei, στα εδάφη της αρχιτεκτονικής.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ του ήταν, άλλωστε, ο επανασχεδιασμός του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου σε μια «Φωλιά Πουλιού», το γνωστό σε όλους Bird’s Nest, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Αυτές τις μέρες, τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων προβάλλουν ένα λιγότερο γνωστό αρχιτεκτονικό διαμάντι του πιο διάσημου παγκοσμίως Κινέζου καλλιτέχνη.

H Tsai Residence στο Ancram της Νέας Υόρκης, η μόνη ιδιόκτητη κατοικία που ο Ai Weiwei σχεδίασε στις ΗΠΑ, πωλείται έναντι 5,25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Tsai Residence ήταν παραγγελία, το 2006, για εξοχικό του Κινεζο-αμερικανού επιχειρηματία και γνωστού συλλέκτη έργων του Ai Weiwei, Christopher Tsai.

Σε συνεργασία με το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο HHF Architects, ο Ai Weiwei, σχεδίασε δύο αρχιτεκτονικές δομές, μία κυβόσχημη κύρια κατοικία 340 τετραγωνικών μέτρων με μεταλλική εξωτερική κάλυψη με αυλακώσεις και έναν ξενώνα σε σχήμα ύψιλον, επίσης με μεταλλική κάλυψη με αυλακώσεις, αλλά με πατίνα σκουριάς.

Το σπίτι, στην κοιλάδα του Hadson, απέχει περίπου δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη και έχει αλλάξει ιδιοκτήτες ακόμη μία φορά στο παρελθόν, όταν πωλήθηκε το 2013 για 4,25 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι κατοικήσιμη τέχνη» τονίζει ο μεσίτης Graham Klemm.