Benjamin Brafman: Παραιτείται ο μεγαλοδικηγόρος του Harvey Weinstein
Κόσμος

Benjamin Brafman: Παραιτείται ο μεγαλοδικηγόρος του Harvey Weinstein

Benjamin Brafman: Παραιτείται ο μεγαλοδικηγόρος του Harvey Weinstein

Απρόσμενες εξελίξεις στην υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου Weinstein πυροδοτεί η απόφαση του επιφανούς δικηγόρου του, Benjamin Brafman να παραιτηθεί. Η απόφαση αυτή του Brafman έρχεται 4 μήνες πριν ξεκινήσει η δίκη του Harvey Weinstein που αναμενόταν στις 6 Μαΐου, όπου ο μεγαλοπαράγοντας του Χόλιγουντ θα αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού.

Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την είδηση.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα αμερικανικά δίκτυα, ο 70χρονος Brafman εξέφρασε την πρόθεση να μη συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Weinstein. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δυο τους έχουν σοβαρές διαφωνίες για τον τρόπο υπεράσπισής του Weinstein. Από την πλευρά του γνωστού παραγωγού, ο εκπρόσωπός του, Juda Engelmayer, δήλωσε ότι ότι ο Weinstein είχε πρόσφατα συναντήσεις με δικηγόρους ώστε να συστήσει μια ομάδα με ειδικούς πάνω σε διάφορες πτυχές της επερχόμενης δίκης του.

Η βασική κατηγορία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει και για την οποία δικάζεται στις 6 Μαΐου είναι ο βιασμός μη κατανονομαζόμενης γυναίκας σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2013, αλλά και ο εξαναγκασμός μιας άλλης γυναίκας να δεχτεί σεξουαλική πράξη το 2006. Συνολικά, αντιμετωπίζει 5 κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Τον Οκτώβριο του 2018 μάλιστα απαλλάχθηκε από μια έκτη κατηγορία χάρη προφανώς, στις ικανότητες του δικηγόρου του.

Παράλληλα, μόλις πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι το δικαστήριο του Λος Άντζελες απέρριψε την προσφυγή της γνωστής ηθοποιού Ashley Judd εναντίον του Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση, της επέτρεψε, όμως, να προχωρήσει με την αγωγή της εναντίον του παραγωγού για δυσφήμιση.

Ο Harvey Weinstein με το δικηγόρο του, Benjamin Brafman ενώ προσέρχονται στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης - The Mega Agency

Ο Harvey Weinstein με το δικηγόρο του, Benjamin Brafman ενώ προσέρχονται στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης 

Ο Weinstein αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και φυσικά αρνείται τις κατηγορίες.

Για να απομακρυνθεί από την υπόθεση ο μέχρι τώρα δικηγόρος του θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει το αίτημά του ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν, James Burke.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ποιος είναι ο Benjamin Brafman

Ο “άνθρωπος χωρίς λαιμό”, όπως αποκαλούν τον μικρόσωμο Brafman, δεν είναι ένας τυχαίος δικηγόρος. Ποινικολόγος αξιώσεων και πολυετούς καριέρας, έχει βρεθεί στα δικαστήρια υπερασπιζόμενος τους πλέον αμφιλεγόμενους πελάτες στις πλέον πολύκροτες δίκες της Αμερικής, από την υπόθεση του Dominique Strauss-Kahn μέχρι τον Michael Jackson, τον Jay-Z και τον Sean “Diddy” Combs.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό περιοδικό Esquire ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το τεύχος του Μαρτίου στον Brafman αλλά μία μέρα πριν βγει στον αέρα ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή του από την υπόθεση Weinstein. Το αφιέρωμα αυτό όμως σκιαγραφούσε ξεκάθαρα το προφίλ του -ενδεχομένως- πιο αμφιλεγόμενου αλλά και πετυχημένου δικηγόρου των διασήμων, ο οποίος κατάφερε να αθωώσει τον Strauss-Khan, να καταφέρει να αφεθεί ελεύθερος ο Jay-Z με αναστολή για μαχαίρωμα, αλλά και να επιβληθεί η μικρότερη πιθανή ποινή στους υπόλοιπους high-profile πελάτες του.

“Δεν είμαι η αστυνομία της ηθικής”, δήλωσε στο περιοδικό για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του. “Είμαι ποινικολόγος”. Και ως τέτοιος δηλώνει κολακευμένος που ο Weinstein τον διάλεξε σε μία από τις πιο ” high-profile υποθέσεις της Αμερικής”, όπως λέει.

“Εδώ και 40 χρόνια προσπαθώ να φτάσω στην κορυφή του επαγγέλματός μου”, εξηγεί ο μικρόσωμος δικηγόρος, που περηφανεύεται ότι ο Jay-Z έγραψε τραγούδι για αυτόν μετά την επιτυχή έκβαση της δίκης του.

Από κακός μαθητής, στον πλέον ακριβοπληρωμένο δικηγόρο

Ο 70χρονος Brafman μεγάλωσε στη σκιά του Άουσβιτς. Όλη η οικογένεια της μητέρας του ξεκληρίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και η ίδια μόλις 15 χρονών κατάφερε να διαφύγει στην Αμερική. Αυτό διαμόρφωσε και τη δική του προσωπικότητα.

Κακός μαθητής, έκανε πάρα πολλές δουλειές μέχρι να βρει τον μέντορά του σε κολέγιο του Μπρούκλιν ο οποίος τον έπεισε να δώσει εξετάσεις και να μπει στη Νομική του Οχάιο. Έτσι ξεκίνησε μια πορεία που σήμερα θα τον έφερνε στο να έχει τη δική του δικηγορική φίρμα, μία από τις πιο αναγνωρισμένες στην Αμερική, με πελάτες που υπογράφουν εξαψήφιες επιταγές προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπισή τους.

Όπως αναφέρει το Esquire, ο Brafman είναι γνωστός για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο εξετάζει τους μάρτυρες αλλά και τις θεατρικές αγορεύσεις του (ίσως συνέβαλε σε αυτό το γεγονός ότι κάποτε ήταν και stand-up κωμικός).

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δηλώνει ο Brafman σε σχέση με την προσωπικότητα του Weinstein και ίσως εξηγεί και γιατί τελικά αφήνει την υπόθεση αυτή: “Ο Harvey είναι ένας άνθρωπος που παίρνει δεύτερη γνώμη ακόμη και για την τονοσαλάτα του”. Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, ο πελάτης του θέλει να έχει τον έλεγχο σε όλα και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του.