Chris Cornell: Η Ελληνίδα σύζυγός του μηνύει το γιατρό του
Κόσμος

Chris Cornell: Η Ελληνίδα σύζυγός του μηνύει το γιατρό του

Chris Cornell: Η Ελληνίδα σύζυγός του μηνύει το γιατρό του

Η Vicky Cornell, η Ελληνίδα σύζυγος του τραγουδιστή των Soundgarden, Chris Cornell, προχώρησε σε κατάθεση αγωγής εναντίον του γιατρού που παρακολουθούσε το σύζυγό της. Ο τραγουδιστής αυτοκτόνησε το Μάιο του 2017 έπειτα από χρήση βαρβιτουρικών και αντικαταθλιπτικών. Η χήρα του τραγουδιστή και τα παιδιά του κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Los Angeles εναντίον του Dr. Robert Koblin και του προσωπικού του, με την κατηγορία «ότι απερίσκεπτα συνταγογράφησε 940 δόσεις βενζοδιαζεπινών που προκάλεσαν την αυτοκτονία του και ισχυρίζεται ότι ο γιατρός ήξερε ότι ο τραγουδιστής είχε πρόβλημα εξάρτησης, το οποίο δεν κατάφερε εκείνος και η ομάδα του να παρακολουθήσουν. Ο Cornell είχε παραπεμφθεί στον γιατρό αυτόν το 2004 από τον θεραπευτή, που τον παρακολουθούσε για την εξάρτησή του από ουσίες.

Ο Chris Cornell με τη σύζυγό του Vicky και τα παιδιά τους, Christopher και Toni - Photo: ZUMAPRESS

Ο Chris Cornell με τη σύζυγό του Vicky και τα παιδιά τους, Christopher και Toni – Photo: ZUMAPRESS

Όπως ισχυρίζεται η σύζυγός του στην αγωγή που κατέθεσε, τους τελευταίους 20 μήνες πριν τον τραγικό θάνατο του Cornell, “υπήρξε ανεξέλεγκτη χρήση πολύ μεγάλων ποσοτήτων λοραζεπάμης, μιας ουσίας που είναι γνωστή ότι αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας διότι μπορεί να προκαλέσει ραγδαία βλάβη στην κρίση του ασθενή και μειώνει την ικανότητά του να σκεφτεί και να πράξει λογικά”. Στην αγωγή αναφέρεται ακόμη ότι ο τραγουδιστής δεν ήταν ενήμερος για τις επικίνδυνες παρενέργειες της ουσίας.

 

Ο τραγουδιστής των Soundgarden - Photo: The Mega Acency

Ο τραγουδιστής των Soundgarden – Photo: The Mega Acency

Τι είναι οι βενζοδιαζεπίνες;

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του Cornell μετά το θάνατό του έδειξαν παρουσία Ativan στο αίμα του, μαζί με βαρβιτουρικά, καφεΐνη, το αντι-οποιοειδές φάρμακο “naloxone” και αποσυμφορητικά. Το Ativan είναι η εμπορική ονομασία για την λοραζεπάμη, μια ουσία που όπως προείπαμε, ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και δρα ως αγχολυτικό, όταν χορηγείται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας. Σε μεγάλες και μακροχρόνιες δόσεις όμως, οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν συμπτώματα εξάρτησης, όμοια με αυτά των ναρκωτικών. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η αγωγή κατατίθεται σε μια εποχή που στην Αμερική πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την ανεξέλεγκτη χορήγηση βενζοδιαζεπινών ως αγχολυτικά, που έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή επιδημία εξάρτησης των χρηστών τους. Φαίνεται πως οι γιατροί δεν τους τονίζουν ότι αυτή η κατηγορία αγχολυτικών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω των παρενεργειών της. Η χήρα Cornell μάλιστα έχει ξεκινήσει εκστρατεία μιλώντας σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, προκειμένου να αφυπνίσει το κοινό γι’ αυτά.

https://www.instagram.com/p/Bf05NvBndpL/?utm_source=ig_web_copy_link

Γιατί κατηγορεί το γιατρό η Vicky Cornell;

Η Vicky Cornell καταλογίζει αμέλεια στο γιατρό, κατηγορώντας τον ότι ήταν ενήμερος για το ιστορικό εξάρτησης του συζύγου της. Παρόλα αυτά ο γιατρός δεν κατάφερε να παρακολουθήσει αποτελεσματικά την πορεία του τραγουδιστή. Στην αγωγή μάλιστα αναφέρεται ότι γιατρός επέτρεψε σε μη-γιατρούς βοηθούς του, να χορηγήσουν στον Cornell  “αμελώς και επαναλαμβανόμενα” εκατοντάδες συνταγές λοραζεπάμης, αλλά και την ουσία οξυκοδώνη (ουσία που ανήκει στα οπιοειδή). Τονίζει δε, πως οι δόσεις χορηγούνταν χωρίς εξέταση, χωρίς ιατρικές επισκέψεις και χωρίς έστω τηλεφωνική επαφή για να παρακολουθούν έναν ασθενή με ροπή προς την εξάρτηση.

Η Ελληνίδα σύζυγος του Chris Cornell προχώρησε σε αγωγές για το θάνατό του - Photo: ZUMA Press)

Η Ελληνίδα σύζυγος του Chris Cornell προχώρησε σε αγωγές για το θάνατό του – Photo: ZUMA Press)

Μόλις πριν λίγους μήνες, η Vicky είχε δώσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ABC μιλώντας για το πρόβλημα εξάρτησης του συζύγου της και πώς αυτό τον οδήγησε στην αυτοκτονία. “Έχασα την αδελφή ψυχή μου”, ακούγεται να λέει.

https://www.facebook.com/GoodMorningAmerica/videos/10155424872687061/

Ένα love story ελληνικών προδιαγραφών

Η Vicky γνώρισε τον τραγουδιστή των Soundgarden στο πασίγνωστο ξενοδοχείο Plaza Athénée του Παρισιού. Εκείνη δούλευε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα και ο Cornell ήταν σε περιοδεία. Της έκανε πρόταση γάμου το 2003 και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν με χριστιανική τελετή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, αφού πρώτα ο Cornell βαπτίστηκε χριστιανός. Το ζευγάρι είχε στενές επαφές με την Ελλάδα και μάλιστα νονά του γιου τους, είναι η Άννα Βίσση.

https://www.instagram.com/p/BiiWtyqnfm4/?utm_source=ig_web_copy_link

Η φιλία της Άννας Βίσση με το ζεύγος Cornell ήταν γνωστή- Photo: chriscornell.com

Η φιλία της Άννας Βίσση με το ζεύγος Cornell ήταν γνωστή- Photo: chriscornell.com