Γιατί οι ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ αποτίουν φόρο τιμής στη δικαστή Ruth Bader Ginsburg;
Κόσμος

Γιατί οι ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ αποτίουν φόρο τιμής στη δικαστή Ruth Bader Ginsburg;

Γιατί οι ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ αποτίουν φόρο τιμής στη δικαστή Ruth Bader Ginsburg;

Πένθος για την προοδευτική Αμερική - Το ποστ της Έλενας Ακρίτα

Η προοδευτική Αμερική πενθεί τον θάνατο της δικαστού Ruth Bader Ginsburg, μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητης υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό.

Η Ginsburg -που είχε το παρατσούκλι “Notorious RBG”- πέθανε σε ηλικία 87 ετών, εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε.

Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στην οποία δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία.

Η αποχώρηση της Ginsburg από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν, ήταν εκπληκτικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον προς τιμήν της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

RBG, a fearless dreamer. Listen as a crowd grows by the minute outside the Supreme Court. 📍Washington, D.C. (📷: @kelsey_reichmann)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη E! News (@enews) στις

Οι ισχυρές γυναίκες της ψυχαγωγίας αποτίουν φόρο τιμής

Ο θάνατός της έφερε κύμα αναρτήσεων στο Instagram από γυναίκες και μάλιστα τις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην ψυχαγωγία και τη μόδα στην Αμερική. Από τη Jennifer Lopez μέχρι και πολύ νεότερες γυναίκες όπως η Kaia Gerber έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον θάνατό της, επισημαίνοντας πόσο θα λείψει αλλά και ότι υπήρξε πρότυπο στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Kris Jenner

Jennifer Garner

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Thank you.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jennifer Garner (@jennifer.garner) στις

Eva Longoria

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

May her memory be a revolution!! We MUST VOTE!! ✊🏽✊🏽✊🏽#RIPRBG

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eva Longoria Baston (@evalongoria) στις

JLo

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

I am heartbroken to hear of the passing of Justice Ruth Bader Ginsburg. She was a true champion of gender equality and was a strong woman for me and all the little girls of the world to look up to. Throughout my life, I’ve been fortunate to meet so many amazing people … but there’s those select few where there’s an instinct inside you that tells you to pay close attention. And I did. When I met her I was hanging on to her every word… I will always remember what she said to us the day we met her: “Be the best you.” It was simple yet profound. Thank you RBG for fighting all these years. We will honor you by continuing to fight for equality, empathy and justice for all. 💔 #RIPRBG ✨❤️✨ 📷: Fred Schilling

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jennifer Lopez (@jlo) στις

Sarah Jessica Parker

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

A giant. And always aiming for a more perfect union. RIP Your Honor. And Godspeed. X, SJ

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SJP (@sarahjessicaparker) στις

Cara Delevigne

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Trailblazer. Icon. Legend. Role model. Fighter. The true definition of an empowered woman – this is a heartbreaking loss for us all. 💔 Please, please, please VOTE in her honor. #RBG

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cara Delevingne (@caradelevingne) στις

Julia Roberts

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Gutted. RBG. 💜 Thank you for your compass. #truenorth #legend

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julia Roberts (@juliaroberts) στις

Pink

Kaia Gerber

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

devastating. rest in peace RBG, let’s all vote in her honor 🕊

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaia (@kaiagerber) στις

Τι έγραψε η Έλενα Ακρίτα;

Φόρο τιμής όμως απέδωσε και η Έλενα Ακρίτα, η οποία χαρακτήρισε τη δικαστή «φάρο».

«Εδώ και δυο μήνες, έχω παραγγείλει από την Αμερική αυτό το sweatshirt hoodie. Απεικονίζει την Ruth Bader Ginsburg, την δικαστίνα -ίνδαλμα για γυναίκες και άντρες που αγωνίζονται για την ανθρώπινα δικαιώματα.
Η RBG υπήρξε μια εμβληματική μορφή. Μια diva absolute της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Για όλες εμάς, η RBG είναι ο φάρος που μάς οδηγεί μέσα από το σκοτάδι της ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας και μάς βγάζει στο φως.
Θα την μνημονεύουμε με σεβασμό».

https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10158098443694177

Πώς θα εκμεταλλευτεί το κενό ο Τραμπ;

Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, έχει προχωρήσει ήδη σε δύο – πρακτικά ισόβιους – διορισμούς συντηρητικών δικαστικών στο σώμα: αυτόν του Νιλ Γκόρσατς (2017) και αυτόν του Μπρετ Κάβανο (2018).

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαδραματίζει ρόλο καίριας σημασίας στη χάραξη της πολιτικής στη χώρα για κοινωνικά ζητήματα, από τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ως το ζήτημα της οπλοκατοχής, από τις θρησκευτικές ελευθερίες ως τη θανατική ποινή και τις προεδρικές εξουσίες. Ήταν αυτό που νομιμοποίησε εν έτει 1973 τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα, απόφαση που ορισμένοι συντηρητικοί δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να ανατρέψουν· το ίδιο επέτρεψε το 2015 τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το NPR, η Ginsburg υπαγόρευσε πριν πεθάνει μια δήλωση στην εγγονή της, τονίζοντας πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος».

Ο Τραμπ – ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 είχε απαιτήσει η Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί και την είχε επικρίνει επανειλημμένα – αποκτά πλέον τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το Ανώτατο Δικαστήριο περισσότερο από οποιονδήποτε πρόεδρο μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που είχε κάνει επίσης τρεις διορισμούς σε αυτό τα οκτώ χρόνια που έμεινε στην εξουσία το 1980, μετακινώντας το σώμα και τότε προς τα δεξιά. Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ θεωρούν την αλλαγή ισορροπίας στο Ανώτατο Δικαστήριο προτεραιότητα.

Παρατηρητές εκτιμούν πως ο Τραμπ θα επιλέξει γυναίκα και θα αδράξει την ευκαιρία να συνεγείρει το συντηρητικό ακροατήριό του.