Νίκολας Έβανς: Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των αλόγων» που πούλησε 15 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και έφτασε μέχρι τον θάνατο από δηλητηριώδη μανιτάρια
Κόσμος

Νίκολας Έβανς: Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των αλόγων» που πούλησε 15 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και έφτασε μέχρι τον θάνατο από δηλητηριώδη μανιτάρια

Νίκολας Έβανς: Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των αλόγων» που πούλησε 15 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και έφτασε μέχρι τον θάνατο από δηλητηριώδη μανιτάρια

Η τραγική ιστορία της οικογένειάς του

Ο Βρετανός συγγραφέας που «γήτεψε» το κοινό με το μπεστ σέλερ του «Ο γητευτής των αλόγων», Νίκολας Έβανς, «έφυγε» από τη ζωή από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 72 ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ατζέντης του.

Ο θάνατός του σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου, αλλά έγινε γνωστός σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα με μια ανακοίνωση: «Οι United Agents ανακοινώνουν με θλίψη τον θάνατο του διάσημου συγγραφέα Νίκολας Έβανς, που πέθανε ξαφνικά την Τρίτη, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Γεννημένος στην κεντρική Αγγλία το 1950, ο Νίκολας Έβανς σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη προτού γίνει δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και στη συνέχεια στην τηλεόραση.

«Ο γητευτής των αλόγων» που γνώρισε τεράστια επιτυχία, κυκλοφόρησε το 1995, πούλησε 15 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες.

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που έχει τραυματιστεί σοβαρά σε δυστύχημα με άλογο, στο οποίο η καλύτερη φίλη της σκοτώθηκε και το ζώο τραυματίστηκε επίσης σοβαρά. Για να τη θεραπεύσει, η μητέρα της αποφασίζει μια αποστολή στη Μοντάνα όπου ζει ο γητευτής Τομ Μπούκερ που έχει τη φήμη ότι μπορεί να φροντίσει τα πιο δύσκολα άλογα.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σκηνοθέτη, ηθοποιό και παραγωγό αυτού του ύμνου των μεγάλων οριζόντων, της παρθένας φύσης και των αλόγων.

Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1998, με την Σκάρλετ Γιόχανσον και την Κριστίν Σκοτ Τόμας, ήταν υποψήφια για Όσκαρ αλλά δεν έλαβε κανένα βραβείο.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι έναν χρόνο πριν εκδοθεί το βιβλίο, ο Έβανς βρέθηκε να παλεύει για τη ζωή του μετά τη διάγνωση κακοήθους μελανώματος που τον οδήγησε στο νοσοκομείο.

Τελικά επιβίωσε μετά τη θεραπεία και είδε το βιβλίο του να γίνεται μπεστ σέλερ.

Αυτή όμως έμελλε να μην είναι η τελευταία συναπάντησή του με τον θάνατο.

Το 2008 ο Έβανς έζησε μια περιπέτεια που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κάποιο βιβλίο του, πάλι λίγο πριν ολοκληρώσει ακόμα ένα μπεστ σέλερ.

Επισκεπτόμενος τον πύργο του κουνιάδου του στα Highlands της Σκωτίας, ο συγγραφέας βγήκε για βόλτα μαζεύοντας μανιτάρια.

Τα μανιτάρια τηγανίστηκαν και προσφέρθηκαν σε όλη την οικογένεια για γεύμα.

4 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο παλεύοντας για τη ζωή τους. Ο ίδιος ο συγγραφέας -που δεν γνώριζε  ότι τα μανιτάρια ανήκαν στο πλέον δηλητηριώδες είδος- η σύζυγός του, ο κουνιάδος του και η δική του σύζυγος.

Και οι 4 επέζησαν, τρεις από αυτούς όμως έχασαν τα νεφρά τους, μπαίνοντας πλέον σε μόνιμη ανάγκη αιμοκάθαρσης.

Ένας εξ αυτών και ο Έβανς.

Τρία χρόνια μετά το περιστατικό, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με την καρδιακή του λειτουργία. Τότε τον έπεισε η 29χρονη κόρη του να δεχτεί το ένα της νεφρό για να σωθεί.

Μέχρι τότε ο συγγραφέας αρνούνταν θέλοντας να την προστατέψει από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Τελικά η μεταμόσχευση έγινε, πέτυχε και ο συγγραφέας στα 61 του άρχισε ξανά να ζει.