Oscars 2019: Ο Alfonso Cuarón δικαίωσε τα προγνωστικά
Κόσμος

Oscars 2019: Ο Alfonso Cuarón δικαίωσε τα προγνωστικά

Oscars 2019: Ο Alfonso Cuarón δικαίωσε τα προγνωστικά

Άλλη μία τελετή Oscars έλαβε τέλος, η 91η στην ιστορία του θεσμού, με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με την έλλειψη παρουσιαστή αλλά και τη χημεία που είχαν η Lady Gaga και ο Bradley Cooper στη σκηνή.

Τα highlights της βραδιάς

Τα 91α Oscars, χωρίς κεντρικό παρουσιαστή, είχαν μάλλον ως κορυφαία τους στιγμή τους Queen στη σκηνή.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο Alfonso Cuarón που έφυγε με το Oscar Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας αλλά και το Green Book που πήρε το Oscar Καλύτερης Ταινίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και “Η Ευνοούμενη” έχουν να περηφανεύονται για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου σε μια ανατροπή των προγνωστικών που ήθελαν επικρατέστερη την Glenn Close. Η ταινία του δεν κατάφερε να αποσπάσει το πολύτιμο αγαλματίδιο ούτε στις τεχνικές κατηγορίες όπου διέπρεψαν το Bohemian Rapsody αλλά και το Vice. Ο Λάνθιμος αναμετρήθηκε για το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου με το Green Book με το δεύτερο να κερδίζει τελικά και σε αυτή την κατηγορία.

Ο Γιώργος Λάνθιμος στο κόκκινο χαλί με τη σύζυγό του - Zuma Press

Ο Γιώργος Λάνθιμος στο κόκκινο χαλί με τη σύζυγό του – Zuma Press

Δεύτερο Oscar για τον Cuarón

Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει Oscar Σκηνοθεσίας με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση (ισπανόφωνη) ταινία.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα βραβείο της Ακαδημίας για το «Gravity» το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Cuarón, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του.

Ο Alfonso Cuaron, μεγάλος νικητής της βραδιάς - The Abaca Press

Ο Alfonso Cuaron, μεγάλος νικητής της βραδιάς – The Abaca Press

Η ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο» (Green Book) του Peter Farelli αποδείχθηκε τελικά η… ευνοούμενη της 91ης τελετής απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αφού απέσπασε το Oscar Καλύτερης Ταινίας.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο σκηνοθέτης μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία.

Ποιοι πήραν βραβεία για τους ρόλους τους

Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν εξαιρετικά περήφανος που τουλάχιστον στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου η Olivia Colman τελικά τελικά το Oscar.  Ο Έλληνας σκηνοθέτης με την αναγγελία του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό.

Η Colman παραλαμβάνοντας το βραβείο της δήλωσε: «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανέναν, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Μεγάλος κερδισμένος στους άνδρες ήταν ο Rami Malek που πήρε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου αλλά και ο Mahersala Ali που πήρε το Β’ Ανδρικού για το “Πράσινο Βιβλίο”.

Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Regina King  για την ταινία If Beale Street Could Talk.

Η Regina King - The Mega Agency

Η Regina King – The Mega Agency

Κερδισμένη της βραδιάς και η Gaga

Στους κερδισμένους της βραδιάς αλλά και στους πιο σχολιασμένους, η Lady Gaga που απέσπασε τελικά το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού για το Shallow. Κατασυγκινημένη παρέλαβε το βραβείο και δήλωσε: “Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι όρθιος, όσες φορές κι αν σε απορρίψουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος δουλέψτε σκληρά”.

H Lady Gaga στο κόκκινο χαλί – Zuma Press

 

Πραγματικά αποθεώθηκε όμως όταν ανέβηκε στη σκηνή με τον Bradley Cooper και ερμήνευσαν το τραγούδι της ταινίας A star is born με το κοινό στο Twitter να συζητάει έντονα για την ερωτική τους χημεία.

Τα Oscars αναλυτικά

BEST PICTURE

Green Book

BEST ACTOR

Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

BEST ACTRESS

Olivia Colman (The Favourite)

BEST SUPPORTING ACTOR

Mahershala Ali (Green Book)

BEST SUPPORTING ACTRESS

Regina King (If Beale Street Could Talk)

BEST DIRECTOR

Alfonso Cuaron (Roma)

DOCUMENTARY

Free Solo

COSTUME DESIGN

Black Panther

FILM EDITING

Bohemian Rhapsody

ORIGINAL SCORE

Black Panther – Ludwig Goransson

SOUND EDITING

Bohemian Rhapsody

SOUND MIXING

Bohemian Rhapsody

PRODUCTION DESIGN

Black Panther

DOCUMENTARY SHORT

Period. End Of Sentence

ANIMATED SHORT

Bao

LIVE ACTION SHORT

Skin

ANIMATED FEATURE

Spider-Man: Into the Spider-Verse

FOREIGN LANGUAGE FILM

Roma (Mexico)

ADAPTED SCREENPLAY

BlacKkKlansman – Charlie Wachtel & David Rabinowitz and Kevin Willmott & Spike Lee

ORIGINAL SCREENPLAY

Green Book -Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly

MAKEUP AND HAIR

Vice

VISUAL EFFECTS

First Man

ORIGINAL SONG

Shallow (A Star Is Born) – Lady Gaga

CINEMATOGRAPHY

Roma – Alfonso Cuarón