Oscars 2021: «Σάρωσε» τo Nomadland – Κέρδισε Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας; και Α’ Γυναικείου ρόλου – Στον Hopkins το Α’ Ανδρικού
Κόσμος

Oscars 2021: «Σάρωσε» τo Nomadland – Κέρδισε Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας; και Α’ Γυναικείου ρόλου – Στον Hopkins το Α’ Ανδρικού

Oscars 2021: «Σάρωσε» τo Nomadland – Κέρδισε Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας; και Α’ Γυναικείου ρόλου – Στον Hopkins το Α’ Ανδρικού

Όλοι οι νικητές της λαμπερής βραδιάς

Χωρίς εκπλήξεις και με απόλυτη επιβεβαίωση των προγνωστικών για τα φαβορί η φετινή Απονομή των Oscars. Η 93η τελετή απονομής των Βραβείων Oscar ήταν πρωτόγνωρη, έγινε με αποστάσεις, τήρηση το πρωτόκολλο προστασίας για των κορονοϊό και ανέδειξε απόλυτο νικητή της βραδιάς την ταινία Nomadland.

Η φετινή τελετή απονομής των Oscar, εν μέσω πανδημίας, ήταν διαφορετική αλλά προσπάθησε να μη χάσει τίποτα από τη λάμψη της. Αποστάσεις, covid tests, πολλή προσοχή, λίγοι καλεσμένοι και αλλαγή τοποθεσίας, αφού φέτος η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Union Station, στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Αντζελες και όχι στο Dolby Theatre, όπως συνήθως, αφού ο χώρος αυτός κρίθηκε ακατάλληλος για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.

View this post on Instagram

A post shared by The Academy (@theacademy)

Στο χώρο του Union Center ήταν παρόντες οι υποψήφιοι για Oscar, αφού πρώτα υποβλήθηκαν στο απαραίτητο τεστ κορονοϊού και κατά την είσοδό τους θερμομετρήθηκαν.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή των Oscar δεν έχει έναν κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίζεται σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων (μεταξύ των οποίων οι Harrison Ford, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Renée Zellwege) όπως δήλωσε ο παραγωγός της βραδιάς, τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Η εντυπωσιακή –στα δεδομένα της πανδημίας- έναρξη

Η έναρξη ήταν εντυπωσιακή με τη Regina King να μπαίνει στο χώρο και τους τίτλους με τους… πρωταγωνιστές να «πέφτουν» σαν σε ταινία. Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός που παραλίγο να έχει ένα αποκαλυπτικό ατύχημα, καλωσόρισε το κοινό και τους ηθοποιούς κάνοντας το σχόλιό της για την πανδημία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ με τις φυλετικές διακρίσεις.

«Ξέρω πως πολλοί από εσάς στο σπίτι θέλετε να πιάσετε το τηλεκοντρόλ όταν νιώθετε ότι το Χόλιγουντ σας κάνει κήρυγμα αλλά σαν μητέρα ενός μαύρου γιου, ξέρω τον φόβο με τον οποίο ζουν πολλοί και καμία φήμη ή περιουσία δεν το αλλάζει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Η τελετή της Απονομής

Η τελετή της απονομής κύλησε ομαλά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, αφού η ταινία Nomadland που είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις και τα βραβεία σε «Χρυσές Σφαίρες» και Bafta «σάρωσε» και στα Oscars. To Nomadland κέρδισε Oscar Καλύτερης Ταινίας, Oscar για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο, με τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ να συγκινείται για το χρυσό αγαλματάκι!

Το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Anthony Hopkins για την ταινία The Father.

Oscar Σκηνοθεσίας κέρδισε η Κλόε Ζάο για το Nomadland. Η 39χρονη Ζάο έγραψε ιστορία γιατί είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας και η πρώτη ασιατικής καταγωγής που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Η  Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker» ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Το Nomadland έχει ήδη κερδίσει Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.

«Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν», τόνισε η Κλόι Ζάο παραλαμβάνοντας το Oscar της.

Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Yuh-Jung Youn για την ερμηνεία της στην ταινία Minari. Η 74χρονη έγινε η πρώτη ηθοποιός από τη Νότια Κορέα που κατακτά Oscar ερμηνείας. Ήταν το φαβορί αφού είχε επίσης κατακτήσει το SAG, το Νational Board of Review, το βραβείο των κριτικών της Νέας Υόρκης, τα BAFTA και τα βραβεία 45 ακόμα κριτικών ενώσεων.

Η ηθοποιός από την Κορέα δεν δίστασε να εκφράσει τη χαρά της για το γεγονός πως επιτέλους γνώρισε τον Brad Pitt (σ.σ. απένειμε το βραβείο) λέγοντας κατά τον ευχαριστήριο λόγο της: «Επιτέλους κύριε Brad Pitt. Χαίρομαι που σας γνωρίζω. Πού ήσασταν όταν κάναμε γυρίσματα στην Τ;oλσα;».

Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Ντάνιελ Καλούα για το Judas and The Black Messiah.

Ο νεαρός ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή φανερά συγκινημένος. «Ευχαριστώ Θεέ μου, χωρίς την προστασία σου και την καθοδήγησή σου δεν θα ήμουν εδώ. Ευχαριστώ τη μητέρα μου, που μου έδωσε τα πάντα και την αδερφή μου… Ήταν εκπληκτικό που έγινε αυτή η ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον (σ.σ.: ηγέτης του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων). Το αφιερώνω και στον Λακίθ (Στάνφιλντ) που παίξαμε μαζί. Έμαθα κι εγώ να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από αυτόν τον ρόλο», τόνισε.

Το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε το Another Round από τη Δανία.

Δυστυχώς, οι δυο Έλληνες που διεκδικούσαν Oscar (ο Γιώργος Λαμπρινός του Καλύτερου Μοντάζ για το The Father και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ το Καλύτερης Φωτογραφίας για τη «Δίκη των 7 του Σικάγο») δεν κέρδισαν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

Η λίστα με τους νικητές της βραδιάς:

Καλύτερη Ταινία: Nomadland

Α’ Ανδρικός ρόλος: Anthony Hopkins, The Father

Α’ Γυναικείος ρόλος: Frances McDormand, Nomadland

Β’ Ανδρικός ρόλος: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah

Β’ Γυναικείος ρόλος: Yuh-Jung Youn, Minari

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Chloe Zhao, Nomadland

Καλύτερη Φωτογραφία: Mank

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: The Father (Christopher Hampton, Florian Zeller)

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Promising Young Woman (Emerald Fennell)

Καλύτερου Μοντάζ: Sound of Metal

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Another Round

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία: If Anything Happens I Love You

Καλύτερου Τραγουδιού: Fight For You των H.E.R., Dernst Emile II και Tiara Thomas που γράφτηκε για την ταινία Judas and the Black Messiah.

Καλύτερης Μουσικής: Trent Reznor, Atticus Ross και Jon Batiste για την ταινία Soul.

Καλύτερου Ήχου: Sound of Metal

Καλύτερη Ταινία Ντοκιμαντέρ: My Octopus Teacher

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Colette

Make Up και Κομμώσεις: Ma Rainey’s Black Bottom

Καλύτερων Κοστουμιών: Ma Rainey’s Black Bottom

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Two Distant Strangers

Καλύτερης Παραγωγής: Mank

Καλύτερων Οπτικών Εφέ: Tenet