Πέθανε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Κόσμος

Πέθανε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε σήμερα, ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Την είδηση δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα, βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ο Μπερτολούτσι έφυγε από το τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο δημιουργός των ταινιών “Το τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι”, “Ο τελευταίος Αυτοκράτορας” και “Τσάι στη Σαχάρα” άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του, ο Ιταλός πέθανε έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Πάρμα, της Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940. Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζοζέπε Μπερτολούτσι. Αρχικά ήθελε να γίνει και εκείνος ποιητής, όπως ο πατέρας του, όμως μετέπειτα αναθεώρησε. Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Πιερ Πάολο Παζολίνι πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος. Στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο σκηνοθέτη δίνοντας και κάποια αριστουργήματα, όπως ο πολυδιάστατος Κομφορμίστας και το αμφιλεγόμενο “Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι”. Πρόσφατα ο επίσης σπουδαίος σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ τον κατηγόρησε ότι παραδόθηκε στη Χολιγουντιανή βιομηχανία και έχασε εντελώς το προσωπικό του, ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ το οποίο είχε στο παρελθόν.

Το φιλμ “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας”, μια διασκευή της αυτοβιογραφίας του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Pu Yi, σάρωσε τα βραβεία το 1987. Η ταινία κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες ήταν υποψήφια, συμπεριλαμβανομένης της “Καλύτερης ταινίας” και “Σκηνοθεσίας”. Η ταινία έφυγε από την τελετή πριν από 31 χρόνια με 9 αγαλματάκια.  Το 2011, ο Ιταλός παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών, σε ειδική τελετή στην πόλη της γαλλικής ριβιέρας. Διεκδίκησε πολλάκις το ύψιστο βραβείο του Φεστιβάλ, ωστόσο δεν το κέρδισε ποτέ, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές του να θελήσουν να τον τιμήσουν με αυτό τον τρόπο.

Ο Μπερτολούτσι υπήρξε άθεος και μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.