Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου: Η γέννηση στην Ελλάδα, η τραγική ιστορία της οικογένειάς του και η κοινή ζωή με την Ελισάβετ
Κόσμος

Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου: Η γέννηση στην Ελλάδα, η τραγική ιστορία της οικογένειάς του και η κοινή ζωή με την Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου: Η γέννηση στην Ελλάδα, η τραγική ιστορία της οικογένειάς του και η κοινή ζωή με την Ελισάβετ

Η ζωή του μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και στοιχεία

Δύο μήνες προτού κλείσει τα 100 του χρόνια και λίγες εβδομάδες αφότου επέστρεψε στο Παλάτι από την μακρόχρονη νοσηλεία του στο νοσοκομείο, ο Πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε.

Ακλόνητος συνοδός της 94χρονης Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία, ο Φίλιππος έχαιρε σεβασμού από τους Βρετανούς.

Στην προσωπική του ζωή, θεωρείτο ο αδιαπραγμάτευτος «αρχηγός» της οικογένειας, αλλά με βάση τα όσα όριζε το πρωτόκολλο πέρασε τη δημόσια ζωή του ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη σύζυγό του.

Γύρισαν μαζί όλη την υφήλιο στα 70 και πλέον χρόνια του γάμου τους κάνοντας περιοδείες σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας και δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τους υπηκόους τους ανά τον κόσμο.

Από την περιοδεία του βασιλικού ζεύγους στη Νέα Ζηλανδία

Αφού συμπλήρωσε πάνω από 22.000 μεμονωμένες εμφανίσεις, ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τον Αύγουστο του 2017 -μετά από ένα τροχαίο με τζιπ που οδηγούσε ο ίδιος- αν και στη συνέχεια εμφανιζόταν περιστασιακά σε επίσημες υποχρεώσεις.

Η τελευταία εμφάνισή του έγινε τον περασμένο Ιούλιο σε στρατιωτική τελετή στον πύργο του Ουίνδσορ, το βασιλικό παλάτι στα δυτικά του Λονδίνου όπου ο ίδιος και η βασίλισσα διέμεναν κατά τη διάρκεια των lockdown που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19.

Ήταν ο πιο έμπιστος άνθρωπος της Βασίλισσας

Ο θάνατος του πλέον έμπιστου προσώπου της βασίλισσας θα δημιουργήσει ερωτήματα για το πότε ίσως η ίδια να εξετάσει την απόσυρσή της από τον θρόνο.

Σχολιαστές ειδικοί σε θέματα της βασιλικής οικογένειας βέβαια υποστηρίζουν ότι υπάρχει μικρή ή και μηδενική πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Η απώλεια του Φίλιππου έρχεται σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες για τον βρετανικό θρόνο μετά την κρίση του Megxit και την περιβόητη συνέντευξη του εγγονού της, Harry και της συζύγου του στο CBS.

«Πολύ απλά ήταν η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η Ελισάβετ σε μια σπάνια προσωπική αναφορά στον Φίλιππο σε ομιλία για την 50η επέτειο του γάμου τους το 1997.

«Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», ανέφερε ο Φίλιππος σε ομιλία του την ίδια χρονιά. «Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά είναι απολύτως ζωτική όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Πιστέψτε με όταν το λέω ότι η βασίλισσα έχει το χαρακτηριστικό της ανεκτικότητας σε αφθονία».

Το ζεύγος σε δημόσια εμφάνισή του το 1973

Το βασιλικό ζεύγος χαιρετά ενώ αποχαιρετά την Οττάβα του Καναδά το 1977

Η επεισοδιακή γέννηση στην Κέρκυρα και η τραγική ιστορία της οικογένειάς του

Γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1921 ως ο Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, Φίλιππος. Είχε γερμανική, δανική, ρωσική και βρετανική (και όχι ελληνική) καταγωγή.

Ήταν το πέμπτο παιδί και το μοναδικό αγόρι του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας.

Η μητέρα του τον γέννησε σε ένα τραπέζι του Μον Ρεπό, της ιστορικής βίλας στην Κέρκυρα όπου η οικογένειά του ζούσε εξορισμένη.

Βαπτίστηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου, του Παλαιού Φρουρίου, στις 24 Οκτωβρίου 1921.

Ανάδοχοι του Πρίγκιπα Φιλίππου, ήταν ο Δήμος Κερκυραίων, εκπροσωπούμενος από τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κοκοτό και η πριγκίπισσα Όλγα, κόρη του πρίγκιπα Νικολάου.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε σε μια πολύ ταραγμένη Ελλάδα για την εποχή. Η Μικρασιατική εκστρατεία είχε αποτύχει, η Μικρασιατική καταστροφή ήταν ανοιχτή πληγή και οι Έλληνες έστειλαν τον πατέρα του στο εκτελεστικό απόσπασμα  το 1923. Με παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Ανδρέας γλίτωσε αλλά εξορίστηκε από τη χώρα και τον θρόνο.

O Φίλιππος σε βρεφική ηλικία και οι γονείς του, Πρίγκιπας Ανδρέας και Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος – Πηγή: royal.uk

Μόλις 18 μηνών, ο Φίλιππος φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια μαζί με τις αδελφές και τους γονείς του με βρετανική φρεγάτα από την Κέρκυρα.

Η τραγική ιστορία της μητέρας του που τον επηρέασε βαθιά

Έζησαν εξόριστοι στο Παρίσι με την οικονομική βοήθεια συγγενών. Αυτή η εξέλιξη είχε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της μητέρας του, της οποίας οι θρησκευτικές πεποιθήσεις έγιναν πολύ εκκεντρικές.

Το 1930 άκουγε φωνές και πίστευε ότι έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον Ιησού και άλλους Αγίους. Διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και με υπόδειξη του Φρόιντ δέχτηκε ακτινοβολία στη μήτρα της για να καταπολεμηθούν οι ορμές της προτού εισαχθεί σε ελβετικό σανατόριο.

Ο Φίλιππος ήταν τότε 9 ετών και η γιαγιά του τον πήγε εκδρομή για να μη δει τη μητέρα του να φεύγει. Η Αλίκη βγήκε από το σανατόριο το 1932 και έγινε μοναχή. Ο Φίλιππος την ξαναείδε το 1937 στην κηδεία της αδελφή του Cecilie που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Η Αλίκη έζησε ως μοναχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πολέμου κάνοντας αγαθοεργίες. Το 1967 με την άνοδο της Χούντας ο Φίλιππος έστειλε αεροπλάνο να την παραλάβει και να τη μεταφέρει στην Αγγλία. Η μητέρα του έζησε μαζί του και με τη νύφη της, τη Βασίλισσα Ελισάβετ, στο Παλάτι Μπάκιγχαμ μέχρι το 1969 οπότε και πέθανε.

Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε και πήγε να ζήσει στη Γαλλική Ριβιέρα με την ερωμένη του και πέθανε το 1944 στο Μονακό, βουτηγμένος στα χρέη.

Μεγάλωσε χωριστά από τις τρεις αδελφές του Margarita, Theodora, Cecilie και Sophie, εσωτερικός σε διάφορα σχολεία και σπίτια συγγενών όπως ο Λόρδος Μάουντμπάτεν, αδελφός της μητέρας του.

Η Lady Louise Mountbatten με τις Πριγκίπισες Theodora (αριστερά) και Margarita (δεξιά) αδελφές του Φίλιππου.

Τρεις από τις αδελφές του, η Margarita, η Cecilie και η Sophie παντρεύτηκαν Γερμανούς αριστοκράτες που έγιναν μέλη του Ναζιστικού κόμματος.

Μάλιστα η νεότερη αδελφή του, Sophie, και ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Christoph της Έσσης συνέτρωγαν τακτικά με τον Χίτλερ  και ονόμασαν τον πρώτο τους γιο Αδόλφο προς τιμήν του.

Ο Φίλιππος ήταν μακρινός συγγενής εξ αίματος (τρίτα ξαδέλφια) με την Ελισάβετ. Προγιαγιά της μητέρας του ήταν η Βασίλισσα Βικτωρία που ήταν προγιαγιά και του Βασιλιά Γεωργίου VI, του πατέρα της Ελισάβετ.

Ο έρωτας στην εφηβεία και ο γάμος με την Ελισάβετ

Η Βασίλισσα ανήλθε στον θρόνο το 1952 και το ζεύγος παντρεύτηκε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου του 1947.

Εμφανίσιμος, ψηλός, αθλητικός αλλά και αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, ο Φίλιππος εντυπωσίασε την Ελισάβετ μόλις σε ηλικία 13 ετών (εκείνος ήταν 18) όταν τον συνάντησε πρώτη φορά. Ήταν η μέρα που ο πατέρας της Ελισάβετ με τη Βασιλομήτωρα και τις δύο κόρες τους επισκέφτηκαν το ναυτικό κολλέγιο το 1939.

Από τότε διατήρησαν μια τακτική επικοινωνία με διάφορες αφορμές. Το 1943 όμως ο Φίλιππος ήταν καλεσμένος να περάσει τα Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια στο κάστρο του Ουίνδσορ και ως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι εφημερίδες ήδη έκαναν αναφορά στη σχέση τους.

Υπήρχε όμως ενός είδους καχυποψία για τον ξένο Πρίγκιπα καθώς δεν ήταν ένας παραδοσιακός Βρετανός ευγενής.

Ο έρωτας της Ελισάβετ όμως δεν άφηνε περιθώρια. Φέρονται να αρραβωνιάστηκαν ανεπίσημα το καλοκαίρι του 1946, στο θερινό ανάκτορο του Μπαλμόραλ, όμως ο επίσημος αρραβώνας  τους καθυστέρησε μέχρι η νεαρή πριγκίπισσα να γίνει 21.

Ο Φίλιππος έκανε αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα το 1947 αποποιούμενος τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους αλλά και το ορθόδοξο θρήσκευμα. Άλλαξε το επώνυμό του σε Mountbatten και όχι στο δυσνόητο δανικό Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg που ήταν του πατέρα του.

Έλαβε τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, Δούκα του Εδιμβούργου λίγες μέρες πριν τον γάμο του με την Ελισάβετ το 1947 που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του πλανήτη.

Τους αποκαλούσαν «Fairy Princess and Prince Charming»( η νεραϊδένια πριγκίπισσα και ο χαριτωμένος πρίγκιπας).

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα που αγαπούσε και να αναλάβει καθήκοντα ως σύζυγος της βασίλισσας, μια θέση για την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρος θεσμικός ρόλος. Το έκανε όμως με ιδιαίτερη αφοσίωση.

Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του θρόνου, που γεννήθηκε το 1948, την πριγκίπισσα Άννα (1950) και δέκα χρόνια μετά, το 1960 γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Ανδρέας ενώ το τελευταίο τους παιδί, ο Πρίγκιπας  Εδουάρδος γεννήθηκε το 1964.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος με τα πρώτα τους παιδιά, τον Κάρολο και την Άννα

Το βασιλικό ζεύγος γιόρτασε την 72η επέτειό του την ίδια ημέρα που ο Άντριου αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του λόγω της διαμάχης για τη σχέση με τον Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, μια από τις πολλές πρόσφατες κρίσεις που αντιμετώπισε η οικογένεια.

Ο Φίλιππος με την επίσημη, σκοτσέζικη στολή του Δούκα του Εδιμβούργου

Δείτε το ρεπορτάζ του Live News με την ανταπόκριση από τη Βρετανία:

https://streamable.com/tzi98g