Σάλος στην Τουρκία με τη φυλάκιση της ποπ σταρ Γκιουλσέν – Την αποφυλάκισή της ζητούν καλλιτέχνες και γυναικείες οργανώσεις
Κόσμος

Σάλος στην Τουρκία με τη φυλάκιση της ποπ σταρ Γκιουλσέν – Την αποφυλάκισή της ζητούν καλλιτέχνες και γυναικείες οργανώσεις

Σάλος στην Τουρκία με τη φυλάκιση της ποπ σταρ Γκιουλσέν – Την αποφυλάκισή της ζητούν καλλιτέχνες και γυναικείες οργανώσεις

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα

Την αποφυλάκιση της ποπ σταρ Γκιουλσέν ζητούν γυναικείες οργανώσεις και επιφανείς Τούρκοι καλλιτέχνες.

Η τραγουδίστρια συνελήφθη και κρατείται από τις τουρκικές Αρχές για ένα σχόλιο που έκανε για τις ιερατικές σχολές στις οποίες φοίτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η 46χρονη ποπ σταρ, γνωστή και ως η Μαντόνα της Τουρκίας, σχολίασε έναν από τους μουσικούς της τον περασμένο Απρίλιο λέγοντας:

«Είναι διεστραμμένος επειδή φοίτησε σε ιερατική σχολή».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν κατηγόρησε την τραγουδίστρια για πρόσκληση μίσους εναντίον των ιερατικών σχολών.

Στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκε με χειροπέδες στα χέρια, η Γκιουλσέν είπε πως έκανε ένα «ατυχές αστείο» και ζήτησε την απελευθέρωση της.

Δήλωσε πως θα εμφανιστεί ενώπιον των δικαστικών ή των αστυνομικών Αρχών όποτε της ζητηθεί ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της.

Όπως είναι φυσικό, η άδικη φυλάκισή της ξεσήκωσε τον κόσμο στην Τουρκία.

Με μία φωνή δεκάδες γυναίκες ζήτησαν την απελευθέρωσή της κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Φίλαθλοι της Φενέρμπαχτσε εξέφρασαν τη στήριξη τους προς την Γκιουλσέν τραγουδώντας τις επιτυχίες της στις εξέδρες.

«Η Γκιουλσέν διώκεται για τη στήριξη της προς τις γυναίκες και τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ.

«Λυπάμαι βαθιά για τη σύλληψη της τραγουδίστριας Γκιουλσέν. Στοχοποιήθηκε για τον τολμηρό τρόπο με τον οποίο στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το κοσμικό κράτος, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Πρόκειται για εκστρατεία λιντσαρίσματος. Δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε συνετή. Ζητώ την άμεση απελευθέρωση της» έγραψε η συγγραφέας.

Στο πλευρό της τραγουδίστριας τάχθηκαν γνωστοί καλλιτέχνες.

«Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει. Η Γκιουλσέν πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη» δήλωσε ο Ταρκάν.

«Η επίθεση κατά της Γκιουλσέν είναι κατασκευασμένη και έχει ως στόχο να διχάσει την τουρκική νεολαία», δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.