Spike Lee: Γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών
Κόσμος

Spike Lee: Γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

Spike Lee: Γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

Γράφει ιστορία ο Αμερικανός σκηνοθέτης

Έναν χρόνο μετά τη βράβευσή του από το Φεστιβάλ των Καννών, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Spike Lee αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ.

Έτσι γίνεται ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που αναλαμβάνει πρόεδρος στις Κάννες.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Oscars και τις επικρίσεις για την απουσία ποικιλομορφίας, οι Κάννες φαίνεται ότι λειτουργούν ως αντίποδας.

Ο 62χρονος Lee ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος εκπρόσωπος της αφρικανικής διασποράς που διορίζεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών».

«Το βλέμμα του Spike Lee είναι πιο πολύτιμο από ποτέ», σχολίασαν ο Πιερ Λεσκιούρ πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, ο διευθυντής του σε ανακοίνωσή τους.

Ο Lee, ένας ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης, έχει παρουσιάσει επτά ταινίες του στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η πιο πρόσφατη, το BlacKkKlansman που παρουσιάζει την πραγματική ιστορία ενός μαύρου που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν, τιμήθηκε το 2018 με τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Spike Lee παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του BlacKkKlansman το 2018 – Abaca Press

“Οι Κάννες διαμόρφωσαν την πορεία μου στον παγκόσμιο κινηματογράφο», υπογράμμισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, αναφερόμενος στη μακρά του ιστορία με το Φεστιβάλ, όπου όλα ξεκίνησαν το 1986 με την ταινία του She’s got to have it”.

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 23 Μαΐου, θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.