The Beatles: Γιορτάζουν την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του Abbey Road
Κόσμος

The Beatles: Γιορτάζουν την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του Abbey Road

The Beatles: Γιορτάζουν την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του Abbey Road

Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road.

Ο John Lennon ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από τον Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Paul McCartney και τον George Harisson.

Σήμερα, οι fans των «Σκαθαριών», ορισμένοι ντυμένοι Beatles, πέρασαν με τη σειρά τους από τη διάβαση.

Την ιδέα είχε ο McCartney, ο οποίος είχε κάνει ένα αρχικό σχέδιο με τέσσερα ανθρωπάκια πάνω σε μια διάβαση πεζών.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 11:35 στις 8 Αυγούστου του 1969 από τον Σκοτσέζο φωτογράφο Iain . Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι fans που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο στα μέσα του απογεύματος για να ηχογραφήσει.

Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό καταμεσής του δρόμου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Macmillan τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο: εκείνο όπου τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά.

Τόπος προσκυνήματος

Τα στούντιο Abbey Road βρίσκονται στην πλούσια συνοικία Σεντ Τζονς Γουντ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ιδρύθηκαν το 1931 σε ένα μεγάλο σπίτι του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένα στην κλασική μουσική προτού ανοιχθούν στην τζαζ και στη ροκ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ 190 από τα περίπου 210 τραγούδια των Beatles ηχογραφήθηκαν εκεί, ενώ η λονδρέζικη κατοικία του Paul McCartney βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Ο τόπος προσελκύει από τότε fans των Beatles από ολόκληρο τον κόσμο, που αναπαράγουν συχνά τη διάσημη φωτογραφία πάνω στη διάβαση πεζών. Η τελευταία έχει επίσης κινηματογραφηθεί σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα πλάνα της οποίας μεταδίδονται στον ιστότοπο των στούντιο.

Η διάβαση πεζών έχει περιληφθεί στα αγγλικά ιστορικά μνημεία από το 2010. «Σε πενήντα χρόνια, θα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα έρχονται εδώ» για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Beatles, δήλωσε ο Chris Bardet, 63 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ