The Favourite: Η ταινία του Λάνθιμου στο εξώφυλλο του Hollywood Reporter
Κόσμος

The Favourite: Η ταινία του Λάνθιμου στο εξώφυλλο του Hollywood Reporter

The Favourite: Η ταινία του Λάνθιμου στο εξώφυλλο του Hollywood Reporter

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της κωμωδίας εποχής του Γιώργου Λάνθιμου, The Favourite, στις 23 Νοεμβρίου, το περιοδικό Hollywood Reporter έκανε ένα αφιέρωμα στον ίδιο και τις 3 μούσες του – πλευρές του ερωτικού τριγώνου με το οποίο ασχολείται η ταινία: Olivia Colman, Rachel Weisz και Emma Stone.

«Είμαστε απαίσιες και υπέροχες και δυνατές και αδύναμες και σιχαμένες και πανέξυπνες»

Στην Αμερική του Trump και τη στιγμή που το Hollywood κινείται σε ρυθμούς #MeToo, ο Γιώργος Λάνθιμος προκαλεί, παρουσιάζοντας ένα «ιδιαίτερο» ερωτικό τρίγωνο. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Βασίλισσα Άννα (Olivia Colman) υπήρξε η πρώτη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. Γερασμένη, εύθραυστη σωματικά και ψυχολογικά στα 30 της, μετά από 17 εγκυμοσύνες και αποβολές, χάνει το σύζυγό της και για να κυβερνήσει δέχεται συμβουλές από τους αυλικούς της, κυρίως τη Δούκισσα Sarah (Rachel Weisz).

Η Lady Sarah, ωστόσο, κρατάει με μαεστρία τόσο τα κλειδιά της καρδιάς της, όσο και αυτά της βασιλείας. Μέχρι που μια μέρα έρχεται στο παλάτι, η μακρινή της ξαδέρφη και ξεπεσμένη αριστοκράτισσα Abigail Masham (Emma Stone). Οι δύο γυναίκες θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την εύνοια της βασίλισσας, χωρίς ηθικούς φραγμούς.

Η Olivia Colman υποστηρίζει τη c-word

Η Βασίλισσα Άννα γελάει με τον τρόπο που οι Αμερικάνοι σοκάρονται με τη χρήση της λέξης «cunt», μιας και στην Αγγλία δεν θεωρείται καν βρισιά. «Το έχει χρησιμοποιήσει, άλλωστε, κι ο Shakespeare», λέει αποστομωτικά η ηθοποιός. Η Olivia Colman ήταν η πρώτη επιλογή του Λάνθιμου για το ρόλο από το 2014, που γύριζε ακόμα το «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού», και παρόλο που έχει υποδυθεί άλλες δύο φορές τη βασίλισσα (στο The Crown και στο Hyde Park on the Hudson) είπε το «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η Emma Stone ικέτεψε για το ρόλο

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν υπολόγιζε αρχικά να συμπεριλάβει την Emma Stone στην ταινία. Ούτε εκείνη ήταν σίγουρη, μέχρι που διάβασε το σενάριο και κατάλαβε ότι η Abigail δεν θα είναι το γλυκό κοριτσάκι που υπηρετεί, αλλά ένας ρόλος σαν αυτόν της Anne Baxter στη θρυλική οσκαρική ταινία All About Eve.

Έτσι, μέχρι να τελειώσει το διάβασμα του σεναρίου ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το ρόλο, που σχεδόν ικέτεψε το Γιώργο Λάνθιμο. Εκείνος τη συμβούλεψε, αν όντως θέλει να υποδυθεί την Abigail, πως θα έπρεπε να δουλέψει με δάσκαλο πάνω στην αγγλική προφορά το λιγότερο για ένα μήνα, μιας και όπως φαίνεται, δεν είχε Αμερικανίδα ηθοποιό στο μυαλό του για το ρόλο. Μάλιστα, ένιωσε τόσο άνετα με το ρόλο της, που ζήτησε σε μια σκηνή να εμφανιστεί γυμνόστηθη για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Η γνώριμη Rachel Weisz

Αρχικά, για το ρόλο της Lady Sarah είχε επιλεγεί η Kate Winslet. Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος κατάλαβε ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους χημεία και δε θα «δούλευε» στην οθόνη όλο αυτό, επέλεξε την Cate Blanchett. Εκεί όμως υπήρχαν κάποια προβλήματα σε σχέση με το timing κι έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με την πρωταγωνίστρια του «Αστακού», που καταλαβαίνει τον τρόπο σκέψης του σκηνοθέτη. «Ο Γιώργος δε μιλά ποτέ για κίνητρα. Αν τον ρωτήσεις τι κίνητρο έχει η Sarah θα γελάσει», λέει η ηθοποιός.

Οι 3 πρωταγωνίστριες στο εξώφυλλο του Hollywood Reporter

Οι 3 πρωταγωνίστριες στο εξώφυλλο του Hollywood Reporter

Οι «κλασικές» πρόβες του Λάνθιμου

Οι πρόβες, αν μπορεί κάποιος να τις αποκαλέσει έτσι, είχαν το στυλ του Γιώργου Λάνθιμου. Ο σκηνοθέτης έδενε τα μάτια των ηθοποιών και τις έβαζε να περπατούν ανάποδα, για να δει αν θα πέσουν η μία πάνω στην άλλη και να ελέγξει έτσι τη γενικότερη αντίληψή τους.  Σε άλλες φάσεις έβαζε τους ηθοποιούς να δένονται μεταξύ τους σαν «ανθρώπινο πρέτζελ». Ο ίδιος ο Λάνθιμος υποστηρίζει πως υπάρχει σκοπός σ’ αυτή του την «τρέλα», που δεν είναι άλλος από το να νιώσουν ελεύθερα οι ηθοποιοί με τους εαυτούς τους και να βγουν από τη λεγόμενη comfort zone τους.