Μαρία Κάλλας: Σπάνιο ηχητικό απόσπασμα – «Λυπούμαι που με ανέμειξαν σε αυτά τα πράγματα»
Tik Tok

Μαρία Κάλλας: Σπάνιο ηχητικό απόσπασμα – «Λυπούμαι που με ανέμειξαν σε αυτά τα πράγματα»

Μαρία Κάλλας: Σπάνιο ηχητικό απόσπασμα – «Λυπούμαι που με ανέμειξαν σε αυτά τα πράγματα»

Το «σκάνδαλο», η ακύρωση της συναυλίας και η απάντησή της

Ήταν το μακρινό 1957 όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσκάλεσε τη Μαρία Κάλλας να εμφανιστεί στο τρίτο Φεστιβάλ Αθηνών, δίνοντας δύο ρεσιτάλ στο αρχαίο θέατρο, την 1η και 5η Αυγούστου.

Η Κάλλας επέστρεψε στην Ελλάδα με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς έφυγε μία άγνωστη σοπράνο και γύρισε μία διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα.

Φτάνοντας όμως στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τον αναβρασμό της πολιτικής σκηνής.

Οι συναυλίες της έδωσαν αφορμή που ήθελαν πολλοί για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για οικονομικό σκάνδαλο εξαιτίας της γενναίας αμοιβής της που άγγιξε τα 9.000 δολάρια.

Η Κάλλας τελικά δεν εμφανίστηκε την πρώτη ημέρα στο Φεστιβάλ ωστόσο τήρησε την υπόσχεσή της και έδωσε τη συναυλία της στο Ηρώδειο στις 5/8.

Μέσα από τα flashbacks του TikTok είδαμε το ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε η ίδια στο ελληνικό κοινό για να ξεκαθαρίσει τους λόγους που δεν ανέβηκε στη σκηνή.

«Ήθελα να χαιρετήσω τον αγαπημένο μου κόσμο που με άκουσε τότε που ήμουν στην Ελλάδα που υποφέραμε όλοι μας μαζί τα χρόνια τα καλά και τα άσχημα (σ.σ. (κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 1941 – 1944). Δυστυχώς, εδώ στο κλίμα που δεν είμαι συνηθισμένη με πολύ αέρα και στεγνός καιρός και ίσως λίγο κουρασμένη λυπήθηκα γιατί δεν μπόρεσα  να εγκαινιάσω το Φεστιβάλ, διότι με έπιασε μία βραχνάδα, πράγμα που συμβαίνει στον καθέναν» είπε.

Και συνέχισε:

«Θα μπορούσα να τραγουδήσω, ίσως, αλλά δεν θα τραγουδούσα καλά κι αυτό είμαι σίγουρη ότι ούτε κι εσείς θα το θέλατε»

Λυπούμαι που με αναμείξανε σε αυτά τα πράγματα που δεν πρέπει για καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε πολιτική, ανήκουμε στον κόσμο. Παντρεύτηκα Ιταλό, όλος ο κόσμος μου έδωσε τιμές, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό κανείς δεν το σβήσει» ακούγεται να λέει στο αθηναϊκό ραδιόφωνο.

@greek_film_production_ #foryou #foryoupage #ελλαδα🇬🇷 ♬ πρωτότυπος ήχος – Greek Film Production