Ανασκόπηση 2023: Οι πόλεμοι, τα δυστυχήματα και οι φυσικές καταστροφές της χρονιάς σε εικόνες
TV Gossip

Ανασκόπηση 2023: Οι πόλεμοι, τα δυστυχήματα και οι φυσικές καταστροφές της χρονιάς σε εικόνες

Ανασκόπηση 2023: Οι πόλεμοι, τα δυστυχήματα και οι φυσικές καταστροφές της χρονιάς σε εικόνες

Τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα που τάραξαν τη χρονιά που φεύγει

To 2023 μας αποχαιρετά και η γεύση που αφήνει πίσω του είναι γλυκόπικρη…

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη γεγονότα, πολλά από τα οποία μας συγκλόνισαν και γράφτηκαν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Το 2023 σημαδεύτηκε από μία σειρά τραγωδιών τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ατυχήματα, απώλειες, συρράξεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές συνέθεσαν ένα τρομακτικό τοπίο Αποκάλυψης. Η ειδησεογραφία κατακλύστηκε από δυσάρεστη επικαιρότητα δίχως τέλος δημιουργώντας μία εύλογη ανησυχία για το τι έπεται στη συνέχεια…

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της χώρας μας για το 2023 αλλά και τα σημαντικότερα που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασε συγκεντρωτικά ο  Τομέας Φωτορεπορτάζ και Βίντεο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα του 2023 είναι αδιαμφισβήτητα το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Ο χρόνο σταμάτησε στις 23:22 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όταν ο επιβατικός συρμός Intercity 62 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

Στις 9 Ιουνίου μια παλιά μεταλλική αλιευτική τράτα αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη για την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπους, περίπου 750 στον αριθμό, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κανείς δεν φανταζόταν την τραγωδία που θα ακολουθούσε, τις χαμένες ζωές στα μπλάβα νερά της Μεσογείου,, τα κατακερματισμένα όνειρα…

Πέντε ημέρες αργότερα η τράτα βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου.

Μόνο 104, όλοι άνδρες, επέζησαν, νεκροί ανασύρθηκαν 82, και εκατοντάδες χάθηκαν στον βυθό.

Φρικτό και άδικο θάνατο βρήκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 ο Αντώνης Καρυώτης στον Πειραιά, προσπαθώντας να επιβιβαστεί στο Blue Star Horizon.

Μέλη του πληρώματος κοστολόγησαν τη ζωή του με το αντίτιμο ενός εισιτηρίου… Θεωρώντας ότι ο Αντώνης δεν είχε το εισιτήριο για να επιβιβαστεί τον έσπρωξαν στη θάλασσα όπου λεπτά αργότερα ανασύρθηκε νεκρός βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο.

Έξι πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας θρήνησε η Ελλάδα το 2023.

30 Ιανουαρίου 2023: Πτώση F-4E Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας. Νεκροί ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

25 Ιουλίου 2023: Πτώση CL-215 στην Νότια Εύβοια. Νεκροί ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης.

17 Σεπτεμβρίου 2023: Δυστύχημα στην αποστολή που εστάλη στην Λιβύη. Νεκρή η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ. Στο ίδιο συμβάν είχαμε ακόμη 4 θύματα, την Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, τον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη και τους πολίτες Άντζελα-Μόϊρα και Φίλιππο Μανδαλιό.

27 Δεκεμβρίου 2023: Πτώση Τ-2 Buckeye στην Καλαμάτα. Νεκρός ο Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας (φωτό).

ΠΟΛΕΜΟΙ

Ισραήλ – Χαμάς 

Ο πόλεμος μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων – υπό την ηγεσία της Χαμάς – και του Ισραήλ[12], ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στα Ισραηλινά εδάφη και επιτέθηκαν εναντίον αμάχων Ισραηλινών που συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια από συστάσεως του κράτους του Ισραήλ[13]. Μία ημέρα αργότερα, ξεκίνησε η Ισραηλινή αντεπίθεση, με συνεχείς βομβαρδισμούς και ολικό αποκλεισμό της Λωριδας της Γάζας, καθώς και συμπλοκές στην Δυτική Όχθη και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΟΥΔΑΝ

Στις 15 Απριλίου 2023, ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις σε όλο το Σουδάν, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μεταξύ αντίπαλων φατριών της κυβερνώσας στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Μέχρι τις 18 Απριλίου, τουλάχιστον 188 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν με επιθέσεις των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε βασικούς κυβερνητικούς χώρους. Εκρήξεις και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν σε όλο το Χαρτούμ.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ – ΚΑΡΑΜΠΑΧ 

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί για χρόνια αμφισβητούμενη περιοχή στον Καύκασο ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Παρόλα αυτά μεγάλο τμήμα της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ, βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (έως τον Φεβρουάριο του 2017 γνωστή ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ), ένα ανεξάρτητο κράτος με αρμενική πλειοψηφία.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αποτέλεσμα τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, τον αφοπλισμό των δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, και την έξοδο των Αρμενίων από την περιοχή.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Οι φυσικές καταστροφές χτύπησαν αλύπητα και φέτος τη χώρα που μέτρησε ανθρώπινες απώλειες, νεκρά ζώα και αναρίθμητες ζημίες από πυρκαγιές και πλημμύρες.

28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού το 23.

Στάχτη και αποκαΐδια άφησαν πίσω τους οι δασικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα κυρίως μετά τις 17 Ιουλίου και τέλη Αυγούστου, μεταξύ άλλων στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τον Νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές.

Οι φωτιές μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν κάψει πάνω από 1.800.000 στρέμματα και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

17 συμπολίτες μας θρηνήσαμε στην κακοκαιρία Daniel, καθώς και ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις με τις εκτιμήσεις να καθορίζουν το κόστος στο 1-1,5 δισ. ευρώ ζημία μόνο για την αγροτική παραγωγή.