ΕΡΤ: Η αδιανόητη καταγγελία κατά του ΡΙΚ για την εκπροσώπηση στη Eurovision
TV Gossip

ΕΡΤ: Η αδιανόητη καταγγελία κατά του ΡΙΚ για την εκπροσώπηση στη Eurovision

ΕΡΤ: Η αδιανόητη καταγγελία κατά του ΡΙΚ για την εκπροσώπηση στη Eurovision

Γιατί κατήγγειλε η ελληνική κρατική τηλεόραση την κυπριακή;

Συζήτηση έχει προκαλέσει στα κυπριακά media το δημοσίευμα του περιοδικού Capuccino TV Guide της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρει ότι η ΕΡΤ προχώρησε σε καταγγελία κατά του ΡΙΚ με φόντο τη Eurovision.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην EBU, τον φορέα που διοργανώνει και εποπτεύει τη Eurovision, επειδή ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του Κύπριου εκπροσώπου στον μουσικό διαγωνισμό δεν θα γίνει στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

«Το ΡΙΚ σε συνεργασία με την ελληνική δισκογραφική εταιρεία Panik Records έχει αποφασίσει πως ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision για το 2024 θα είναι ο νικητής του talent show Fame story που θα γίνει σε στούντιο στην Ελλάδα. Το show θα προβληθεί στο Star Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ. Ωστόσο, η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην παραγωγό του διαγωνισμού EBU, ζητώντας εξηγήσεις επειδή αφήνει μέλος της, το ΡΙΚ, να διοργανώνει διαγωνισμό σε άλλη επικράτεια από αυτήν που της επιτρέπεται για να βρει τον εκπρόσωπό της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision!

Πέρα από το διπλωματικό επεισόδιο που φαίνεται πως προκαλείται με την καταγγελία, αφού υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων για αναμετάδοσή τους στις δύο χώρες, αν η EBU κάνει δεκτή την καταγγελία της ΕΡΤ, το ΡΙΚ κινδυνεύει να αποκλειστεί ακόμη και από την EBU αν δεν κάνει πίσω με τον τρόπο που θα επιλέξει τον εκπρόσωπό μας στον διαγωνισμό ή αν η ΕΡΤ δεν αποσύρει την καταγγελία που έκανε. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μεν η καταγγελία από την ΕΡΤ στην EBU, ωστόσο, από την πλευρά της η EBU μέχρι στιγμής έστειλε επιστολή στο ΡΙΚ ζητώντας εξηγήσεις χωρίς ακόμη να πάρει κάποια απόφαση για το θέμα».  

Τεταμένες οι σχέσεις των δύο κρατικών καναλιών;

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι σχέσεις των δυο κρατικών καναλιών είναι τεταμένες και «πως δεν ήταν τυχαία, εν τέλει, ούτε η πολύ κακή βαθμολογία που έδωσε η επιτροπή της ΕΡΤ στο τραγούδι που εκπροσώπησε την Κύπρο στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Το ΡΙΚ πάντως δεν ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΡΤ για ποιον λόγο έγινε η καταγγελία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ενδεχομένως να προκύπτει από τη φετινή κακή πορεία της Ελλάδας στον διαγωνισμό που έφερε κόντρα με τον τρόπο που επιλέγεται ο εκπρόσωπος της Κύπρου».

Μένει φυσικά να δούμε τι θα αποφανθεί η ΕΒU.

Ο γενικός κανονισμός της  EBU για τις χώρες που συμμετέχουν πάντως (δείτε τον εδώ) αναφέρει επί λέξη:

«Κάθε τραγούδι που διαγωνίζεται στη Eurovision επιλέγεται από εθνικό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον επίσημο ραδιοτηλεοπτικό φορέα κάθε χώρας. Ο εθνικός διαγωνισμός οργανώνεται υπό την πλήρη ευθύνη του εν λόγω φορέα».

Δείτε πώς σχολίασε ο Θοδωρής Ρακιντζής το θέμα, που έκανε λόγο για «εθνική προδοσία».