Griselda Blanco: Ποια είναι η «Νονά της κοκαΐνης» που φοβόταν ο Εσκομπάρ και κάνει πάταγο στο Netflix;
TV Gossip

Griselda Blanco: Ποια είναι η «Νονά της κοκαΐνης» που φοβόταν ο Εσκομπάρ και κάνει πάταγο στο Netflix;

Griselda Blanco: Ποια είναι η «Νονά της κοκαΐνης» που φοβόταν ο Εσκομπάρ και κάνει πάταγο στο Netflix;

Η σειρά που βρίσκεται ήδη στο νούμερο 1 των trends

Η Γκρισέλντα Μπλάνκο είναι ένα από τα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή συζητιέται ξανά αφού το Netflix φρόντισε να θυμίσει την ιστορία της.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόσωπο της Κολομβίας, βαριά ριζωμένο στο εμπόριο ναρκωτικών, που μέχρι και ο Πάμπλο Εσκομπάρ τη φοβόταν.

«Ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκα ποτέ ήταν η Γκριζέλντα Μπλάνκο», φέρεται να είχε πει ο Εσκομπάρ

Ποια ήταν, όμως, η Γκρισέλντα Μπλάνκο;

Η Γκρισέλντα Μπλάνκο Ρεστρέπο γεννήθηκε στην Καρθαγένη στη βόρεια ακτή της χώρας. Αυτή και η μητέρα της, Αννα Μπλάνκο, μετακόμισαν στο Μεντεγίν όταν ήταν τριών ετών. Όταν έφτασε εκεί, υιοθέτησε έναν εγκληματικό τρόπο ζωής. Ο πρώην εραστής της Μπλάνκο, Τσαρλς Κόσμπι, διηγήθηκε ότι σε ηλικία 11 ετών φέρεται να απήγαγε ένα παιδί από μια πολυτελή γειτονιά, κοντά στη δική της γειτονιά, προσπαθώντας να πάρει λύτρα, αλλά τελικά το πυροβόλησε. Η Μπλάνκο είχε γίνει πορτοφολάς πριν καν κλείσει τα 13 της. Για να ξεφύγει από τις σεξουαλικές επιθέσεις του φίλου της μητέρας της, έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 19 ετών και κατέφυγε σε λεηλασίες στο Μεντεγίν μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Η Γκρισέλντα Μπλάνκο ήταν εξέχουσα φιγούρα στο εμπόριο ναρκωτικών από την Κολομβία μέχρι το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετανάστευσε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες με πλαστά διαβατήρια και εγκαταστάθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Εκεί, ίδρυσε μια μεγάλη επιχείρηση κοκαΐνης και τον Απρίλιο του 1975 κατηγορήθηκε για οργάνωση και εμπορία ναρκωτικών μαζί με 30 υφισταμένους της. Κατέφυγε στην Κολομβία πριν προλάβει να συλληφθεί, αλλά επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η επιστροφή της συνέπεσε λίγο πολύ με την έναρξη πολύ βίαιων, δημοσίων συγκρούσεων που περιλάμβαναν εκατοντάδες δολοφονίες ετησίως, οι οποίες συνέβαλαν στην υψηλή εγκληματικότητα που σάρωσε την πόλη του Μαϊάμι τη δεκαετία του 1980. Ο αγώνας των αρχών επιβολής του νόμου για τον τερματισμό της εισροής κοκαΐνης στο Μαϊάμι οδήγησε στη δημιουργία της CENTAC 26 (Κεντρική Τακτική Μονάδα), μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του αστυνομικού τμήματος του Μαϊάμι και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) κατά των ναρκωτικών.

Η Μπλάνκο συμμετείχε στη βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, γνωστή ως Πόλεμος των Ναρκωτικών του Μαϊάμι ή Πόλεμος των Καουμπόι της Κοκαΐνης που μάστιζε το Μαϊάμι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτή ήταν μια περίοδος όπου η κοκαΐνη διακινούνταν περισσότερο από την κάνναβη.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1985, η Μπλάνκο συνελήφθη στο σπίτι της από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και κατηγορήθηκε για συνωμοσία για την παρασκευή, εισαγωγή και διανομή κοκαΐνης. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια.

Ενώ εξέτιε την ποινή της, κατηγορήθηκε για τρεις φόνους πρώτου βαθμού από την πολιτεία της Φλόριντα. Η εισαγγελία έκανε συμφωνία με έναν από τους πιο έμπιστους δολοφόνους της Μπλάνκο, τον Χόρχε Αγιάλα, ο οποίος συμφώνησε να καταθέσει εναντίον της. Ωστόσο, η υπόθεση κατέρρευσε λόγω τεχνικών στοιχείων που σχετίζονταν με ένα τηλεφωνικό σεξουαλικό σκάνδαλο μεταξύ του Αγιάλα και δύο γυναικών γραμματέων, οι οποίες εργάζονταν στο γραφείο του κρατικού εισαγγελέα. Το 1998, η Μπλάνκο ομολόγησε την ενοχή της σε τρεις κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.[22] Το 2002, η Μπλάνκο υπέστη καρδιακή προσβολή στη φυλακή.

Το 2004 αφέθηκε ελεύθερη και απελάθηκε στο Μεντεγίν.[14] Πριν από τη δολοφονία της το 2012, εθεάθη για τελευταία φορά τον Μάιο του 2007 στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά.

Το δίκτυο διανομής, το οποίο εκτεινόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέφερε κέρδος 80 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 2012, η Μπλάνκο αγόρασε κρέας αξίας 150 δολαρίων από ένα κρεοπωλείο στη γωνία της 29ης οδού στο Μεντεγίν. Έξω από το κατάστημα, δέχθηκε επίθεση και πυροβολήθηκε στον ώμο και στο κεφάλι από άγνωστο μοτοσικλετιστή και απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών.

**Με πληροφορίες από Wikipedia

Η σειρά στο Netflix

Η ζωή της βασίλισσας των ναρκωτικών αποτυπώνεται και μέσα από τη διεθνή πλατφόρμα, όπου μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να φτάσει στο νούμερο 1 των trends.

Πρόκειται για μια σειρά των 6 επεισοδίων όπου δείχνει την πορεία της από μια «κυρία στην πόλη» στο να προσπαθεί να ξεφύγει από τη μοίρα της.

Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η εντυπωσιακή Σοφία Βεργκάρα που έχει μπει για τα καλά στον ρόλο και μεταφέρει τη ζωή μιας γυναίκας άλλης εποχής.

Δείτε το τρέιλερ

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Νικολόπουλος: Η «γκάφα» που έκανε με το μπουζούκι του Ζαμπέτα – «Μου το συγχώρησε αλλά…»