Μπουράκ Χακί: «Νιώθω πως έχω περισσότερους φίλους στην Ελλάδα απ΄ό,τι στην Τουρκία»
Ελλάδα

Μπουράκ Χακί: «Νιώθω πως έχω περισσότερους φίλους στην Ελλάδα απ΄ό,τι στην Τουρκία»

Μπουράκ Χακί: «Νιώθω πως έχω περισσότερους φίλους στην Ελλάδα απ΄ό,τι στην Τουρκία»

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» στην οποία συμμετέχει

Στην Τουρκία ο Μπουράκ Χακί είναι ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα στην υποκριτική.

Γνωστός πια και στην Ελλάδα ο Τούρκος ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! και τον Γιώργο Πράσινο για την αγάπη του στη χώρα μας αλλά και για τη συνεργασία του με τη Μιμή Ντενίση στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» που ετοιμάζεται να βγει στους κινηματογράφους.

Με αφορμή διάφορες επαγγελματικές προτάσεις που έχεις, απολαμβάνεις να έρχεσαι με κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα.

Ναι, χαίρομαι που έρχομαι εδώ με κάθε αφορμή. Όταν φτάνω στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα περάσω τον έλεγχο αεροδρομίου, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Οι Έλληνες είναι πολύ ζεστοί και θετικοί άνθρωποι. Νιώθω πως έχω περισσότερους φίλους στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Τουρκία. Ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2010 με την επιτυχία που σημείωνε εδώ το σίριαλ όπου έπαιζα, το Κισμέτ. Με προσκάλεσαν για να δώσω κάποιες συνεντεύξεις και έκανα φωτογραφίσεις με αφορμή τη σειρά. Έκτοτε έρχομαι πολύ συχνά.

Τι σου λένε οι Έλληνες όταν σε βλέπουν από κοντά;

Με αγαπάνε. Με αγκαλιάζουν, μου μιλάνε, μου δείχνουν τον θαυμασμό τους, το βλέπω στα μάτια τους. Έχω άπειρες αναμνήσεις με Έλληνες. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί με νιώθουν σαν μέλος της οικογένειάς τους. Κι αυτό είναι υπέροχο. Τρελαίνομαι που οι Έλληνες είναι τόσο έντονοι και εκδηλωτικοί. Ξέρουν πώς να ζουν – έχω μάθει πολλά από εσάς. Μου αρέσει η φιλοσοφία σας, ότι εργάζεστε για να ζείτε και όχι το αντίθετο. Λατρεύω το ελληνικό φαγητό και γελάω όταν ακούω σε κάποιο τραπέζι που λέτε «πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό, όσο κι αν έχουμε φάει!». Από την άλλη, αυτό που με ξένιζε στην αρχή είναι πως οι Έλληνες μιλάνε όλοι την ίδια στιγμή. Στην Τουρκία, όταν μιλάει κάποιος, οι άλλοι ακούν. Αλλά το συνήθισα αυτό.

Ανεβάζεις συχνά στα social media φωτογραφίες από τις διακοπές στα ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Η Ελλάδα έχει 1.000 νησιά, οπότε μια ζωή δεν είναι αρκετή για να τα δεις όλα. Σίγουρα από τα αγαπημένα μου είναι η Σαντορίνη. Φέτος που πήγα στη Λέσβο και τη Χίο είδα πως είναι πανέμορφα, πράσινα νησιά και όποιος δεν τα έχει δει, προτείνω να τα επισκεφτεί. Εκεί όλα είναι αυθεντικά.

Πάντα μιλάς με θαυμασμό για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Έχεις αισθανθεί κάποια ενόχληση από Τούρκους εξαιτίας αυτής της αγάπης σου;

Φυσικά, πολλές φορές. Είμαι Τούρκος, αγαπώ τη χώρα μου και τους Τούρκους, αλλά αγαπώ και τους Έλληνες. Ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές που πηγαίνω, μιλάω για την Ελλάδα, τους λέω πως στην ελληνική τηλεόραση προβάλλονται τα τουρκικά σίριαλ με υπότιτλους κι αυτό είναι μια ένδειξη ότι είμαστε αγαπημένοι ως άνθρωποι. Αισθάνομαι δεσμό με εσάς.

Έχεις ακούσει αφηγήσεις από τον πατέρα σου ή τον παππού σου αναφορικά με το γεγονός της Καταστροφής της Σμύρνης;

Ασφαλώς και έχω, αλλά όχι από προσωπική εμπειρία γιατί η ιστορία μιλάει για τριάντα χρόνια πριν γεννηθεί ο πατέρας μου. Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή – η πλευρά του παππού μου είναι από την Κομοτηνή. Ο πατέρας μου μού μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες, για τα κοινά που έχουμε και την αγάπη που μας ενώνει. Ακόμα και ο καθηγητής γιατρός που ανέλαβε τη γέννηση του γιου μου –είναι Τούρκος με ελληνικές ρίζες– μου έλεγε: «Να πηγαίνεις στην Ελλάδα, είναι υπέροχη χώρα με ωραίο λαό!».

Για ποιο πράγμα είσαι ιδιαίτερα περήφανος;

Είμαι περήφανος που κρατάω την καλή μου πλευρά άθικτη. Και τι γίνεται με τη λιγότερο καλή σου πλευρά; Πέραν του ότι κάποιες φορές είμαι τεμπέλης –αυτό το λέω ως αρνητικό–, δεν δείχνω εύκολα κάτι αρνητικό στους ανθρώπους, ούτε νιώθω έτσι. Ακόμα και σε τσακωμούς, παραμένω ήρεμος και σιωπηλός. Ακούω τι έχει να μου πει ο άλλος και δεν αντιδρώ εν θερμώ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;

Ο γιος μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι παρών στους ανθρώπους που αγαπώ: τον γιο μου, τη μητέρα μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Η ζωή μού έχει μάθει να προσπαθώ να είμαι χαρούμενος. Για αυτό συχνά φεύγω από τα φώτα και πηγαίνω στο κτήμα μου, όπου ζω μια πιο ήρεμη ζωή. Ακόμα και στις δύσκολες μέρες, εκεί βρίσκω λόγο ύπαρξης. Η φύση σού λέει πάντα τι να κάνεις. Έτσι κάνω επαναφορά της διάθεσής μου!