Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν κρατάω αστερίσκους στις σχέσεις μου. Αφήνομαι ολοκληρωτικά και θέλω όλο αυτό να είναι αμφίδρομο»
Ελλάδα

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν κρατάω αστερίσκους στις σχέσεις μου. Αφήνομαι ολοκληρωτικά και θέλω όλο αυτό να είναι αμφίδρομο»

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν κρατάω αστερίσκους στις σχέσεις μου. Αφήνομαι ολοκληρωτικά και θέλω όλο αυτό να είναι αμφίδρομο»

Η anchorwoman του Mega μιλάει για τις τρικλοποδιές στο επάγγελμά της αλλά και την προσωπική της ζωή στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί

«Δεν θέλω να αναπαράγω το καταπιεστικό πρότυπο της ιλουστρασιόν ευτυχίας» δηλώνει η Κατερίνα Παναγοπούλου στον Μιχάλη Ροδόπουλο και το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» και άλλη μια φορά τα λόγια της δείχνουν πως η δημοσιογράφος του Mega είναι αυτό ακριβώς που λίγο πολύ όλοι έχουν υποψιαστεί: αυθεντική, ειλικρινής και μία γυναίκα που απέχει πολύ από δηθενισμούς.

Η anchorwoman του «Μεγάλου Καναλιού» μίλησε για όλα: για τον χώρο της δημοσιογραφίας, για τον τύπο άνδρα που τη γοητεύει αλλά και για το γεγονός ότι όσο και να φάει ο μεταβολισμός της έχει συνωμοτήσει για να σπάει τα νεύρα των φίλων της.

Δεν θέλω να ακουστεί στερεοτυπικό, ούτε σεξιστικό, αλλά μήπως είσαι πολύ λαμπερή, νέα, όμορφη και θελκτική, με εντυπωσιακό πλατύ χαμόγελο, για να παρουσιάζεις δελτίο;

Υπάρχουν και έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πολύ όμορφες γυναίκες στην παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Για παράδειγμα, η Έλλη Στάη είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, με σαγηνευτικά μάτια, λαμπερό χαμόγελο και έντονη θηλυκότητα. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η αίσθηση ότι όταν παρουσιάζεις δελτίο ειδήσεων πρέπει να είσαι αυστηρός, ξινός, με σηκωμένο φρύδι. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτό το στερεότυπο έχει πλέον εκλείψει. Δεν με ενδιαφέρει στο δελτίο ειδήσεων ούτε να το παίξω αυστηρή ούτε να κάνω μάθημα σε κανέναν ούτε να προκαλέσω εσκεμμένα ένταση ή καβγά, το θεωρώ παρωχημένο. Αυτό που επιδιώκω είναι να μεταφέρω με ψυχραιμία και ακρίβεια τα γεγονότα. Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου κι αυτό, νομίζω, το εισπράττει στο τέλος ο τηλεθεατής.

Πάντα αναρωτιέμαι αν ο ιδανικός άνκορμαν είναι εκείνος που δεν διατυπώνει τη δική του προσωπική τοποθέτηση για την είδηση που εκφωνεί.

Την άποψή μου τη λέω στα Νέα όπου αρθρογραφώ. Στο δελτίο έχω απόλυτη συναίσθηση ότι δεν εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου εκείνη την ώρα, αλλά ένα κανάλι και μια ολόκληρη ομάδα. Σαφώς και έχω άποψη, σαφώς και θα πω ανοιχτά αν κάτι με ενοχλεί, αν συμφωνώ ή διαφωνώ σε ένα θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσω να περάσω υπόγεια την άπο – ψή μου μέσω της είδησης. Επιμένω σε αυτό.

Έχεις πει και επιμένεις ότι ο παρουσιαστής του δελτίου δεν είναι αγγελιοφόρος ειδήσεων.

Ναι, γιατί θεωρώ ότι ένας παρουσιαστής πρέπει να έχει γωνίες, δεν μου αρέσει να είναι flat, να μεταφέρει απλά περιστατικά. Αντικειμενικότητα δεν σημαίνει ουδετερότητα. Λες με ειλικρίνεια τι πιστεύεις διότι είναι έντιμο και όχι να προσπαθείς να το περάσεις υπόγεια. Άλλωστε θεωρώ υποκριτικό να παριστάνει ένας δημοσιογράφος ότι δεν έχει άποψη. Δημοσιογράφοι είμαστε, δεν διαβάζουμε ρόλο, σαν να είμαστε στο θέατρο. Aν αρέσεις στον κόσμο, θα σε δει, αν δεν του αρέσεις, θα αλλάξει κανάλι. Για μένα το σημαντικό εί- ναι να μην αλλοιώνεται το περιεχόμενο της είδησης. Δηλαδή δεν θα προσπαθήσω να διαμορφώσω την είδηση με βάση την άποψή μου, ούτε θα αποκρύψω ειδήσεις. Από την άλλη, όμως, προσπαθώ να περάσω την άποψή μου και το κάνω συνειδητά σε υποθέσεις bullying. Όταν γράφω την πάσα της είδησης για μια υπόθεση bullying –παρενθετικά να πω ότι υπάρχει εσφαλμένα η αντίληψη ότι ο παρουσιαστής εκφωνεί μόνο τις ειδήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος γράφει όλα όσα λέει–, εκεί λοιπόν η διατύπωσή μου είναι στο όριο της δημοσιογραφικής εκφοράς λόγου. Δηλαδή θα πω μια πιο ακραία έκφραση, για παράδειγμα, «κτηνώδης πράξη», γιατί θεωρώ ότι το bullying είναι μια αισχρότητα που πρέπει να καταδικάζεται με ένταση.

Το πρώτο σου δελτίο το έκανες στο Star την ημέρα της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα.

Ναι, 15 Νοεμβρίου 2017, 6.00 ώρα το απόγευμα. Ήταν η απόλυτη τρέλα εκείνη την ημέρα. Δεν είχαμε ακόμη συνειδητοποιήσει την έκταση της τραγωδίας, μετρούσα – με νεκρούς. Είχα κάνει μόνο δύο δοκιμαστικά και ήταν προγραμματισμένο να βγω για το πρώτο μου δελτίο. Και ενώ κανονικά τα νοηματικά δελτία ήταν 5λεπτα, αυτό κράτησε 20 λεπτά, χωρίς autocue, γιατί όλα ήταν εν εξελίξει, με πολλές ζωντανές συνδέσεις, προσπαθώντας να καταγράψουμε μια ασύλληπτη τραγωδία με ψυχραιμία. Kαι ταυτόχρονα να ακούω τον πανζουρλισμό από το κοντρόλ στο ακουστικό μου, να πέφτουν οι συνδέσεις γιατί οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Ίσως τελικά φάνηκε στην πράξη ότι μπορούσα να αντεπεξέλθω στον ρόλo.

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούγονται για τις πισώπλατες μαχαιριές και τις τρικλοποδιές του χώρου η Κατερίνα Παναγοπούλου έρχεται για να επιβεβαιώσει πως ο ανταγωνισμός στο επάγγελμά της είναι σκληρός και πολλές φορές αθέμιτος.

«Έχω άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους, κάτι που για εμένα είναι κομβικό, είμαι άνθρωπος της ομάδας. Αυτό που λένε «στην τηλεόραση υπάρχουν ίντριγκες, κόντρες και αγκωνιές» είναι αληθέστατο. Αλλά εγώ αν δεν συμπαθώ κάποιον, θα το δείξω, άρα δεν θα έχουμε σχέσεις. Άμα σε συμπαθώ, θα σ’ το δείξω πάλι, στον υπερθετικό βαθμό. Γενικά είμαι άνθρωπος του υπερθετικού βαθμού, στις συμπάθειες στις αντιπάθειες, σε όλα. Δεν είναι όμως έξυπνη στρατηγική επιβίωσης στον χώρο. Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά έχω όμως και γερές συμμαχίες γιατί αν σε συμπαθώ, το εισπράττεις με ένταση και θα με αγαπάς για πάντα. Είμαι άνθρωπος πολύ δοτικός, που τα δίνει όλα» αναφέρει στη συνέντευξή της.

Δεν είναι όμως έξυπνη στρατηγική επιβίωσης στον χώρο.

Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά έχω όμως και γερές συμμαχίες γιατί αν σε συμπαθώ, το εισπράττεις με ένταση και θα με αγαπάς για πάντα. Είμαι άνθρωπος πολύ δοτικός, που τα δίνει όλα.

Η Κατερίνα έξω από τα δελτία είναι μία γυναίκα που τρώει πολύ, που λατρεύει τη ροκ και εσωστρεφής. Το ομολογεί άλλωστε η ίδια.

«Ξέρω ότι δεν ταιριάζει με την εικόνα που βγάζω προς τα έξω, αλλά μου αρέσει πολύ η ροκ μουσική».

Τρως όμως και πάρα πολύ, μαθαίνω.

Τρώω και δεν παχαίνω. Πολύ. Και τσατίζω τους φίλους μου. Τρώω junk food, μπέργκερ, χοτ ντογκ, κλαμπ σάντουιτς, τσακίζω ό,τι έχει σοκολάτα. Η πλάκα που μου κάνουν στο κανάλι, επειδή έχω γλυκά πάνω στο γραφείο, είναι να με ρωτάνε «ξεκίνησες διατροφή;». Ευτυχώς έχω πολύ καλό μεταβολισμό.

Ενώ δείχνω πολύ εξωστρεφής και ανοιχτή, στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να ανοιχτώ και να κάνω νέες φιλίες. Οι φίλοι μου όμως είναι για πάντα. Πολλοί με γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι με ξέρουν πραγματικά. Ξέρεις πότε χαλαρώνω και νιώθω ασφάλεια; Με τις δύο κολλητές που ήμασταν μαζί από μικρές στο σχολείο, στου Ζηρίδη, με τους δύο κολλητούς μου από το Πάντειο, με μετρημένους φίλους από τον χώρο των media και με τον εκάστοτε σύντροφό μου.

«Με ελκύουν οι άντρες με πολύ έντονη προσωπικότητα» έχεις πει.

Ναι, μου αρέσει ο άνθρωπός μου να πατάει γερά στα πόδια του ώστε να μπορώ να αφεθώ. Επειδή ώρες ώρες βγάζω ανασφάλειες, θέλω να με κάνει να νιώσω σιγουριά και ασφάλεια, αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που με κάνουν να αφεθώ. Και βέβαια η άνευ όρων αγάπη, δεν κρατάω αστερίσκους στις σχέσεις μου. Αφήνομαι ολοκληρωτικά και θέλω όλο αυτό να είναι αμφίδρομο. Δεν είμαι εύκολα προσεγγίσιμη. Ανέκαθεν όμως συνέβαινε αυτό.

Ποια ερώτηση σου προκαλεί αμηχανία να απαντήσεις;

Για την προσωπική μου ζωή. Δεν μου αρέσει να περιγράφεται η ζωή μου σε τίτλους και να μετριέται μετά σε «κλικ». Νιώθω άβολα. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο τι κάνει ο παρουσιαστής ενός δελτίου όταν σβήνουν τα φώτα.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ερωτική ευτυχία όταν διαφημίζεται» έχεις πει.

Έτσι πιστεύω. Έχω την αίσθηση ότι όσο περισσότερα φίλτρα χαράς βάζεις στη δημόσια εικόνα, τόσα τα ψεγάδια που προσπαθείς να κρύψεις. Το βλέπω στον εαυτό μου. Τις περιόδους που είμαι πολύ χαρούμενη δεν θέλω να μιλάω καθόλου για την προσωπική μου ζωή. Θέλω να την προφυλάξω, δεν έχω λόγο να τη διαφημίσω. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το πώς νιώθει ο καθένας, είναι υποκειμενικό. Επίσης δεν είμαι τραγουδίστρια, ας πούμε, ή ηθοποιός. Ο τηλεθεατής έχει κατατάξει τον παρουσιαστή ενός δελτίου, που αναγκαστικά μεταφέρει δυσάρεστα γεγονότα, σε μια άλλη κατηγορία. Και όταν του διαφημίζεις τη χαρά σου, ίσως είναι και λίγο ενοχλητικό κατά τη γνώμη μου. Δεν θέλω να αναπαράγω αυτό το καταπιεστικό πρότυπο της τελειότητας και της ιλουστρασιόν ευτυχίας. Επίσης, αν διαφημίζεις τη χαρά σου, μετά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι δεν θα υπάρξει ιδιωτικότητα ούτε στη θλίψη. Η επίκληση της ιδιωτικότητας συνοδεύεται από την υπενθύμιση παρελθοντικής αυτοπροβολής. Δεν μπορεί να γίνεται à la carte. Όταν ανοίγεις την πόρτα της ζωής σου, μετά δυστυχώς δεν έχει τέλος, δεν μπορείς να την κλείσεις.

Έβλεπα αυτό το αστείο βίντεο «Η Κατερίνα Παναγοπούλου δεν μασάει» που δημοσιοποίησες κι εσύ στο Instagram από τους Ράδιο Αρβύλα, όπου ενώ είσαι στον αέρα του δελτίου, κάτι ακούγεται δίπλα σου να σκάει, τρομάζεις για κλάσματα του δευτερολέπτου και συνεχίζεις ακάθεκτη: «Στα ύψη είναι σκαρφαλωμένος ο υδράργυρος αυτές τις τελευταίες ημέρες».

Στο στούντιο γίνονται διάφορα απρόοπτα που δεν τα παίρνει κανείς χαμπάρι. Πέφτουν και σπάνε αντικείμενα, σβήνουν autocue, μου έχει τύχει ένα λεπτό πριν βγω στον αέρα να ανοίξει όλο το φερμουάρ από την ολόσωμη φόρμα που φορούσα. Έτρεξε σαν τρελός ο floor manager να βάλει όσες παραμάνες μπορούσε και είπα τους τίτλους καθιστή, σπρώχνοντας την πλάτη μου στην καρέκλα για να μη φύγει μπροστά το ρούχο. Πρόσφατα είχα πάθει δηλητηρίαση από σαλάτα που είχα φάει πριν από το δελτίο. Είχα πανιάσει, έκανα εμετούς και μου λέει ο αρχισυντάκτης: «Μήπως θες να πας σπίτι;». Αλλά προετοίμαζα όλη μέρα το δελτίο και λέω «θα βάλω τα δυνατά μου». Προς το τέλος του δελτίου είπα «δεν αντέχω ζαλίζομαι, θα κάνω εμετό». Κόψαμε το τελευταίο βίντεο και δώσαμε νωρίτερα στη ροή. Στον αέρα δεν κατάλαβε ποτέ κανείς τίποτα. Θα έβλεπες τον εαυτό σου στην ψυχαγωγία; Ενώ δείχνω χαμογελαστή και ευχάριστη, νιώθω ότι δεν θα μου ταίριαζε. Θα επανέφερα πάντα τα θέματα που έχω στο δικό μου το μυαλό.