Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η απουσία του πατέρα του από τη ζωή του και τα λόγια θαυμασμού για τη σύζυγό του
Ελλάδα

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η απουσία του πατέρα του από τη ζωή του και τα λόγια θαυμασμού για τη σύζυγό του

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η απουσία του πατέρα του από τη ζωή του και τα λόγια θαυμασμού για τη σύζυγό του

Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και το... παράπονό του στην πολιτική

Καλεσμένος της Ελεονώρας Μελέτη στα «Μεσάνυχτα» ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ενός από των ατόμων που δέχτηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς, ενώ μίλησε και για την οικογενειακή του κατάσταση, καθώς μεγάλωσε χωρίς πατέρα.

«Δέχομαι δριμύτατη κριτική για διάφορα θέματα. Ο κόσμος με τον κορονοϊό ψάχνει αφορμές για να εκφράσει την οργή του. Εκείνες τις μέρες ο κόσμος αισθανόσουν ότι ήθελε να εκτονωθεί. Εκείνο το απόγευμα υπήρχε κόσμος στην πλατεία όμως και άτομα που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την οργή και να δημιουργήσουν επεισόδια. Ξεκίνησα με τη βασική μου θέση να λέω πως ό,τι και να έκανε αυτός ο άνθρωπος δεν έπρεπε να ξυλοκοπηθεί. Κυκλοφόρησε ένα βίντεο που ακούστηκε και το όνομά του και φάνηκε και το πρόσωπό του. Ένα βίντεο που βγήκε από την αντιπολίτευση που λέει ότι ένας περαστικός ξυλοκοπήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ . Εγώ έδωσα μια άλλη διάσταση και κανείς δεν στάθηκε στο γεγονός ότι μιλάμε για ανθρώπους που δημιουργούν επεισόδια.

Όταν περιμένεις ότι από μια δημόσια ενέργειά σου δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία σου είσαι λάθος. Δεν θα απολογηθώ στην αναρχία. Ήταν λάθος που δεν έδειξα παραπάνω την πτυχή της μη άσκησης βίας, θα μπορούσα να έχω επιμείνει περισσότερο. Η πολιτική είναι έτσι, δέχεσαι άδικη κριτική και προχωράς».

Για το ότι μεγάλωσε μόνο με την μητέρα του καθώς ο πατέρας του αποφάσισε να φύγει πριν καν γεννηθεί: «Είμαι προϊόν έρωτα. Ό,τι κατάφερε η μητέρα μου το προσπαθούσε μόνη της. Κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να κάνει το βήμα στην Ευρώπη. Με τον πατέρα μου γνωρίστηκε στη Σκιάθο και προέκυψα εγώ. Ο πατέρας μου δεν ξέρω που είναι, δεν έχουμε ζήσει ποτέ μαζί. Η μητέρα μου πήρε την απόφαση να με κρατήσει και να με μεγαλώσει. Τον έχω γνωρίσει, έχω πολλά χρόνια να τον δω όμως δεν του κρατάω κακία. Οι επιλογές μας στη ζωή πρέπει να είναι αυτές που πραγματικά θέλουμε. Αν δεν ταιριάζουν δεν τους δεσμεύει κάτι, ακόμα κι αν είναι ένα παιδί.

Έχω αισθανθεί κάποιες φορές ότι η μητέρα μου έχει ενοχές για την επιλογή της. Εγώ τη θαυμάζω για αυτό που έκανε. Είχα τη έλλειψη του πατρικού προτύπου και για αυτό θέλω να κάνω δική μου οικογένεια, όμως αυτή η έλλειψη σε βοηθά να αποκτήσεις δυνάμεις σε άλλα πράγματα. Είχα ερωτήματα για πολλά χρόνια που απαντήθηκαν στην πορεία. Είναι μια κατάσταση που τη νιώθω πολύ δικιά μου. Στη μητέρα μου δεν αρέσει η πολιτική, ήταν εναντίον με την επιλογή μου. Κανείς στην οικογένειά μου δεν είναι πολιτικός. Η μισή μου οικογένεια είναι αριστερών αντιλήψεων, ο πρώτος μου ξάδερφος είναι κομμουνιστής και κάνουμε πολύ ωραίες συζητήσεις. Δέχομαι κριτική, ειλικρινή και σκληρή από την οικογένειά μου. Με βοηθούν να γίνω καλύτερος. Στο σχολείο με θεωρούσαν αριστερό γιατί ήμουν πολύ διεκδικητικός».

https://streamable.com/lraqui

Γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, μετακόμισε στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα. Η πρώτη του γλώσσα ήταν τα γαλλικά, ενώ η καταγωγή του είναι από τον Βόλο. Οι Βρυξέλλες είναι σαν το δεύτερο σπίτι του και είναι μια από τις χειρότερες πόλεις που μπορείς να ζήσεις. Τη θεωρεί καταθλιπτική. «Το σχολείο στο οποίο πήγα έφερνε κοντά πολλούς πολιτισμούς και αυτό με βοήθησε στην αντίληψή μου», δήλωσε. Επέλεξε να περάσει σε μια σχολή στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι μπορούσε να πάει σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Ήθελα να κάνω κάτι για τη χώρα μου. Όταν μπήκα στο ελληνικό πανεπιστήμιο η εικόνα δεν ήταν όμορφη και φταίνε και οι φοιτητικές παρατάξεις σε αυτό. Ήθελα να μπω στην παράταξη της ΝΔ, αλλά δεν μου άρεσε αυτό που γινόταν, τα πάρτι κλπ. Εγώ ήθελα να κάνω πολιτική και αυτό έκανα, έμπαινα στα αμφιθέατρα και μίλαγα».

Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης: «Στις κρίσεις οι ικανοί φαίνονται και οι ανίκανοι εκτίθενται. Στην αρχή της πανδημίας που πήραμε οριζόντια μέτρα τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Αυτό πρόσφερε στην Ελλάδα το πλεονέκτημα της αλλαγής της εικόνας στο εξωτερικό, μια αξιόπιστη εικόνα. Αυτό έχει σημασία, γιατί όταν πήγαμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα για τον κορονοϊό, πήραμε αναλογικά περισσότερα από άλλες χώρες. Αυτό είναι μια επιτυχία. Από το καλοκαίρι και μετά η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση και αυτό φέρνει παράπονα και από τις δύο πλευρές. Προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει τη χρυσή τομή, την οποία δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένας, γιατί ο καθένας κοιτάει την πλευρά του. Αντιλαμβάνομαι την οργή του κόσμου και η δουλειά του πολιτικού είναι να τα ακούει. Ο πολιτικός δεν πρέπει να γκρινιάζει γι αυτά που ακούει, αλλά να αξιοποιεί αυτά που ακούει».

Ο γάμος στην Κύθνο

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ελένη Αθερινού.

«Την Κύθνο την αγαπάμε πολύ. Δεν έχουμε κάποια σχέση με το νησί, η γυναίκα μου είναι από το Καστελόριζο. Λόγω των συνθηκών είχαμε ελάχιστους καλεσμένους, όμως αυτή η απλότητα εμένα μου άρεσε. Είμαστε 6,5 χρόνια μαζί, όχι συνέχεια. Είναι μια σχέση σαν σεισμογράφος, είμαστε και οι δύο έντονοι χαρακτήρες. Είναι δικηγόρος και τη θαυμάζω γι αυτό. Μπορεί να ξυπνάει ξημερώματα και την ακούω με τόσο πάθος να χειρίζεται τη δουλειά της και να έχει δημιουργικότητα. Από εκεί και πέρα όπως όλα τα ζευγάρια έχουμε τα on και τα off. Το καλοκαίρι ακυρώσαμε δύο φορές τον γάμο λόγω covid. Εγώ είχα και ένα ατύχημα λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο. Μπορεί να χρειαστώ και πάλι χειρουργείο. Η σύζυγος μου ασκεί κριτική, θα είναι ειλικρινής σε αυτά που θα μου πει, αλλά τη νιώθω σύμμαχο και βράχο δίπλα μου».

Το τηλέφωνο χτυπάει όταν κάτι δεν αρέσει στο κόμμα. «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήμουν δίπλα όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα εκλεγεί, οπότε έχω την άνεση να του ανοιχτό. Από τη στιγμή που μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου κι εγώ είμαι ένας βουλευτής, ο πρωθυπουργός είναι πιο απασχολημένος, άρα μιλάμε λιγότερο σε σχέση με παλιότερα. Έχω φτάσει πλέον σε ένα σημείο που είμαι στάσιμος, είμαι 1,5-2 χρόνια βουλευτής. Στόχος μου είναι να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο και τώρα δεν έχω τα εργαλεία. Νιώθω ότι ήρθε η ώρα να πω μερικές αλήθειες και στον κόσμο που με στηρίζει και στην οικογένειά μου».

https://streamable.com/w4jbyt

Για το αν υπάρχουν φιλίες ανάμεσα σε πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων: «Υπάρχουν άνθρωπο στον ΣΥΡΙΖΑ  που είναι συνεννοήσιμοι, όμως είναι παρεξηγήσιμο στην κοινωνία μας μια συνάντηση με έναν πολιτικό από ένα άλλο κόμματα. Πολλές φορές έχει τύχει να μου πουν κάτι στον διάδρομο της πολιτικής με φόβο για να μην τους δουν από το κόμμα τους. Δεν θα πήγαινα σε άλλο κόμμα ποτέ. Είμαι ΝΔ».

Για τη δράση του με τη Μυρτώ: «Πλησίασα τη μητέρα της σε μια δράση και τη ρώτησα αν αυτές οι δράσεις φέρνουν χρήματα για να μπορέσει να κάνει αυτά που χρειάζεται για την κόρη της. Της είπα αν μπορώ να οργανώσω μια διαδικτυακή καμπάνια για να μαζευτούν τα χρήματα για τη θεραπεία. Η Μυρτώ πάει καλύτερα και προσπαθούμε με νέους συναδέλφους να πάει στο εξωτερικό να κάνει μια νέα θεραπεία».

https://streamable.com/k2p7he