Κώστας Τουρνάς: «Η γυναίκα μου είναι ένας απίστευτα ανιδιοτελής άνθρωπος. Νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ»
Ελλάδα

Κώστας Τουρνάς: «Η γυναίκα μου είναι ένας απίστευτα ανιδιοτελής άνθρωπος. Νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ»

Κώστας Τουρνάς: «Η γυναίκα μου είναι ένας απίστευτα ανιδιοτελής άνθρωπος. Νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ»

Τον Κώστα Τουρνά φιλοξένησε η Έλενα Κατρίτση στην εκπομπή «Προσωπικά», με τον γνωστό καλλιτέχνη να μιλά για τη μακρόχρονη πορεία του στη μουσική, τις συνεργασίες που του έμειναν αξέχαστες αλλά και τις δύσκολες περιόδους που πέρασε, όταν σταμάτησε να δέχεται προτάσεις για δουλειά.

Από τη μνήμη του δεν ξεγράφεται η αντίδραση του πατέρα του, όταν του ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική.

«Μου είπε ότι τους μουσικούς τους θάβουν με έρανο» εννοώντας ότι δεν έχουν μέλλον να βιοποριστούν» είπε.

Ούτε μια στιγμή δεν μετάνιωσε για την απόφαση του. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχω χωρίς τη μουσική. Για μένα ήταν ευλογία. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο, που με συντήρησε όλη μου τη ζωή. Είμαι διπλά ευγνώμων στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να τονώσουν τον ψυχισμό μου με τα αισθήματά τους, με τις πράξεις τους, με τις κινήσεις τους. Ας ελπίσουμε πως κι εγώ θα καταφέρω κάτι ακόμα, ένα τραγούδι, κληρονομιά λίγο πολύ, που θα μιλά για το αύριο των ανθρώπων, που όντως προδιαγράφεται ωραίο, ανεξάρτητα τι θα μεσολαβήσει» πρόσθεσε.

https://streamable.com/xe9ec9

Η καριέρα του δημοφιλούς τραγουδοποιού απογειώθηκε στις αρχές του ‘70. Με τους Poll άφησε εποχή στην τότε νεολαία αν και κατηγορήθηκε ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διάλυσή τους το 1972. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους;

«Ήταν οι εποχές, πολλές φορές το ονομάζουμε τάση. Το σύνολο των ανθρώπων έχει περιόδους που εκρήγνυται ανασυγκροτείται. Πέσαμε σε μία περίοδο που αυτό που συνέβαινε, συνέβαινε και στην Ελλάδα. Ήταν η ανάγκη των νέων ανθρώπων να να ακούσουν αυτά που αφορούσαν τους ίδιους.

«Δεν διαχειριζόμασταν την επιτυχία, ήταν όπως πήγαινε η μέρα. Ίσως και για αυτό τον λόγο ήταν βραχύβια η διάρκεια του συγκροτήματος».

Για τη διάλυση της μπάντας εξήγησε: «Είχα σημείο εμμονής ότι αυτό που δώσαμε στον κόσμο δεν ήταν επιχείρηση. Οι άνθρωποι που μας αγαπούσαν, αγαπούσαν εκείνη τη ομάδα. Αν δεν μέναμε έτσι, δεν είχε νόημα να συνεχιστεί το συγκρότημα».

https://streamable.com/ildnui

Ο Κώστας Τουρνάς γνώρισε την απόλυτη επιτυχία και τα τραγούδια του γίνονταν αμέσως επιτυχίες. Παραδέχτηκε, όμως, πως έζησε και δύσκολες μέρες, όταν δεν χτυπούσε το τηλέφωνό του, αλλά δεν βάλτωσε και βρήκε τον τρόπο να προχωρήσει.

Όπως κάποτε, που έγραψε τραγούδια στη Δούκισσα και τη Ρίτα Σακελλαρίου με ψευδώνυμο, γιατί υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες.

«Έμεινα αποσβολωμένος όταν μου είπαν στην εταιρεία μου ότι έχω πεθάνει καλλιτεχνικά.  Είναι περιττό να επιχειρείς μανιωδώς κάτι. Το τηλέφωνο δεν χτυπούσε ειδικά μετά την μεταπολίτευση. Ο κόσμος διψούσε για το πολιτικό τραγούδι, εκεί περνάς στο πλάι, δεν σε αναζητάμε, δεν σε θέλουμε για δουλειές. Περνάς στην άκρη, έκανα χιλιάδες πράγματα. Δούλεψαν σαν μουσικός σε στούντιο, έγραψα λαϊκά τραγούδια με ψευδώνυμο. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου και ούτε με στενοχώρησε».

https://streamable.com/ix0dvc

Όλα αυτά τα χρόνια κράτησε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ στην προσωπική του ζωή. Με τη σύζυγό του, είναι μαζί 50 χρόνια και ποτέ δεν απασχόλησε τα Μέσα για τη σχέση τους και τις ιδιωτικές τους στιγμές.

Γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν γύρω στα 22 κι εκείνη δεν είχε ακόμα τελειώσει το σχολείο.

«Είναι κάτι που δεν μπορείς να το βάλεις σε περιγραφή, ούτε να δώσεις τη συνταγή του, ούτε να το αποτιμήσεις ακριβώς. Όταν λένε οι άνθρωποι “αγαπάω” κάπου από εκεί πηγάζει. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπάρξουν μαζί άρα για να μπορούν να υπάρξουν μαζί κάτι παραπάνω υπάρχει».

«Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος ανιδιοτελής απίστευτα. Δεν υπολογίζει τίποτα για τον εαυτό της. Αυτό όταν το ζεις και το ξαναζείς λες “δεν υπάρχει, δεν μπορώ χωρίς αυτό”. Μία σχέση για να προχωρήσει και να σταθεί για ένα μεγάλο διάστημα χρειάζεται και άλλα πράγματα. Η ανιδιοτέλεια είναι ένα από αυτά, ένα δεύτερο είναι ότι νιώθω συνέχεια στα μάτια της ότι με αγαπάει πολύ, είναι λίγο αυτό; Σε απίθανες στιγμές που δεν ξέρει ότι βλέπω πώς με κοιτάει;».

https://streamable.com/54rxif