Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Δωρίζει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Στην πρωτοβουλία να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα πήρε ο Πάπας Φραγκισκος και συγκεκριμένα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Τα τρία θραύσματα βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, επί πολλούς αιώνες.

Πριν από έναν χρόνο, ο Ιερώνυμος και ο Πάπας είχαν συναντηθεί με αφορμή το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Κύπρο και την ελληνική πρωτεύουσα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου. Και οι δύο είχαν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία ήταν εκτεθειμμένα σε εκατομμύρια επισκέπτες».