Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge έφτασαν στην Κύπρο
Ελλάδα

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge έφτασαν στην Κύπρο

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge έφτασαν στην Κύπρο

Στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge. Το πριγκιπικό ζεύγος βρίσκεται στο νησί, σε προγραμματισμένο ταξίδι στην βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι. Την είδηση επιβεβαίωσε και το παλάτι του Kensington με σχετικό tweet, στο οποίο και δείχνει τον πρίγκιπα William Και την Kate να κατεβαίνουν από αεροσκάφος της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας.

Αξιωματικός της βρετανικής βάση στο Ακρωτήρι υποδέχεται την Δούκισσα Kate

Αξιωματικός της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι υποδέχεται την Δούκισσα Kate – Zuma Press

Με την επίσκεψή τους στο Ακρωτήρι, ο Δούκας και η Δούκισσα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στους Βρετανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν μακριά από την Αγγλία. Σύμφωνα με το παλάτι του Kensington το ζεύγος «γνωρίζει και τιμά το γεγονός ότι πολλά μέλη του στρατιωτικού προσωπικού βρίσκονται μακριά από τα σπίτια και θα περάσουν χωριστά από τις οικογένειές τους αυτές τις γιορτές».

Η Δούκισσα Kate συνομιλεί με γυναίκα στρατιώτη στην Κύπρο - Zuma Press

Η Δούκισσα Kate συνομιλεί με γυναίκα στρατιώτη στην Κύπρο – Zuma Press

Η Δούκισσα του Cambridge, Kate συνομίλησε με μέλη της αποστολής “Operation Shader”, που διεξάγει το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Στην Συρία.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge συζήτησαν όμως και με τα μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που εργάζονται στο νησί.

Τι είναι η βάση στο Ακρωτήρι

Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (ΠΚΒ) είναι δύο περιοχές στο νησί της Κύπρου υπό Βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά από την ανεξαρτησία και την μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε και πέτυχε την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, προς όφελος των Βρετανικών συμφερόντων.

Η Δυτική Περιοχή των ΠΚΒ στο νησί βρίσκεται στο Ακρωτήρι, ενώ η ανατολική περιλαμβάνει τον Σταθμό Αγίου Νικολάου.

Οι ΠΚΒ στην Κύπρο είναι μέρος ενός δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και σε ξένες χώρες με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Άλλες τέτοιες βάσεις βρίσκονται για παράδειγμα στο Γιβραλτάρ και στα νησιά Φώκλαντ.