Κάθε φορά που πηγαίνω για συνέντευξη στο σπίτι της Μαρίας Καβογιάννη με πιάνει μια απίστευτη νοσταλγία. Θες επειδή ο τοίχος του σπιτιού της είναι κολλημένος με τον τοίχο του Δημοτικού μου σχολείου στο Βύρωνα, θες γιατί το υπέροχο σαλόνι της, μου θυμίζει φινετσάτα αγγλικά σπίτια με λουλούδια και βιβλία και δίσκους… Αυτή τη φορά αφορμή ήταν φυσικά, «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», εκεί που η Μαρία δίνει ρεσιτάλ και από δίπλα η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Σμαράγδα Καρύδη και όλος ο θίασος στην εμπνευσμένη παράσταση (λίγο μεγάλη κατά τη γνώμη μου) του Σταμάτη φασουλή.
«Οι Μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μειμαρίδη, έργο πολυσχιδές, αναφέρεται σε μια εποχή από το 1877 ως την Καταστροφή, σε μια πόλη που έσφυζε από ζωή. Βασικά αναφέρεται στη ζωή μιας μοιραίας γυναίκας, που ανέβηκε σε υψηλά στρώματα, χάρη και στη μαγεία και στα φίλτρα, αλλά και στην αγάπη. Δώδεκα χρόνια μετά την τηλεοπτική παραγωγή του MEGA, η Μαρία Καβογιάννη ξαναγυρνά σε εκείνη την υπέροχη, όπως λέει, εποχή, στον ρόλο της Ευθαλίας, που ξέρει κόλπα πολλά και μαγικά της αγάπης, αλλά όπως λέει και η ίδια «κανένα μάτι δεν πιάνει αν δεν υπάρχει αγάπη».
Μαρία τι νιώθεις που ξαναπαίζεις ένα έργο που το ξέρεις καλά; Τον ρόλο της Ευθαλίας 12 χρόνια μετά;
Ξέρεις, είναι άλλο το τηλεοπτικό, άλλο το θεατρικό. Το τηλεοπτικό σου δίνει ορίζοντες, έχει περισσότερες εικόνες. Το θεατρικό γίνεται μέσα σε μια αίθουσα με σκηνικά. Μου είναι πολύ οικεία η Ευθαλία, αλλά εγώ σαν Μαρία δεν έχω καμία σχέση με αυτά. Τότε οι γυναίκες πίστευαν στα μαγικά σαν να ήθελαν μια διέξοδο, αλλά με συγκινεί πολύ εκείνη η εποχή με τα χρώματα και τα αρώματα και όλη την ατμόσφαιρα μιας εξαιρετικής πόλης που τότε μεγαλουργούσε. Παίζω και νομίζω πως κάθε φορά βρίσκομαι στη Σμύρνη, στην αιχμή αυτής της πόλης.
Ο Σταμάτης Φασουλής κατάφερε να συγκεντρώσει ένα θίασο μεγάλο. Πώς είναι η συνεργασία σας;
Α, ο Σταμάτης είναι καταρχήν ο άνθρωπος που μου έμαθε το θέατρο. Έχουμε δουλέψει πολύ μαζί, αλλά εγώ στις μάγισσες είμαι τυχερή, γιατί έχω δίπλα μου τη Μίρκα. Μια έξοχη ηθοποιό στο ρόλο της αρχι-μάγισσας Αττάρτης, που πέρα από το τι έχει δώσει η Μίρκα στο θέατρο, είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος και φίλη. Είναι η Σμαράγδα Καρύδη, μια πολύ ταλαντούχα ηθοποιός. Είμαι πάρα πολύ τυχερή! Όλα τα παιδιά είναι καταπληκτικά και δουλέψαμε πάρα πολύ, σε ένα έργο πολύ απαιτητικό, που θέλει τέτοια πειθαρχία και συντονισμό. Πρόκειται βέβαια και για τεράστια παραγωγή σε δύσκολους καιρούς. Είμαστε 27 άτομα.
Όπως πολλές φορές θα σου έχουν πει είσαι κωμική ηθοποιός.
Ναι είμαι κωμική… μου βγαίνει καλύτερα και πάντα διστάζω να κάνω το βήμα προς το δράμα. Αλλά πιστεύω ότι ο ηθοποιός πρέπει να τα δοκιμάζει όλα και «κόντρα» ρόλους. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις και από τηλεοπτικές σειρές όπως το «Χαρά αγνοείται», αλλά και από το θέατρο.
Και ποιο είναι το παρακάτω βήμα της Μαρίας Καβογιάννη;
Α, έχω πολλές σκέψεις. Μου άρεσε πολύ ο κινηματογράφος. Ακόμα θυμάμαι με αγάπη τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, στο «Ένας άλλος κόσμος», που ήταν μια φανταστική εμπειρία. Αλλά να σου πω δειλά, μια μέρα θα σκηνοθετήσω και ‘γω.
Τι κάνει η Μαρία Καβογιάννη για να αποφορτιστεί από τρεισήμισι ώρες παίξιμο, αλλά και γενικότερα από το φόρτο της ζωής;
Καταρχήν, δεν μου αρέσει η πόλη. Προτιμώ την εξοχή. Μόλις βρω λοιπόν της ευκαιρία, τρέχω στις Μηλιές. Εκεί ξεκουράζομαι και γελάω με τους φίλους μου. Για μένα το γέλιο και το χιούμορ είναι πηγή ζωής. Μετά, μου αρέσουν οι σειρές στο Netflix. Να σου φτιάξω λίστα ολόκληρη. Άμα με συνεπάρει μια σειρά ξημερώνομαι χωρίς να το καταλάβω.
Yπάρχει κάτι μετά τις Μάγισσες;
Κάτσε πουλάκι μου να τελειώσει πρώτα αυτό το έργο! Να πάρουμε μια ανάσα! Πεθαίνουμε κάθε βράδυ, αλλά μας αποζημιώνει η αγάπη του κόσμου…
Φεύγοντας από το σπίτι της Μαρίας, ρίχνω μια ματιά στην αυλή του σχολείου. Να ξέρουν άραγε ότι έχουν δίπλα τους μια σπουδαία ηθοποιό, έναν υπέροχο άνθρωπο;