Η Άννη Θεοχάρη στο Znews: «Οι “Μουρμουραίοι” με έκαναν να αγαπήσω την τηλεόραση»
Συνεντεύξεις

Η Άννη Θεοχάρη στο Znews: «Οι “Μουρμουραίοι” με έκαναν να αγαπήσω την τηλεόραση»

Η Άννη Θεοχάρη στο Znews: «Οι “Μουρμουραίοι” με έκαναν να αγαπήσω την τηλεόραση»

Όσα μας είπε για τους απίθανους τηλεοπτικούς της ρόλους, το spoiler για τους Φόνους στο καμπαναριό και πώς απαντά στα σχόλια για το σώμα της

Την Άννη Θεοχάρη τη γνωρίσαμε τηλεοπτικά ως τη τρελούτσικη βοηθός της Καίτης Κίτσο, Μένη Καρκαλέτση, στη Μουρμούρα. Ήταν μπριόζα, αστεία και έδινε πολύ χρώμα στις οθόνες μας κάθε φορά που εμφανιζόταν.

Από Μένη μεταμορφώθηκε σε μια femme fatale Κίρμπυ στα Νούμερα του Φοίβου Δεληβοριά όπου εκεί ξεδίπλωσε πραγματικά όλα της τα ταλέντα όχι μόνο στην υποκριτική αλλά και στη μουσική και τον χορό.

Φέτος την απολαμβάνουμε ως αδελφή Χρυσοβαλάντω στο πιο… ένοχο μοναστήρι του Alpha, τη σειρά Φόνοι στο καμπαναριό που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 21.00.

Η Άννη Θεοχάρη όμως είναι πολλά περισσότερα και κυρίως μια γυναίκα απενοχοποιημένη, ευαίσθητη και δυναμική ταυτόχρονα που αγαπά να χορεύει και εύχεται να είμαστε γενναιόδωροι με τους εαυτούς μας.

Ιδού η κουβέντα μας και την ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ήσασταν η μεγάλη αποκάλυψη στα Νούμερα ως Κίρμπυ. Φάνηκε σαν να απελευθερωνόσασταν μέσα από τον ρόλο που κάθε φορά ήταν και κάτι διαφορετικό! Ήταν όντως έτσι;

Η Κίρμπυ ήταν ένας πολύ σημαντικός ρόλος για μένα. Σκέφτομαι πως στάθηκα πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω ένα πληθωρικό κορίτσι με μια πραγματικά σύγχρονη ματιά που σε άλλες εποχές θα περιοριζόταν στο γραφικό πλαίσιο της αστείας, ελαφριάς ξανθιάς των χαλαρών ηθών. Όμως εδώ, η Κίρμπυ που έφτιαξε ο Φοίβος και η συγγραφική ομάδα δεν είχε τέτοιο πρόσημο, δεν είχε περιορισμούς, ήταν ελεύθερη, σαρωτική, με μια έντονη απενοχοποιημένη σεξουαλικότητα. Σε κάθε επεισόδιο έβρισκε τρόπους να γιορτάζει τη θηλυκή της πλευρά και να είναι τολμηρή και δυναμική. Να είναι δηλαδή ένα σύγχρονο, αληθινό, κανονικό κορίτσι. Αν δεν είναι αυτό απελευθερωτικό τότε τι είναι;

Η Άννη Θεοχάρη στα Νούμερα φωτογραφημένη από τον Δημήτρη Μακρή

«Θα υπάρξει μεγάλη ένταση στις αδελφές στο μοναστήρι»

Τώρα στους Φόνους είστε η απροσάρμοστη αδελφή Χρυσοβαλάντω που δίνει όλο το αλατοπίπερο στη μονή με τις αταξίες της. Θα κάνει πολλές παρακάτω;

Η Χρυσοβαλάντω προσπαθεί με πολύ ζήλο να καταφέρει από δόκιμη να γίνει κανονική μοναχή. Ωστόσο αντιμετωπίζει πολλά προκλήσεις καθώς η προσωπικότητά της είναι ιδιαίτερα αντισυμβατική και δεν χωρά μέσα σε πλαίσια και κανόνες. Και καθώς η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του, θα την δούμε να μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Εξαιτίας του παρορμητικού του χαρακτήρα της και της παιδικότητάς της θα κάνει πολλές ακόμα γκάφες αλλά θέλω να πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα μπει στον δρόμο του Θεού που τόσο το επιθυμεί.

Κρύβει κάποια ιστορία δράματος ή γέλιου η Χρυσοβαλάντω; Θα τη μάθουμε παρακάτω;

Η Χρυσοβαλάντω είναι ανοιχτό βιβλίο και ήδη ξέρουμε πολλά γι’ αυτήν. Ξέρουμε πως μπήκε μέσα της το μικρόβιο του μοναχισμού όταν είδε για πρώτη φορά την Βουγιουκλάκη στη Μελωδία της ευτυχίας, στον ρόλο μιας καθολικής μοναχής. Και πως προσπάθησε να κάνει διάφορες δουλειές για να δοκιμάσει τον εαυτό της στα εγκόσμια. Δεν κατάφερε να ταιριάξει κάπου. Μπήκε στο μοναστήρι με σκοπό να αφοσιωθεί στον Θεό γιατί πραγματικά το θέλει και όχι για να κρυφτεί ή να κρύψει κάτι. Το ότι δεν τα καταφέρνει είναι άλλο θέμα.

Πόσο στενό είναι το δέσιμο που έχουν οι τρεις νεαρές καλόγριες μεταξύ τους; Θα δοκιμαστεί παρακάτω η σχέση τους;

Οι τρεις μοναχές είναι πάρα πολύ δεμένες μεταξύ τους σαν αδερφές, αλλά στην ουσία και οι πέντε μοναχές είναι μια οικογένεια με όλα τα καλά και τα κακά που μπορεί να φέρουν οι οικογενειακοί δεσμοί. Και ναι, η σχέση τους θα δοκιμαστεί. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη ένταση και αναταραχή και θα δούμε πως θα καταφέρουν να το ξεπεράσουν! Ή μπορεί και όχι…

Σας έχει συμβεί να σας περάσουν για την αδελφή Χρυσοβαλάντω στην καθημερινή σας ζωή ή κάποιο άλλο ευτράπελο που να σχετίζεται με τον ρόλο σας;

Πολύ σπάνια με αναγνωρίζουν στο δρόμο από τότε που έβαψα τα μαλλιά μου καστανά, αλλά όποτε έχει συμβεί είναι με πολλή αγάπη. Συνήθως μου μιλάνε για τη μουρμούρα και μου ρωτάνε αν είμαι αυτή η ξανθιά, η Μένη. Ωστόσο θυμάμαι μια φορά ένας κύριος μου είπε «Α, είσαι το new entry» μια από τις πολύ αστείες ατάκες της Χρυσοβαλάντω.

«Η Μουρμούρα έχει την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου»

Όλοι ρωτάνε αν θα ξαναδούμε την απολαυστική Μένη στη Μουρμούρα.

Και εγώ το ρωτάω και το θέλω… Για να δούμε…

H αγαπημένη Μένη της Μουρμούρας

Τι γεύση σας άφησε αυτή η σειρά;

Με τους «Μουρμουραίους» έχω οικογενειακούς δεσμούς πια και μιλάω πολύ συχνά με τους σκηνοθέτες και το συνεργείο. Από αυτούς τους ανθρώπους έμαθα τη δουλειά και με έκαναν να αγαπήσω την τηλεόραση. Μου δόθηκαν ευκαιρίες, δοκιμάστηκα και απέκτησα πολύτιμες εμπειρίες. Η Μουρμούρα είχε, έχει και θα έχει την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!

Θεωρείτε τον εαυτό σας «χαμαιλέοντα» υποκριτικά, αναζητάτε δηλαδή την πρόκληση μέσα από διαφορετικούς ρόλους; Τηλεοπτικά τουλάχιστον βλέπουμε ότι κάθε φορά μεταμορφώνεστε!

Είμαι τυχερή που μου έχουν προταθεί τόσο διαφορετικοί ρόλοι και εύχομαι να συνεχίσουν οι δημιουργοί και οι σκηνοθέτες να με βλέπουν συνεχώς με διαφορετικό τρόπο. Θεωρώ τον εαυτό μου εργατικό και σε ό,τι κάνω, μπαίνω με τη διάθεση του μικρού παιδιού που ήρθε για να παίξει. Μέχρι στιγμής αυτή η παιδικότητα με έχει βοηθήσει και να εξελιχθώ αλλά και να περάσω καλά. Θα δούμε πώς θα είναι η συνέχεια…

Photo: Δημήτρης Μακρής

Αν γκουκλάρω το όνομά σας μια από τις πρώτες αναζητήσεις είναι «Άννη Θεοχάρη βιογραφικό». Πείτε μας 3 πράγματα που έχει το βιογραφικό σας και ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

1. Είμαι συγγραφέας παιδικών βιβλίων από το 2009.
2. Τα τελευταία χρόνια δουλεύω και ως εικονογράφος και κυκλοφορούν ήδη 6 βιβλία με δική μου εικονογράφηση από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Λιβάνης, Κάκτος και Συμμετρία.
3. Πέρσι έγραψα τα τραγούδια της παιδικής παράστασης «Είμαστε Πάτσι» της ομάδας «Συντεχνία του γέλιου». Η παράσταση παίζεται και φέτος στο Σύγχρονο Θέατρο μέχρι τις 24 Μαρτίου.

«Δεν μας πέφτει λόγος για το πώς είναι κάποιος»

Photo: Δημήτρης Μακρής

Μας έχετε δείξει στα social ότι ασχολείστε με το pole dancing. Τι σας τράβηξε σε αυτό; Ήταν μια μέθοδος να έρθετε πιο κοντά στο σώμα σας;

Το pole είναι μια πολύ δύσκολη γυμναστική που συνδυάζει την ενδυνάμωση και τον χορό και με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Με βοηθάει να ανακαλύψω κάθε φορά ότι το σώμα μας μπορεί να κάνει πράγματα που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει και με γεμίζει αυτοπεποίθηση. Έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι και τον τρόπο που βλέπω το σώμα μου.

Μιλώντας για το σώμα, οι αναρτήσεις σας για το body positivity έχουν σχολιαστεί πολύ θετικά για το μήνυμα που στέλνουν στις γυναίκες. Εσείς έχετε δεχτεί απρεπή σχόλια ή έχετε βρεθεί σε άβολες καταστάσεις από σχόλια που να αφορούν το σώμα σας; Πώς το αντιμετωπίσατε;

Δεν έχω γνωρίσει ακόμα κάποια γυναίκα που να μην έχει αντιμετωπίσει έστω και μια φορά στη ζωή της απρεπή σχόλια για το σώμα της. Αν κάποιος σχολιάσει το βάρος μου ή το σώμα μου ακόμα και θετικά χωρίς να το έχω ζητήσει ή χωρίς να έχει δημιουργηθεί η διάθεση από μένα για τέτοιου είδους κουβέντες, πια βάζω τα όρια μου και απαντώ ως εξής: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσεις άλλο το σώμα μου, αισθάνομαι αμήχανα και δυσάρεστα». Συνήθως μου λένε «με συγχωρείς», εγώ απαντώ με χαμόγελο και όλοι είμαστε οκ.

Προτιμώ να γίνω δυσάρεστη εκείνη τη στιγμή, παρά το σχόλιο του άλλου να το πάρω σπίτι μου και να «το φάω» μαζί με ό,τι άλλο φάω από τον θυμό και τη στεναχώρια μου που δεν έβαλα όρια και δεν προστάτεψα την ψυχική μου ηρεμία.

Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται κάθε φορά τόσο μεγάλο θέμα αυτό των κιλών ειδικά σε πρόσωπα που είναι «αναγνωρίσιμα»; Θα έπρεπε να γίνεται;

Τα κορίτσια σαν και εμένα που είναι χοντρά, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά σχόλια τύπου «τι κρίμα, 10 κιλάκια να χάσεις και θα είσαι τέλεια» ή άλλα σχόλια τύπου «μπράβο είσαι γυναικάρα, μια χαρά είσαι με αυτά τα κιλά», χωρίς καν να έχουν ζητήσει τη γνώμη του άλλου. Δεν γνωρίζω γιατί εμείς οι άνθρωποι πληγώνουμε έτσι τους άλλους ανθρώπους. Δεν κατανοώ επίσης γιατί οι άνθρωποι που έχουν κάποια προβολή μέσα από τη δουλειά τους πρέπει συνεχώς να τοποθετούνται για όλα αυτά.

Photo: Δημήτρης Μακρής

Εγώ έχω κάνει μια σκέψη τελευταία: Πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν όλοι αν σταματούσαμε να σχολιάζουμε τα σωμάτων των άλλων! Δεν μας πέφτει λόγος για το πώς είναι κάποιος και κυρίως δεν είναι δουλειά μας να σχολιάσουμε το σώμα του. Ακόμα και τα πολύ θετικά σχόλια που ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις υπάρχει σοβαρή περίπτωση να κάνουν κάποιον να νιώσει άβολα. Θα ήταν πολύ καλύτερα πριν ανοίξουμε το στόμα μας να σκεφτούμε πρώτα πόσα από τα σχόλιά μας μπορεί ο άλλος να διαχειριστεί. Είναι θέμα ενσυναίσθησης και αλλαγής νοοτροπίας.

Είστε λοιπόν μεταξύ άλλων και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσεγγίσετε τα σημερινά παιδιά -που κατά κοινή ομολογία έχουν ως δεύτερη φύση τις οθόνες- μέσα από τη συγγραφή;

Νομίζω τα παιδιά είναι πάντα ανοιχτά για να παίξουν, να μάθουν, να πειραματιστούν και να βουτήξουν σε μαγικούς κόσμους όσες οθόνες κι αν έχουν γύρω τους. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κάνεις και συ το ίδιο. Τότε ξαφνικά μιλάτε την ίδια γλώσσα και τα πράγματα αρχίζουν απλά να κυλούν!

Τι είδους ιστορίες σας αρέσει να λέτε στα παιδιά;

Αστείες, με φαντασία, με χρώματα, με μουσική, με χαρά αλλά και λύπη αλλά κυρίως ιστορίες που αρέσουν πρώτα σε μένα. Γιατί μόνο έτσι μπορώ να τις πω με την καρδιά μου και μόνο τότε τα παιδιά θα τις ακούσουν.

Τι θέμα θα έχει το επόμενο βιβλίο σας (αν θέλετε να μας αποκαλύψετε);

Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζομαι με τις εκδόσεις Κάκτος που έχουν δημιουργήσει τη σειρά «Τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους» με στόχο να διασκευάσουν όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία για να μπορέσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σπουδαία κείμενα. Εγώ έχω διασκευάσει και εικονογραφήσει μια από τις ιστορίες του Ηρόδοτου, το «Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη» και έχω εικονογραφήσει την ιστορία του «Πρώτου Μαραθωνοδρόμου». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του πρότζεκτ αναμένουμε και άλλες κυκλοφορίες που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Η Άννη Θεοχάρη αγαπά να…

Χορεύω!

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά που έρχεται;

Υγεία και δημιουργία. Να έχουμε υπομονή και να βρούμε τρόπους να είμαστε γενναιόδωροι και προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας.