Η Ζωή Κρονάκη στο Znews: «Δεν θα μου άρεσε να υπερασπιστώ την τηλεοπτική γραμμή της “κλειδαρότρυπας”»
Συνεντεύξεις

Η Ζωή Κρονάκη στο Znews: «Δεν θα μου άρεσε να υπερασπιστώ την τηλεοπτική γραμμή της “κλειδαρότρυπας”»

Η Ζωή Κρονάκη στο Znews: «Δεν θα μου άρεσε να υπερασπιστώ την τηλεοπτική γραμμή της “κλειδαρότρυπας”»

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μάς μίλησε για την τηλεοπτική σεζόν, τα «κακά» παιδιά αλλά και τις Μαμά-δες και τους Μπαμπά-δες

Όταν οι Μαμά-δες είχαν πρωτοεμφανιστεί στην ΕΡΤ2 πριν από μερικά χρόνια, ξεχώρισαν αμέσως. Επιτέλους η τηλεόραση αποκτούσε μια θεματική εκπομπή πολύ προσεγμένη, στοχευμένη που όμως κρατούσε ισορροπίες και δεν γινόταν κουραστική. Η Ζωή Κρονάκη είχε την ιδέα και πήγε τόσο καλά που το τηλεοπτικό της «παιδί» μεγάλωσε και κυριολεκτικά άνοιξε τα φτερά του, απέκτησε νέα παρουσιάστρια αλλά και… αδελφάκι, τους Μπαμπά-δες!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι εκπομπές αυτές είναι δικές της ιδέες που υλοποίησε με κέφι και μεράκι.

Η ίδια όμως πλέον ανέλαβε πιο «βαριά» καθήκοντα: μαζί με τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου κρατούν στα χέρια τους την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη της ΕΡΤ1 τα Σαββατοκύριακα με την εκπομπή Δύο στις 10, βρίσκοντας τον χώρο και τα πατήματά τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Απλή, καταδεκτική, επαγγελματίας, με ρέοντα λόγο -πράγμα σπάνιο στην τηλεόραση και όχι μόνο- μας μίλησε για τη φετινή σεζόν.

Την ενοχλεί η «αμορφωσιά» σήμερα στην τηλεόραση διότι όπως χαρακτηριστικά λέει «ένας άνθρωπος μορφωμένος δεν έχει λόγο να φωνάζει τηλεοπτικά και κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Η κουβέντα μας ξεκίνησε από τον σύντροφο ζωής, τον σύζυγό της, Τάσο Παναγιωτάρη, που στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν για πρώτη υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό Χαρδαλιά παρότι εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση ως σύμβουλος στον Δήμο Ηλιούπολης.

Πώς βίωσες τον προεκλογικό αγώνα;

Είναι αυτό που μου λέγανε εξαρχής: «όσοι έχετε στην οικογένεια υποψήφιο και δη πρώτου βαθμού, καλό κουράγιο και υπομονή». Όλα τα βάρη πέφτουν σε σένα στο σπίτι! (γέλια).

Αυτές οι εκλογές είχαν έντονα άρωμα σεξισμού αν κρίνουμε από το θέμα Μπέου – Κασσελάκη. Η γνώμη σου πάνω σε αυτό;

Καταδικάζω κάθε είδους σεξισμό. Το 2023 αν ακόμη μιλάμε για τη σεξουαλική ταυτότητα των ανθρώπων πρέπει να πάμε στις σπηλιές!

«Είμαι κατά της αυτοαναφορικότητας»

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε ήσουν ακόμα στις Μαμά-δες. Τώρα σε βρίσκουμε πλέον σε ακόμα πιο ανταγωνιστική ζώνη. Ήταν εύκολη η απόφαση και η μετάβαση;

Σε προηγούμενα χρόνια ήμουν στην ΕΡΤ3 και έκανα ζωντανές εκπομπές με πολιτικό και infotainment περιεχόμενο και είχα ήδη μια προϋπηρεσία σε ζωντανά προγράμματα. Επομένως αυτή η μετάβαση σε επίπεδο πρακτικό μου ήταν πολύ εύκολη. Οι Μαμά-δες -που ήταν ένα δικό μου παιδί, το αγάπησα πάρα πολύ- ήταν το εφαλτήριο να ξανασυστηθώ στον κόσμο γιατί ήταν πολλά τα χρόνια που απείχα από την τηλεόραση (με το που έμεινα έγκυος έφυγα) και μέσα από τη δυνατότητα που μου έδωσε η δημόσια τηλεόραση επανασυστήθηκα. Το Δύο στη 1 ήταν σε μία ζώνη με διαφορετικό κοινό, τώρα είμαστε στον άμεσο ανταγωνισμό, με πολύ περισσότερες εκπομπές απέναντί μας. Αυτό για μένα είναι πολύ πιο θελκτικό και μας βάζει στη διαδικασία να γινόμαστε καλύτεροι και να έχουμε ακόμα καλύτερα αντανακλαστικά ως εκπομπή.

Άρα δεν σε άγχωσε το ζωντανό…

Λατρεύω τις ζωντανές εκπομπές και πάντα το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ήλπιζα να μου δοθεί ξανά η δυνατότητα. Οπότε όχι.

Σου δημιουργήθηκε καθόλου αγωνία για την εικόνα σου και πώς θα σε δεχτεί το κοινό σε μία ζώνη που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ;

Φέτος είναι το στοίχημα η ΕΡΤ1 να αποκτήσει ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Δεν με άγχωσε κάτι, ίσα ίσα που αυτή η δεύτερη ευκαιρία ήρθε στη ζωή μου σε μια περίοδο που πατάω πάρα πολύ καλά στα πόδια μου, είχα δημιουργήσει την οικογένειά μου, είχα το λιμάνι μου, είχα τη βάση μου και ένιωθα πολύ πιο έτοιμη από παλιά. Και στερεοτυπικά, έχουμε ξεφύγει από αυτό που μπορεί να θέλει το κοινό. Πια θέλει ανθρώπους με γνώμη, με άποψη και γνώση. Επομένως ήταν για μένα πολύ σωστό το timing και δεν αγχώθηκα σε σχέση με το κομμάτι της εικόνας.

Έχεις το άγχος του ανταγωνισμού παρότι η εκπομπή σας είναι μια διαφορετική πρόταση, πιο «ήσυχη» για τη ζώνη που βρίσκεστε;

Φυσικά υπάρχει άγχος και φέτος πλέον έχουμε βρει και τα πατήματά μας και μπαίνουμε σε μία λογική από «ήσυχη» να την κάνουμε λίγο πιο έντονη την εκπομπή. Δηλαδή μπαίνουμε στη λογική να κυνηγήσουμε αποκλειστικότητες, να σχολιάζουμε πράγματα. Ποτέ δεν υπήρχε λογοκρισία, να μας πει κανείς τι να κάνουμε, αλλά κι εμείς μέχρι να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, συστηθήκαμε η αλήθεια είναι πιο φοβισμένα στο κοινό, κάτι που φέτος δεν το νιώθω. Όταν αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η ταυτότητα της εκπομπής σου, νιώθεις και πιο έτοιμος να δοκιμαστείς σε άλλα πράγματα. Οπότε φέτος θέλουμε να έχουμε μια πιο έντονη παρουσία στα πράγματα.

Οπότε αυτοί είναι και οι στόχοι σας φέτος;

Ναι, ξεκάθαρα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια διαφορετική ταυτότητα, δόξα τω Θεώ πάει καλά το εγχείρημα για τα δεδομένα της ΕΡΤ και νιώθω ότι κάνουμε και κάτι διαφορετικό. Εμείς πάντα θα προσεγγίζουμε το κομμάτι της ενημέρωσης με μία ματιά που περισσότερο στοχεύει στην κοινωνία, και αυτό της ψυχαγωγίας με ματιά που αφορά την ηλικία μας. Έχουμε βέβαια εντάξει και δύο νέα παιδιά. Δεν θα μπούμε όμως στη διαδικασία να σχολιάσουμε εν είδη τηλεοπτικού ανταγωνισμού μία εκπομπή απέναντί μας ή μια εκπομπή γενικότερα. Είμαι κατά της αυτοαναφορικότητας που δυστυχώς νιώθω ότι υπάρχει αρκετά.

Αισθάνομαι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα χωρίς λόγο…

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, απλώς δεν μου αρέσει να συμβαίνει. Κάνουμε τηλεόραση για τον κόσμο όχι για μας. Επομένως δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρει τον τηλεθεατή η αποψάρα μου για τα πράγματα ή αν εγώ πω για κάποιον και απαντήσει. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση της «κλειδαρότρυπας» που μπορεί τον τηλεθεατή κάποιες φορές να τον ιντριγκάρει, προσωπικά όμως δεν θα μου άρεσε να υπερασπιστώ μια τέτοια τηλεοπτική γραμμή.

Πώς βλέπεις λοιπόν το ξεκίνημα της φετινής τηλεοπτικής σεζόν; Αναφέρομαι κυρίως στην ψυχαγωγία.

Θεωρώ ότι για όλους υπάρχει χώρος και φέτος ανθεί η ψυχαγωγία. Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ που έχει ενεργοποιηθεί το Σαββατοκύριακο γιατί πέρσι ήταν πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα. Φέτος υπάρχει τεράστιο άνοιγμα και στην πρωινή και στη μεσημεριανή ζώνη σε όλα τα κανάλια. Κι αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά γιατί το Σαββατοκύριακο είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό πια.

Πολλές φορές έχω ακούσει ότι οι παρουσιαστές της ΕΡΤ είναι προστατευμένοι από τον ανταγωνισμό επειδή τα νούμερα δεν μετράνε για τη δημόσια τηλεόραση. Πόσο κοντά είναι στην αλήθεια; Δεν κρίνονται και αυτοί για το έργο τους;

Νομίζω ότι είναι και λίγο «μύθος». Εννοείται ότι η δημόσια τηλεόραση επιτελεί κάποιον σκοπό, απευθύνεται στους τηλεθεατές. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει κάποιο πέπλο προστασίας. Εννοείται ότι βλέπουμε τα νούμερα και ότι θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και μάλιστα είναι διπλά δύσκολο να είμαι θελκτική στον τηλεθεατή που έχει συνηθίσει σε άλλου είδους πράγματα όταν εγώ ξέρω ότι αυτά που πουλάνε δεν χωράνε στο πλαίσιο της δημόσιας τηλεόρασης. Κρινόμαστε και για τον δημόσιο λόγο μας και για το αν περνάει το προϊόν μας στον κόσμο.
Κάθε κανάλι έχει τη δική του δυναμική άρα βάση της δυναμικής κρίνεσαι. Αν είσαι μέσα σε έναν μέσο όρο είσαι πολύ εντάξει. Δεν μας έχει τεθεί ποτέ από τους διοικούντες θέμα για τα νούμερα, αυτό είναι γεγονός. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να επιτελεί η δημόσια τηλεόραση τον στόχο της και θα ξαναπώ ότι δεν έχουμε δεχτεί ποτέ λογοκρισία και αυτό για μένα αυτό είναι το μέγιστο. Εννοείται ότι θέλουμε να είμαστε θελκτικοί και να φέρουμε αποτέλεσμα γιατί κι εμείς βάζουμε στόχους.

Έχεις μιλήσει ανοιχτά για περιστατικό βίας που δέχτηκες την ώρα που έκανες τη δουλειά σου και αυτές τις μέρες ακούμε πολύ συχνά για κακά παιδιά και κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο μας. Πώς τα ακούς όλα αυτά;

Δεν νομίζω να πέφτουμε από τα σύννεφα και πολλοί τα γνωρίζουμε και έχω πει και στο παρελθόν ότι και ‘γω, δεν είχα τη δύναμη, το σθένος να μιλήσω για πράγματα που μου συνέβαιναν στον χώρο αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω και να κατηγορήσω κανέναν άνθρωπο που δεν μιλάει την ώρα που συμβαίνει κάτι στη ζωή του γιατί μπορεί τη συγκεκριμένη στιγμή να μην έχει ούτε το θάρρος ούτε την ωριμότητα να το κάνει. Έχω μια μικρή αίσθηση ότι επειδή έχει ανοίξει αυτό το πράγμα και ευτυχώς ότι κάποιος με μία κακοποιητική συμπεριφορά θα σκεφτεί διπλά και τριπλά να το κάνει αυτό. Και ελπίζω επιτέλους το σύστημα να αρχίσει να ξεβράζει αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν ακόμα, δεν είναι εκτός τηλεοπτικής πραγματικότητας.

Τι σε ενοχλεί στην τηλεόραση;

Η αμορφωσιά. Ένας άνθρωπος μορφωμένος δεν έχει λόγο να φωνάζει στην τηλεόραση, και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η ΕΡΤ έβαλε και φέτος ψηλά τον πήχη στη μυθοπλασία. Εσύ ξεχωρίζεις κάποια σειρά της;

Λατρεύω ότι το Κάνε ότι κοιμάσαι και ό,τι χάνω το βλέπω στο Ertflix. Φέτος μου άρεσε η Παραλία και η Ηλέκτρα που ξεκίνησα να τη βλέπω.

Θέλω να μου πεις ένα καλό και ένα εκνευριστικό χαρακτηριστικό του Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Είναι ένας άνθρωπος αληθινά καλόκαρδος και έντιμος. Το αρνητικό του που το λέω πολύ συχνά και είναι σημείο αστεϊσμού μεταξύ μας είναι ότι μερικές φορές μπορεί να κολλήσει σε ένα πράγμα και να μην ξεκολλάει! Αν κάτι του μπει στο μυαλό, τελείωσε!

Ο καλεσμένος που θα ήθελες διακαώς να δεις στην εκπομπή σας;

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Τον προσπαθώ καιρό τώρα αλλά… Μου αρέσει πάρα πολύ το μυαλό του και άποψή του για τα πράγματα.

«Η Τζένη Θεωνά έφερε άλλον αέρα στις Μαμά-δες»

Οι Μαμά-δες έφεραν κάτι πραγματικό νέο στην τηλεόραση. Σου έγιναν προτάσεις από ιδιωτικά κανάλια να αλλάξεις «στέγη»;

Σαν εκπομπή ενώ υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον δεν ήθελα να μπω στην εκπομπή να μεταφέρω μια τέτοια ζώνη στην ιδιωτική τηλεόραση γιατί εκεί πλέον μπαίνει το κομμάτι των διαφημιστικών μηνυμάτων και είχα πάντα τη φοβία πώς σε ένα τέτοιο προιόν που πραγματικά ήταν καινοτόμο από την ώρα που συστήθηκε θα μπορούσε να ενταχθεί η διαφήμιση. Επομένως δεν μπήκα καν σε δεύτερες σκέψεις ούτε στη λογική να συζητήσω ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον σαν προϊόν για τη διαφημιστική αγορά. Διατηρήσαμε όλα αυτά που θέλαμε χάρη στην ΕΡΤ. Πρόταση σε μένα χωρίς Μαμά-δες δεν υπήρξε.

Πώς σου φάνηκε όταν είδες το τηλεοπτικό σου «παιδί» να ενηλικιώνεται και να πηγαίνει στην επόμενη φάση του, να το αναλαμβάνει η Τζένη Θεωνά;

Είχαμε κάνει ήδη συζητήσεις με την Τζένη, την αγαπώ πολύ και θεωρώ ότι έφερε έναν άλλον αέρα στις Μαμά-δες. Όσο είσαι νέα μαμά είσαι πιο πολύ μέσα στα πράγματα επομένως από αυτή τη σκοπιά η Τζένη είναι νεότερη και ηθοποιός και κάνει τις συνεντεύξεις με διαφορετικό τρόπο, βάζει μέσα το θεατράλε που το λατρεύω. Όταν το είδα πρώτη φορά μου άρεσε πάρα πολύ, είπα «αχ κάτι άλλο!».

Μπαμπά-δες: ήταν δίκαιο και έγινε πράξη ή ήταν ήδη στα σκαριά μια τέτοια εκπομπή;

Η αλήθεια είναι ότι από το πρώτο επεισόδιο των Μαμάδων αυτό που είπαμε είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε έξω τον μπαμπά και για αυτό υπήρχε η στήλη των Μπαμπάδων. Τη δεύτερη χρονιά είχε περάσει η ιδέα να κάνουμε κάτι για τον μπαμπά, όπως special edition για τους μπαμπάδες, πώς μπορούμε να εντάξουμε το κομμάτι αυτό. Φέτος που ωρίμασε η ιδέα που ήδη δύο χρόνια υπήρχε στο μυαλό μας μπήκαμε στη λογική να στηθεί μια οικογενειακή ζώνη για αυτό είναι η μία εκπομπή τη μία μέρα (Σάββατο) και η άλλη την άλλη (Κυριακή) την ίδια ώρα (16.00), οπότε έχουμε μία family zone στην ΕΡΤ που και αυτό είναι πρωτοποριακό.

Πολύ μελάνι χύθηκε με αφορμή τον Τάσο Ιορδανίδη και τους ηθοποιούς παρουσιαστές. Εσύ τι απαντάς;

Απαντώ αυτό που απάντησε ο Τάσος με αφοπλιστική ειλικρίνεια και του έβγαλα το καπέλο, ότι ήταν εύλογη η απορία του Δημήτρη Παπανώτα. Και εγώ ως δημοσιογράφος λέω ότι φυσικά θέλω να υπερασπίζομαι το δικό μου μετερίζι, αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά τα χρόνια ηθοποιοί αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός παρουσιαστή σε πολλά project και με πολύ επιτυχημένο τρόπο – βλέπουμε και τραγουδιστές στο «παιχνίδι».

Ο καθένας μπορεί να δοκιμάζεται, είναι μια ελεύθερη αγορά αλλά υπάρχουν στιγμές που και εγώ ως δημοσιογράφος μπαίνω στη λογική του ότι καλό είναι εμείς οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές να έχουμε τον χώρο μας. Δηλαδή δεν θα σου πω ότι κάτι μου ξενίζει, αλλά συντάσσομαι με την άποψη των συναδέλφων ότι όντως πρέπει να έχουμε τον χώρο μας.

«Η κόρη μου μού κάνει κριτική σε όλα τα επίπεδα»

Τα παιδιά σου, Κρίστα (12 ετών) και Γιώργος (9 ετών), σού κάνουν κριτική;

Η κόρη μου, κριτική σε όλα τα επίπεδα! (γέλια). Από το τι θα φορέσω που τα βρίσκει όλα 90s, μέχρι το τι θα της πω, έχει πάντα ένα επιχείρημα, που μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν ξέρω και τι να της απαντήσω, με αποστομώνει πολύ συχνά και έχει και δίκιο. Ο γιος μου είναι ακόμα πολύ μικρός και τα βρίσκει όλα υπέροχα! Οπότε προτιμώ να ακούω τον γιο μου (γέλια).

Σε βλέπουν στην τηλεόραση;

Ο μικρός δεν βλέπει την εκπομπή προτιμά να παίζει playstation. Η κόρη μου ναι, της αρέσει η στήλη με τα viral video. Πιο πολύ σχολιάζει τις φωτογραφίες μου στο Ιnstagram που με «κράζει»! «Γίνε λίγο πιο φυσική μαμά, τι πόζες είναι αυτές που παίρνεις;» μου λέει (γέλια).

Ως άνθρωπος που βλέπεις την τηλεόραση από μέσα, τα επηρεάζεις στη διαπαιδαγώγησή τους για αυτό το μέσο; Δηλαδή τους εξηγείς, βάζεις φίλτρα στο τι βλέπουν;

Φίλτρα στην τηλεόραση δεν βάζω γιατί αυτές οι ηλικίες δεν βλέπουν και πολλή τηλεόραση και καταλαβαίνεις από αυτό ότι το Μέσο γερνάει. Φίλτρα τι θα δουν στο Υοutube σίγουρα. Το TikTok είναι ψιλοαπαγορευμένο. Επίσης τώρα που η κόρη μου πήρε κινητό υπάρχουν κάποια app που παρακολουθούμε τα πάντα. Ήρθε μια μέρα και μου είπε ότι της έστειλαν από το προφίλ μιας φίλης της αίτημα να στείλει φωτογραφία και έστειλε μία και τελικά δεν ήταν ο λογαριασμός του κοριτσιού. Επειδή την έχω υποψιάσει πάρα πολύ στο τι στέλνει, τρομοκρατήθηκε αλλά εντάξει. Με τρομάζει η σχέση των παιδιών με τα social, έχω ακούσει τρελά περιστατικά φίλων με παιδιά που είχαν μπει σε chatrooms που τα βάζανε να κάνουν διάφορα challenge. Είμαι τρομοκρατημένη. Δεν μπορείς τα παιδιά να τα αφήσεις πίσω στην τεχνολογία αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Πιο ήσυχη νιώθω αν πάει μια βόλτα με μια φίλη της παρά να είναι μέσα στο κινητό.

Τι θέλεις να σου ευχηθούμε για τη σεζόν αυτή;

Να μου ευχηθείς να χτίσουμε μία ζώνη που θα μακροημερεύσει, με τους ίδιους συντελεστές γιατί είμαστε μια ομάδα που αγαπιόμαστε αληθινά. Δεν υπάρχει τοξικότητα.